[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Światła mijania

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Światła mijania

Post numer:#1  Postprzez wojtastar » 13 maja 2009, o 19:06

Mam pytanie dla znawców tematu reflektorów, mianowicie rozkręciłem sobie kiedyś światełka mijania celem przemycia i trochę się zdziwiłem bo oba reflektory mijania (zarówno soczewka jak i lampa) miały symbol "R" czyli prawe :( . Tydzień temu zrodziła się okazja z innej e30 zdobyć światełka, szybko rozkręciłem i jakie było moje zdziwienie jak znowu oba reflektory miały symbol "R" . Pytam się co jest grane ?????? czy w e30 nie ma znaczenia strona L R czy porostu zbieg okoliczności
wojtastar

Post numer:#2  Postprzez Paul » 13 maja 2009, o 19:35

a w którym miejscu masz ten napis ?

na lampie drogowej, mijania czy na ramce ?
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez wojtastar » 13 maja 2009, o 19:45

lampy mijania, dokładniej to na soczewce
wojtastar

Post numer:#4  Postprzez Strzelba » 13 maja 2009, o 20:02

jak na soczewce to nie ma co się martwic bo same soczewki można zamieniać miejscami (prawa <-> lewo)
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#5  Postprzez Paul » 13 maja 2009, o 20:12

cała lampa wisi na ramce na 3 zaczepach i one są ustawione tak że tworzą trójkąt prostokątny, i jak zamienisz lewą lampę na prawą stronę to lampa będzie odwrotnie jak patrzysz na szkło z przodu. więc raczej nie masz pomylonych lamp jesli są w aucie i są prosto,

zmiana jest tylko przy rozkręcaniu soczewki masz mozliwośc zamontowania jej na dwa sposoby (soczewka do szkła z przodu) ustaiwnie różni się o ok 1cm i wyznacza ustawienie światła - bo masz kąt padania światła na ruch prawostronny - z linni prostej na prawe pobocze lub ruch lewostronny z linni prostej na lewe pobocze, linia padania światła jest kątem rozwartym i musi być tak ustawiona żeby oświetlała pobocze a nie oślepiała jadących z przeciwka, zaleznie od tego w jakim kraju jesteś mozesz sobie to przestawić nie wymieniając lamp.

a sama soczewka do klosza jak jest przyczepiana to o ile sie nie mylę w boschu mozesz zamieniać rpawą z lewą bo ma kilka dziur i moze być przykręcona na inne dziury a hella ma tylko 3 dziury i jak jest prawa to amen, pytanie jaką masz ?

ale jak pisałem myśle ze skoro masz zamontowane to jest ok, sprawdz tylko jak linia światła idzie czy nie masz na lewą przestionego skoro ktoś tam grzebał
Paul
Profesor

Post numer:#6  Postprzez wojtastar » 13 maja 2009, o 21:47

bingo, strzał w dziesiątkę :cla: :cla: dzięki kolego , właśnie to był ten problem ze światełka świeciły na dwie strony ( na pobocze i pas przeciwny :police: ). mam jeszcze jedno pytanko , czy warto sie bawić w wymianę samych kloszy /http://www.allegro.pl/item618403962_bmw_3_e30_82_93_szklo_reflektora_nowe_zew.html , czy raczej nic z tego dobrego nie będzie , chodzi mi konkretne o te z allegro bo wydaje się ze są takie same jak te światełka z uśmiechem ale jednak trochę inne (chodzi mi o tą dolną połowe czy nie będzie ta część "zakreskowana " mieć wpływu na świecenie) :cool2:
wojtastar

Post numer:#7  Postprzez Paul » 13 maja 2009, o 22:06

ta dolna "zakreskowana" część w tych kloszach jest dokładnie taka sama jak w oryginalnych ale z tego co słyszałem te klosze z allegro nie są tak wytrzymałe jak boscha czy helli i często pękają od kamieni, poszukaj w tematach gdzieś się ktoś wypowiadał o tym.
Paul
Profesor

Post numer:#8  Postprzez wojtastar » 14 maja 2009, o 07:50

ok. dzieki , chodziło mi dokładniej o tą cześć zakreskowaną na samym środku(dolnej połowie)tam właśnie świeci soczewka bo w Boschu tego nie ma . Wydaje mi się ze może mieć zły wpływ na rozchodzące się światło.
wojtastar

Post numer:#9  Postprzez jawor735 » 3 cze 2009, o 15:16

widze temat w miare swiezy :) odkopie poniewaz mam podobny problem . bylem na przegladzie i pan powiedzial mi ze lapma lewa (od kierowcy) jest do wymiany poniewaz swieci po angielsku. dowiedzialem sie juz ze to kwestia tylko ustawienia soczewki. Ustawienie soczewki powinno zmienic sie o ok 1 cm tak ? Wiec teraz mam jeszcze tylko jedno pytanie. Na soczewce jest taka linia pozioma. jak ma byc ona ulozona po odpowiednim ustawieniu soczewki ?? Dodam ze lampa od pasażera ustawiona jest w polozeniu lini poziomo czyli jak na rysunku nr 1. prosze o pomoc bo nie moge jezdzic autem przez to ;/

