[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

jak dobrać się do zaślepki i jeszcze regulacja świateł

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

jak dobrać się do zaślepki i jeszcze regulacja świateł

Post numer:#1  Postprzez mcken » 29 sie 2007, o 12:19

w której siedzi włącznik świateł i włącznik halogenów, przepaliły mi sie tam żaróweczki podświtlające i chciałbym je wymienić.
a co do regulacji wysokości świateł poprzedni właściciel założył soczewki helli i teraz nie działa regulacja wysokości, światla świecą 3 metry przed samochodem i nie reagują na krecenie pokrętłem regulacji, ma ktos pomysł dlaczego tak sie dzieje
mcken

Post numer:#2  Postprzez ZTJ » 29 sie 2007, o 12:25

Niedzialajaca regulacja wysokosci to standard w E30. Naprawa jest na tyle skoplikowana, ze malo kto to naprawia. Zawsze mozesz sobie swiatla podregulowac recznie- sa do tego po dwie plastikowe sruby na lampe.
Mowisz, ze swiatla Ci slabo swieca i myslisz ze to zla regulacja? Obawiam sie, ze to kolejna przypadlosc E30 dala o sobie znac- wypalone odblysniki lamp :P .
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez mcken » 29 sie 2007, o 12:27

ZTJ napisał(a):Niedzialajaca regulacja wysokosci to standard w E30. Naprawa jest na tyle skoplikowana, ze malo kto to naprawia. Zawsze mozesz sobie swiatla podregulowac recznie- sa do tego po dwie plastikowe sruby na lampe.
Mowisz, ze swiatla Ci slabo swieca i myslisz ze to zla regulacja? Obawiam sie, ze to kolejna przypadlosc E30 dala o sobie znac- wypalone odblysniki lamp :P .

ale ja mam nówki sztyki soczewki helli także raczej odbłyśniki sa ok. a siwcą 3 m przed samochód, długie ok. a co trzeba wymienić żeby to działało, koszty nie są ważne,
mcken

Post numer:#4  Postprzez ZTJ » 29 sie 2007, o 12:32

mcken napisał(a):ale ja mam nówki sztyki soczewki helli także raczej odbłyśniki sa ok. a siwcą 3 m przed samochód, długie ok. a co trzeba wymienić żeby to działało, koszty nie są ważne,

Skoro nowki sztuki, to odblysniki rzeczywiscie powinny byc OK :cool2: .

Co do naprawy niech ktos kompetentny sie wypowie, bo ja tylko gdzies czytalem, ze trzeba odnalezc nieszczelnosc ktora uciekl plyn hydrauliczny i uzupelnic uklad na nowo, ale szczegolow nie znam.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez mcken » 29 sie 2007, o 12:37

ZTJ napisał(a):
mcken napisał(a):ale ja mam nówki sztyki soczewki helli także raczej odbłyśniki sa ok. a siwcą 3 m przed samochód, długie ok. a co trzeba wymienić żeby to działało, koszty nie są ważne,

Skoro nowki sztuki, to odblysniki rzeczywiscie powinny byc OK :cool2: .

Co do naprawy niech ktos kompetentny sie wypowie, bo ja tylko gdzies czytalem, ze trzeba odnalezc nieszczelnosc ktora uciekl plyn hydrauliczny i uzupelnic uklad na nowo, ale szczegolow nie znam.

tak myślałem że to wina braku płynu.
mcken

Post numer:#6  Postprzez Strzelba » 29 sie 2007, o 13:16

ale czy regulacja dziala czy nie lampy mozna wyregulowac tak ze beda swiecic prawidlowo
poszukaj na forum bo bylo to juz poruszane i w dobry sposob opisane
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=285&h ... ja+swiatel
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#7  Postprzez Adrian » 29 sie 2007, o 14:03

mcken napisał(a):w której siedzi włącznik świateł i włącznik halogenów,

nie chciało mi się pisać więc foto :P

Obrazek

a żaróweczka jest tam chyba jedna
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Silnik: M20B20
Silnik: MxxBxx

