Panowie dzisiaj zakupiłem do mojej buni uniwersalny centralny, ale mam następujący problem. Mianowicie gdzie podczepić jedyny wychodzący z centralki odpowiedzialny za mrugnięcie kierunkowskazami różowiutki jak tyłek prosiaczka kabel?
Najlepiej zrozumiem jak mi ktoś łopatologicznie wyjaśni albo wskaże palcem na jakimś zdjęciu. Dzięki.
Tylko kwestia co jest na tym kablu czy prad czy masa. Probowka do reki i sprawdzasz. Jezeli jest jeden to podlacz go pod przycisk od awaryjnych. tam masz bodajze +. Jezeli na rozowym pojawia sie + to podlaczysz bezposrednio, jezeli masa to musisz przez przekaznik.
Zmartwie cie musisz podlaczyc stacyjke, bo inaczej nie bedzie ci kasowac pamieci w centralnym, jezeli jest to z funkcja alarmu. A do rozowego to powinienes podlaczyc dwa kable z diodami i osobno przy manetkach do kazdego kierunku jak pisal davmc.Ale latwiej bedzie tak:
*wyciagnij przycisk od awaryjnych
*podlacz zabke probowki do masy
*sprawdz druga koncowka na ktorym kablu w kostce od awaryjnych zapala sie probowka
*odizoluj kabel przylutuj rozowy, izolacja i ciesz sie mrugajacymi kierunkami
Dobrze by bylo jak bys po drodze miedzy rozowym a tym z kostki zalozyl diode prostownicza\
Pozdro
[ Dodano: 07-11-2008, 22:05 ] Jak podlaczysz stacyjke to wtedy jak niechcacy nacisniesz przycisk na pilocie i otworzy ci sie auto to sie zamknie po 15 sek, chyba ze otworzysz drzwi lub przekrecisz stacyjke
Ok panowie dzięki za pomoc. Podłącze raczej pod te awaryjne bo po pierwsze bliżej a po drugie chyba mniej roboty.
kresek ta dioda jakie ma mieć parametry?
Jeśli bym się zdecydował na opcję z kierunkami to również jakie parametry diód.
Wracając do tej stacyjki to czy na pewno muszę podłączać biało-czarny kabel?
Będę miał tylko podłączenia pod te czujniki w drzwiach odpowiedzialne za zapalanie świateł wewnątrz (wiecie o co chodzi), dopiero po otwarciu drzwi zacznie wyć. Czy muszę w tej sytuacji podpinać się pod stacyjkę?
No i standardowe pytanie jeśli tak to gdzie, w który kabel.
W elektronicznym kupisz powiesz ze diode pod 12v parametry tam nie ma zadnych specjalnych.
Nie musisz podlaczac pod stacyjke ale nalezy. z tego wzgledu ze jak ci padnie czujka w drzwiach nie bedziesz mial jak rozbroic alarmu.
Jak masz probowke to znajdz prad po stacyjce w kostce tej bialej pod kiera gdzie sie podlacza akcesoria, ta co jest pod komputerem abs. Ja mam tam podlaczone i jest Z tego co widze po schemacie nie musisz podlaczac pod kazdy kierunek osobno. podlacz pod awaryjne jak wyzej pisalem.
mniej roboty ten sam efekt.
Pozdrawiam
[ Dodano: 08-11-2008, 09:15 ] Dioda prostownicza oczywiscie, chodzi o to zeby prad plynal z centralki na awaryjne, a z powrotem nie, bo tak ona dziala.
Post numer:#10przez Krissek » 10 lis 2008, o 13:13
Janek, a nie lepiej dać 150 pln za montaż w jakimś zakładzie? Nie prościej tak? Ewentualnie jeśli chcesz to daj znać na PW i mogę Ci np jutro pomóc w montażu - troszkę alarmów już pozakładałem
Eee myślę, że nie warto :-) Więcej satysfakcji daje bawienie się samemu tym bardziej, że przy okazji się czegoś nauczyłem i spaliłem 4 bezpieczniki
Siedziałem nad tym dzisiaj od 11 do 18. Zamontowałem siłowniki, zamyka i otwiera pełen bajer. Najwięcej problemów miałem z przeciągnięciem kabli przez te białe kostki przy drzwiach (nie potrafiłem ich wyjąć, nawet kumpel co już je wyjmował też się zdziwił, że nie chcą wyjść) i przez te gumy osłaniające. Potem zabrałem się za te kierunki. Pod kolumną jak podpinałem się pod przerywnik to zamiast kierunkowskazy migało mi radio. W końcu podczepiłem się pod awaryjne i kierunki jak zamykam i otwieram pięknie migają. Musiałem również podłączyć te pipki do których podpięte są lampki ponieważ po 30 sekundach od otwarcia auta samo się zamykało, myślałem z początku, że będzie to zbędne.
Jutro wstaje rano i dalej walczę dalej. Muszę teraz to wszystko porozpinać jeszcze raz bo na razie tak z grubsza to tylko podłączyłem i już powoli dokładnie zacząć te wszystkie kable upychać i skręcać furę bo wygląda paskudnie : } Zrobiłem też kilka zdjęć:
mialem racje z tym zamykniem tylko inny czas podalem:|)
kresek napisał(a):Jak podlaczysz stacyjke to wtedy jak niechcacy nacisniesz przycisk na pilocie i otworzy ci sie auto to sie zamknie po 15 sek, chyba ze otworzysz drzwi lub przekrecisz stacyjke
Tak jak już pisałem największym problemem było przeciągnięcie kabli przez plastik i gumę z karoserii do drzwi.
Kolejnym problemem były źle oznaczone kable na schemacie przez co straciłem dużo czasu zanim doszedłem co do czego.
Spaliłem w sumie 6 bezpieczników