[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Nie działa el. opuszczanie szyb

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Nie działa el. opuszczanie szyb

Post numer:#1  Postprzez mr_nuke » 23 maja 2009, o 08:41

Witam, mam następujący problem w moim BMW.

Nie reaguje szyba od strony pasażera z przodu.
Przycisk opuszczania szyb jest sprawny - zamieniałem z innymi przyciskami do opuszczania i działał na inne szyby.
Instalacja sprawna - na złączu przed silniczkiem odpowiedzialnym za opuszczanie szyb pojawia się napięcie +12V lub 12V ( w przybliżeniu +/- 1v )
Silniczek podpięty na krótko działa.

Czy jest jakiś przekaźnik odpowiedzialny za sterowanie silniczkiem ( może daje zbyt mały prąd na ten silniczek ) ?

Nie mam pojęcia co może być przyczyną, proszę o pomoc.
mr_nuke

Post numer:#2  Postprzez Arczi e30 » 23 maja 2009, o 09:23

przekaznik i bezpiecznik o ile jest to oryginalna instalacha odpowiada za wszystkie szyby, także jakby ci sie przepalił to by wszystkie nie chodziły .. ja bym sprawdził wtyczki i wyczyscił styki .. napięcie może jest a w rzeczywistosci coś może nie łączyć ..
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: mxxbxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez mr_nuke » 23 maja 2009, o 09:54

No właśnie nie wiem co jest z tą instalacją, bo jak wyciągam bezpiecznik, znajdujący się w skrzynce bezpieczników pod maską, to i tak szyby działają :roll:
Nie mam bladego pojęcia gdzie i jak poprzedni właściciel mądrze dokonywał przeróbek :cry:
mr_nuke

Post numer:#4  Postprzez szajbaa » 23 maja 2009, o 09:57

a dobry bezpiecznik wyjoles?? dokaldnie jak by padl bezpiecznik przekaznik to całosc by nie działała, ja mialem tak ze nie było styku w tych duzych kostkach co wchodza do drzwi rozpiąłem wyczyscilem drucianą(odłaczony aku) prysnąłem i działało.
tel: 506 799 133
gg: 4995986 niewidoczny
szajbaa
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez mr_nuke » 23 maja 2009, o 10:13

wyciagałem wszystkie bezpieczniki pojedynczo, po kolei jak szło i nie było takiego przy którym by przestało działać ( a powinien to być bezpiecznik nr 17 ) :mad2:

A co do styków, to kiedyś je czyściłem i na jakiś czas pomogło, a teraz jest lipa... no chyba że połącze to na krótko ( u mnie złącze już przy samym silniczku )
mr_nuke

Post numer:#6  Postprzez wolpen » 23 maja 2009, o 11:05

popieram czyszczenie wtyki na slupku u mnie nie dzialalo od pasazera rozpialem zapodalem wd40 i dziala.skoro prad jest to cos nie tak ze sterowaniem u ciebie
wolpen
Stażysta

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: e36
Silnik: m50b25

Post numer:#7  Postprzez mr_nuke » 24 maja 2009, o 19:44

Dzięki za pomoc, też zaaplikowałem WD 40 do kostki przy drzwiach i zaklinowałem końcówki wtyków i śmiga aż miło :)

Jeszcze raz serdeczne dzięki :) :jum:
mr_nuke

Post numer:#8  Postprzez ..::MaTiM40::.. » 17 cze 2009, o 13:54

moze ktos wie czy wiazka elektrycznych szyb z waskiej lampy w cabrio podejdzie do szerokiej lampy w coupe??? silniczki sa z szerokiej
..::MaTiM40::..
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Kolejne BMW: 330
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Post numer:#9  Postprzez bmw320i_e30 » 17 cze 2009, o 14:03

..::MaTiM40::.. napisał(a):moze ktos wie czy wiazka elektrycznych szyb z waskiej lampy w cabrio podejdzie do szerokiej lampy w coupe??? silniczki sa z szerokiej

na 99% będzie pasowała
bmw320i_e30

Post numer:#10  Postprzez szajbaa » 17 cze 2009, o 14:09

podejsc podejdzie ale moga kostki byc np starego typu czy cos, a w cabrio to loteria bo wąska ale moze miec juz wszystko jak szeroka i przypasi bez zająkniecia trzeba w rece brac konkretnie i sprawdzac.
tel: 506 799 133
gg: 4995986 niewidoczny
szajbaa
Student

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#11  Postprzez kamil.k » 17 cze 2009, o 22:30

szajbaa napisał(a):podejsc podejdzie ale moga kostki byc np starego typu czy cos, a w cabrio to loteria bo wąska ale moze miec juz wszystko jak szeroka i przypasi bez zająkniecia trzeba w rece brac konkretnie i sprawdzac.

potwierdzam mogą sie róznic kostkiw drzwiach i wtedy trzeba kombinowac tak jak ja a jeszcze nie skonczyłem
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27

Powrót do Elektryka & Oświetlenie