Post numer:#8  Postprzez mcken » 29 sie 2007, o 14:08

Adrian napisał(a):
mcken napisał(a):w której siedzi włącznik świateł i włącznik halogenów,

nie chciało mi się pisać więc foto :P

[url=http://images21.fotosik.pl/389/c452b97c1870ed87m.jpg]Obrazek[/URL]

a żaróweczka jest tam chyba jedna

może żłe się wyraziłem samo pokrętło sie podświetla
ale nad nim jest takie okienko i chyba tam powinno sie coś swiecić że mam włączone pozycje albo mijania i takie samo okienko jest nad włącznikami halogenówi i tylniego przeciwmgielnego
mcken

Post numer:#9  Postprzez Cypisek » 29 sie 2007, o 16:43

mcken napisał(a):może żłe się wyraziłem samo pokrętło sie podświetla
ale nad nim jest takie okienko i chyba tam powinno sie coś swiecić że mam włączone pozycje albo mijania i takie samo okienko jest nad włącznikami halogenówi i tylniego przeciwmgielnego

Tamto podświetla się po przekręceniu kluczyka, na bursztynowo coś tam się świeci, ale nic ciekawego się nie wyświetla. poprostu jest podświetlone. żeby wymienić żarówkę nie trzeba tego wyciągać. Wystarczy zdjąć tą osłonę pod kolumną kierownicy, wsadzić łapę pod spód w miejsce tego włącznika, na środku tego jak to ująłeś okienka jest oprawka na 2 kabelkach z żarówką, wystarczy ją pociągnąć, kabelek ściągasz sobie na dół i możesz wymienić, idzie tam całoszklana żarówka 1.2W potem złożyć i działa. Niecała minuta roboty, mam świadka.
Cypisek

Post numer:#10  Postprzez Adrian » 29 sie 2007, o 17:53

Cypisek napisał(a):

Tamto podświetla się po przekręceniu kluczyka, na bursztynowo coś tam się świeci, ale nic ciekawego się nie wyświetla. poprostu jest podświetlone. żeby wymienić żarówkę nie trzeba tego wyciągać. Wystarczy zdjąć tą osłonę pod kolumną kierownicy, wsadzić łapę pod spód w miejsce tego włącznika, na środku tego jak to ująłeś okienka jest oprawka na 2 kabelkach z żarówką, wystarczy ją pociągnąć, kabelek ściągasz sobie na dół i możesz wymienić, idzie tam całoszklana żarówka 1.2W potem złożyć i działa. Niecała minuta roboty, mam świadka.

O właśnie. A kontrolki włączonych świateł w E30 nie ma (choć gdzieś kiedyś widziałem ale to były chyba samoróbki)
Adrian
Magister

Silnik: M20B20
Silnik: MxxBxx

Post numer:#11  Postprzez mcken » 29 sie 2007, o 19:26

Cypisek napisał(a):

dziękuję

[ Dodano: 29-08-2007, 19:27 ]
strzelba napisał(a):ale czy regulacja dziala czy nie lampy mozna wyregulowac tak ze beda swiecic prawidlowo
poszukaj na forum bo bylo to juz poruszane i w dobry sposob opisane
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=285&h ... ja+swiatel

juz zrobione zdjąłem atrapy i namierzyłem śrubkę która pan diagnosta ustawił lampy jak należy
mcken

Post numer:#12  Postprzez Dj Snake » 2 lis 2011, o 01:44

Doooobra. To teraz robie mega odkop :D

Mam taki problem, że nie działa mi regulacja intensywności podświetlania wskaźników. Poprzedni właściciel walczył z tym problemem, ale zamiast wymienić włącznik, pomodził coś tak, że podświetlenie działa niezależnie od regulacji. Ja okazyjnie dostałem drugi, sprawny włącznik, ale po podłączeniu nic się nie zmieniło. W wiązce bezpośrednio przy włączniku nic nie jest cięte ani kombinowane. Gdzie moge szukać jakiegoś patentu? Czy ta regulacja działa tylko na liczniki czy też na oswietlenie konsoli centralnej?

EDIT:

ooo, znalazłem nawet temat poprzedniego właściciela, ale nie bardzo rozumiem jak on to zrobił: http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=16242 ... 6wietlenia

w tą masę mógł wpiąć się gdzieś we włączniku świateł, czy szukać gdzieś przykręconej masy do czegoś innego?
Obrazek

Jezeli nie obiciera to znaczy ze jest za wysoko :]
Dj Snake
Stażysta

Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B20

Powrót do Elektryka & Oświetlenie