Obrazek
jawor735

Post numer:#10  Postprzez Paul » 3 cze 2009, o 16:50

Kompletnie nie wiem o co Ci chodziz ta linią poziomą ale porobiłem Ci zdjęcia lampy:

Światła w Polsce powinny świecić tak jak na rys 1, a Twoje świecą tak jak na rys 2, czyli kierowcy jest przestawione - zobaczysz to jak podjedziesz ok 3-4m do ściany - tak będzie szła linia załamania światła jak na rysunkach
Obrazek

Teraz musisz wyjąć soczewkę z klosza lampy- w tym celu wykręcach ok 3 śrub które są regulacją.
Obrazek

Na tym zdjeciu widać śruby i że nie masz jednej dziury tylko takie długie paski dlatego mozesz obracać soczewkę względem klosza i to pododuje zmianę kąta świecenia.
Obrazek

Tutaj widzisz napisy od regulacji - ustawiasz na dwa sposoby - lewa albo prawa strona.
Obrazek

Niektóre lampy mogą się trochę od siebie różnić tzn Bosch od Hella, ale zasada działania jest mniej więcej taka sama wszędzie i o ile wiem wszystkie lampy idzie przestawić bo u siebie też to robiłem, jeśli sobie nie poradzisz to zrób foto całej lampy rozebranej i wtedy sie pomyśli co jest nie tak :)

powodzenia

[ Dodano: 03-06-2009, 16:57 ]
zajrzałem na moje lampy zapasowe bo mam boscha i helle :)

już wiem o co chodzi z Twoją linią, masz lampę Booscha i mówisz o tej prostej kresce na samym skle soczewki - to nie ma znaczenia, załamanie które jest u Ciebie źle wustawione jest wywoływane przez kawałek blachy między żarówką a szkłem soczewki i własnie to regulujesz tym co opisałem wyżej a na kreskę na szkle nie patrzysz - na Helli nawet tego nie ma :)
Paul
Profesor

Post numer:#11  Postprzez jawor735 » 3 cze 2009, o 18:36

no tak wszystko rozumiem. tylko ze chcialem po przez lokalizacje kreski na szle soczewki sprawdzic czy jest dobrze polozona, poniewaz nie wykrecalem calej lampy u siebie , tylko soczewke. nawet nie wiem w jaki najszybszy sposob wykrecic lampe. jesli ktos ma to dajcie znac :D zaraz ide sie pobawic bo w koncu przestalo padac ... zobaczymy co z tego wyjdzie

bylem :) ustawilem :) jak sie zciemni to gdzies podjade do jakiejs scianki i zobacze jak to wyglada :) mam nadzieje ze bedzie git.

Witam! Wlasnie jestem po przegladzie ale juz podbitym :) Soczewka ustawiona prawidlowo :) Wiec dla osob ktore beda mialy taki sam problem :
-odkrecacie 3 srubki ktore trzymaja soczewke w kloszu ( nie wyciagajac soczewki !!!!! ) Obracacie soczewke na ząbki na ktorych sie trzyma ( nie napisze strony w ktora sie kreci bo moze byc rozne rozumowanie tego :) )
generalnie sprawa banalna i smieszna . Dzieki za pomoc
jawor735

Post numer:#12  Postprzez Artur C. » 6 cze 2009, o 21:41

Niepotrzebnie wykręcałeś soczewkę a już całkowicie niepotrzebne jest wykręcanie całej lampy .
Wystarczy wykręcić częściowo wkręty mocujące soczewkę i patrząc w wycięcie atrapy (tam gdzie jest żarówka pozycyjnych) widać oznaczenie takie jak na foto kolegi,

następnie ustawiasz tak samo jak na foto czyli na L i dokręcasz.
Nie trzeba patrzec na soczewkę bo to nie ona kształtuje światlo tylko przesłona metalowa za nią.
Artur C.

Post numer:#13  Postprzez jawor735 » 7 cze 2009, o 13:18

teraz juz to wiem :) jest to banalnie proste ... jak pojechalem na stacje diagnostyczna to powiedzialem temu panu ze cofnal mnie za to ze musialem odkrecic 3 srubki i przekrecic soczewke w lewo ... to byl strasznie zdziwiony i powiedzial ze nie wiedzial iz w tych modelach tak jest ...
jawor735

Post numer:#14  Postprzez Paul » 7 cze 2009, o 13:38

ja już słyszałem o takich diagnostach co nie wiedzą że Citroeny mają ręczny na przednie koła i wywalali za jego brak...
Paul
Profesor

Post numer:#15  Postprzez Piotrw85 » 7 cze 2009, o 13:57

No ja również miałem źle ustawione światła dopiero po tym temacie ustawiłem tak jak ma być u mnie było ustawione tak że przecinały się na środku chyba troszkę oślepiałem kierowców z przeciwka ale już jest tak jak ma być :D
Obrazek
Piotrw85
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie