[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Rozrusznik nie kręci

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Rozrusznik nie kręci

Post numer:#1  Postprzez Shogo318is » 30 sie 2017, o 22:53

Witam Panowie. Auto poskładane, olej zalany a tu przykra niespodzianka. Nie ręci. To co ustaliłem:

-Akumulator naładowany
-Prąd dochodzi zarówno na przewód zasilający jak i na ten cienki na małą śrubkę od automatu
-Po przekręceniu kluczyka cała elektryka działa
-Po przekręceniu zapalają się wszystkie kontrolki
-Rozrusznik nawet nie cyka.....
-Kabel masowy sprawdzony wszystko wyczyszczone.

Czytałem, że mógł się zawiesić i można go potraktować młotkiem jednak zanim to zrobię wolę się doradzić.
Miałem wcześniej zwarcie o którym pisałem w poprzednim wątku (przez przypadek zrobiłem zwarcie i miałem problem z elektryką) jednak okazało się, że ścieżka w zegarach była przepalona i po wymianie problem się rozwiązał, ale pojawił się nowy.
Czekam na sugestie.
318is BD Breyton
Shogo318is
Student

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M44B19
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Re: Rozrusznik nie kręci

Post numer:#2  Postprzez JakubT » 31 sie 2017, o 09:43

Mogl Ci sie automag przywiesic. Regenerowales rozrusznik? Niestety wyciągnięcie rozrusznika przy silniku w budzie to kara, ale jak nie pomoze stukniecie to wlasnie czeka Cie zabawa. Przekaznik sprawdzony?
JakubT

Post numer:#3  Postprzez Shogo318is » 31 sie 2017, o 09:52

Silnik był rozebrany na części pierwsze i ponownie złożony. Wiem, że jego wyciągnięcie będzie karą :D dlatego napisałem o poradę bo może jest coś co przeoczyłem np tak jak napisałeś przekaźnik. Gdzie znajduje sie przekaźnik od rozrusznika ? pod stacyjką w jakimś miejscu ? pacjent to 318is, rozrusznik m20
Rozrusznik nie był rozbierany bo wszystko było z nim ok.
318is BD Breyton
Shogo318is
Student

Post numer:#4  Postprzez JakubT » 31 sie 2017, o 09:57

JakubT

Post numer:#5  Postprzez Shogo318is » 31 sie 2017, o 10:23

Wątek czytałem, ale nie ma tam żadnych odpowiedzi na mój przypadek :) u mnie nawet automat nie cyka.
Tak czy inaczej dzięki za chęci.
318is BD Breyton
Shogo318is
Student

Post numer:#6  Postprzez dzikuPL » 31 sie 2017, o 12:10

Shogo318is ja miałem kiedyś taki sam przypadek. Auto stało X czasu. Wkładam dobry akumulator, przekręcam na 1 poz wszystko niby git i kręcę dalej i cisza. Zero reakcji. Kilka prób dalej to samo... Potem myślę, może się przywiesił, zastał czy jak to tam nazwać. Wziąłem sztyl z siekiery i popukałem po nim trochę i do dziś zero problemów. U mnie był to stricte pacjent 318is :cool2:
dzikuPL

Post numer:#7  Postprzez Shogo318is » 31 sie 2017, o 21:28

Panowie kilka nowych faktów, bo się poddaje nie ukrywam.
Kilka razy puknąłem w rozrusznik i zaczął cykać przy przekręceniu kluczyka jednak:
- pojawiło się cykanie
- zginął prąd na zegarach (część wskaźników nie zapalają się na przykład żarówki od klocków akumulatora ręcznego itp)
- nie ma prądu na bezpiecznikach od elektrycznych lusterek, elektrycznego szybra, nadmuchu
- po sprawdzeniu miernikiem napięcie pokazało się na wszystkich 3 przewodach rozrusznika (nie mam pewności ale na najmniejszym chyba powinno być dopiero po przekręceniu stacyjki - tu proszę o pomoc. )

Zanim zdecyduje się wydać pieniądze na nowy rozrusznik może ktoś z was zdiagnozuje i potwierdzi moje przypuszczenia że coś w automacie się sypło i wymiana jest konieczna.

Jeszcze jedno. Masa na PIN 15 niczego nie zmienia. Rozrusznik ? stacyjka ?

Rozrusznik sprawny .....sprawdzamy dalej ;/
318is BD Breyton
Shogo318is
Student

Post numer:#8  Postprzez misza » 3 lut 2018, o 15:35

Nie wiem jak sytuacja się u ciebie skończyła. Ale miałem ten sam problem. Przy próbie rozruchu było słychać pyknięcie i odcinało prąd na zegary. Dwa stuknięcia w cewkę/automat(nie wiem jak się to dokładnie nazywa) załatwiły sprawę niesprawności rozrusznika.

Pozdro
misza

Powrót do Elektryka & Oświetlenie