[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zegary M20B20 Kontrolka zużycia klocków, brak żółtej wtyczki

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Zegary M20B20 Kontrolka zużycia klocków, brak żółtej wtyczki

Post numer:#1  Postprzez Rotax » 21 sie 2018, o 22:41

Nie wiedziałem jak zatytuować ten zestaw problemów... :roll:

Powodem wyjęcia zegarów byłą świecąca się kontrolka zużytych klocków (były sugestie na forum, że ścieżka w zegarach)
No więc przy wyjęciu strzeliłem już beton, bo (nieświadomie) wyszarpałem z wtyku zieloną wtyczkę a wraz z nią pewnie tą czarną wtyczunię i teraz nie wiem w którym była gniazdku? i czy w ogóle była tam włożona.
Pojawia się więc pytanie:
Czy orientujecie się od czego to jest lub gdzie powinna być wtyknięta ta czarna wtyczunia? Od czego jest generalnie cała ta zielona wtyczka??
Obrazek

Obrazek

Kolejny temat to ten, że w moich zegarach jest gniazdo dla żółtej wtyczki, a z tego co zauważyłem to nie mam żółtej wtyczki. Na forum znalazłem info, że żółta wtyczka jest od OBC (ja mam analogowy zegarek). Jak widać na foto gniazdo żarówki kontrolki zużycia klocków ma ścieżki prowadzące właśnie do tego żółtego gniazda (piny zaznaczone niebieską kropką). Nie kumam w ogóle tego i tych pinów. Może przez brak wtyczki pali się ta kontrolka?

Obrazek

Obrazek

Chciałem jeszcze zapytać o te baterie w zegarach ER14250SE(3V) ..jaką funkcję dokładnie pełnią? Chyba się pokuszę o wymianę ich skoro zegary już na zew. i z tego co widzę są wlutowane. Dodam, że miałem jakoś nie dawno trzask z zegarami tj. wyłączył mi się licznik obrotów lecz co ciekawe wyłączyło się wtedy także i radio(!) ..Dziwne

Pomóżcie Panowie :roll:
Rotax

Re: Zegary M20B20 Kontrolka zużycia klocków, brak żółtej wty

Post numer:#2  Postprzez mattim » 22 sie 2018, o 17:04

Zielona kość to "przystawka" do dodatkowego wyposażenia, takiego jak tempomat, podgłaszające się radio ze wzrostem prędkości, blokada dachu w cabrio itp. Mała czarna wtyczka jest od któregoś z tych akcesoriów i powinna być wpięta w zieloną kość, bez znaczenia w które gniazdko. Co do akumulatorków, to sprawdź napięcie na nich czy jest ok. Jeśli chodzi o żółte gniazdo to jeśli nie masz obc to ma być wolne. Z kolei jeśli chodzi o kontrolkę zużycia klocków to jest ona związana z inspekcją, u mnie świeciła mimo dobrych czujników klocków, a przestała właśnie po wymianie akumulatorków. Przy okazji, inspekcja działa Ci poprawnie? Od tego bym zaczął bo jeśli nie to właśnie problem z aku, lub z samą płytką, tą małą, leżącą.
mattim
Moderator

Moje BMW: 323i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B23
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: _____
Silnik: MxxBxx

Re: Zegary M20B20 Kontrolka zużycia klocków, brak żółtej wty

Post numer:#3  Postprzez Rotax » 22 sie 2018, o 23:02

dziękuję mattim za tą konkretną i rzeczową odpowiedź :cool2:
Napięcie na tych akumulatorkach rozumiem powinno wynosić te 3V? czy np. około 2V będzie akceptowalne?
Jeśli chodzi o inspekcję to muszę sprawdzić jak świeci, bo nie zwracałem uwagi generalnie ...i wtedy się jeszcze raz odezwę

jeszcze raz dzięki

-- Dodano 26 sie 2018, o 21:13 --

Inspekcja tak mi się wyświetla ...a jak jawi się źle działająca inspekcja??
Obrazek

Te akumulatorki u mnie widać, od nowości nie były wymieniane widać pokryte luty lakiem na tej płytce drukowanej i sklejone widać fabrycznie. Zmierzyłem na nich napięcie i wynosi 2.93V na każdej z nich. I co teraz ...wymieniać je?
Obrazek

Hmmm ..a te info na tej wskazówce nalepionej to jest dla montera w fabryce? ...czy może do użytkowników?
Obrazek
Rotax

Powrót do Elektryka & Oświetlenie