[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

branie oleju

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

branie oleju

Post numer:#1  Postprzez Maniek » 3 wrz 2007, o 17:45

Hej. mam pytanko czy to normalne iz jak jezdze spokojnie znaczy do 4 tys obrotow oleju nie ubywa lecz gdy zaczynam szalec tu koleczko tam koleczko, rozpedzam do 6 tys obrotow. przez wieczor potrafi ubyc nawet pol litra oleju 10w 40 magnatek
Maniek

Post numer:#2  Postprzez evil » 3 wrz 2007, o 17:50

trup?
evil

Post numer:#3  Postprzez abrover » 3 wrz 2007, o 17:52

Aż tyle to nie przez jeden wieczór. Ale ja raz od rana do wieczora jechałem długą trasą i trochę mu cisnąłem czyli wyprzedzałem po kolei wszystkie samochody i na prostych gdzie sie dało to 160-180 pociskałem. Cały czas jazda, tylko dwie krótkie przerwy.

Zrobiłem 900 km. Po tych wyczynach ewidentnie z bagnetu zniknęły gdzieś około 0,4 litra oleju, ale cisnąłem go bo się śpieszyłem. Pozdrawiam
abrover

Post numer:#4  Postprzez jackx-36 » 3 wrz 2007, o 17:56

jest to normalne zuzycie oleju podczas dość szybkiej jazdy, fabryka przewiduje 1L/1000km
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez Maniek » 3 wrz 2007, o 18:03

trup to nie jest napewno bo trupy o silniku 1.6 nie jezdza po 190km :twisted: chodzi mi w wieczor w ktorym kreci sie koleczka ostatnio kolektor byl czerwony wy wydmuchalo mi uszczelke pod nim. dla mnie to raczej normalne ze bierze przy takim obciazeniu tylko chialem sie upewnic
Maniek

Post numer:#6  Postprzez kubex » 3 wrz 2007, o 18:04

ja uwazam ze to niedobry znak!! u mnie bylo podobnie i pozniej silnik padl :/ nie pamietam ile zjadl ale byla to duza ilosc oleju sprawdz czy nie kopci.
kubex

Post numer:#7  Postprzez Maniek » 3 wrz 2007, o 18:10

kopcic nie kopci jedynie para. jezeli wyprawia sie cos podobnego jak na filmikach to mysle ze musi wziac. a tak na 4tys km nie wziela praktycznie wcale tylko cos mi odbilo no i troche szok narobilem alejuz wszystko wporzo pozdrawiam
Maniek

Post numer:#8  Postprzez abrover » 4 wrz 2007, o 17:04

kubex napisał(a):ja uwazam ze to niedobry znak!! u mnie bylo podobnie i pozniej silnik padl :/ nie pamietam ile zjadl ale byla to duza ilosc oleju sprawdz czy nie kopci.

Padł bo go zarżnąłeś :nienie: Producent nie obliczył tych silników to palenia gum i innych głupot tylko do dynamicznej jazdy.
abrover

Post numer:#9  Postprzez Chalski » 5 wrz 2007, o 08:45

Wg mnie bierze bo słabawe mogą być już uszczelniacze zaworowe i pierścienie olejowe - przy małych obrotaćh (i mniejszej temp w głowicy) wszystko jest ok a przy dużym obciążeniu troche popuszcza. Normalne zjawisko, w japończykach jest tak samo.
Chalski

Post numer:#10  Postprzez eater » 5 wrz 2007, o 08:51

Chalski napisał(a):Wg mnie bierze bo słabawe mogą być już uszczelniacze zaworowe i pierścienie olejowe - przy małych obrotaćh (i mniejszej temp w głowicy) wszystko jest ok a przy dużym obciążeniu troche popuszcza. Normalne zjawisko, w japończykach jest tak samo.

Wszystko się zgadza...

Powiem więcej - we wszystkich silnikach jest tak samo.

Przykład - w instrukcji do Mercedesa Vito 112CDI, diesel CDI 2.2 dopuszczalne jest wg. producenta zużycie oleju na poziomie do 1 litra na 1000 km.
Zaznaczył także, że może wzrosnąć podczas eksploatacji w trudnym terenie (np. góry) i podczas pierwszych 5 tyś km przebiegu nowego samochodu.

VW z kolei twierdzi, że 2.5 TDI może "zjadać" w trudnych warunkach do 1,5 litra.

Oczywiście są to wartości skrajne. Przy Twoim zużyciu oleju nie przejmowałbym się. Mieści się w zdroworozsądkowej normie.
eater

Post numer:#11  Postprzez Maniek » 5 wrz 2007, o 13:03

wiec wszystko jest pod kontrola.... dla mnie samochod sluzy do zabawy i do jazdy wiec krecenie to rozrywka ktora niekiedy moze duzo kosztowac :) ale frajda niesamowita. tylko zastanawia mnie fakt iz jest tak samo na polsentytyku niz i tak samo na pelnym sentytyku bral olej podobnie choc syntetyk jest o wiele zadszy? co wy na to
Maniek

Post numer:#12  Postprzez eater » 5 wrz 2007, o 19:49

Okreslenie, że syntetyk jest "rzadszy" to potoczne okreslenie bo tak naprawde jego klasy lepkosciowe świadcza o wiekszej zdolnosci "plynięcia" przy temperaturach i brak tendencji do zbytniej utraty lepkosci przy wysokich.

Zachowanie Twojego silnika jest zupelnie prawidlowe.
eater

Post numer:#13  Postprzez kubex » 5 wrz 2007, o 19:50

abrover napisał(a):
kubex napisał(a):ja uwazam ze to niedobry znak!! u mnie bylo podobnie i pozniej silnik padl :/ nie pamietam ile zjadl ale byla to duza ilosc oleju sprawdz czy nie kopci.

Padł bo go zarżnąłeś :nienie: Producent nie obliczył tych silników to palenia gum i innych głupot tylko do dynamicznej jazdy.

co ty mozesz wiedziec abrover...???????????????????
po co takie komentarze skoro nie wiesz jak bylo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ja nie katuje auta jak pospolity dresiarz i nie pale gumy na maxa wiec nie wypowiadaj sie chyba sam katujesz swoje :cen: :duh:
kubex

Post numer:#14  Postprzez Lord Lukasz » 7 wrz 2007, o 11:25

Troche zaduże zużycie, ja mój kupowaty m20 raczej nie oszczędzam bo ostatnio czy go katuje czy nie to pali nie mniej niż 18 tak więc raczej częściej wskazówka jest na końcu obrotomierza niż na początku i powiem wam że sie zdziwiłem bo zrobiłem 2000km od remontu głowicy i jak wlałem olej to jest cały czas taki sam poziom na bagnecie, olej 10w40
Lord Lukasz
Stażysta

Moje BMW: 330i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M54B30
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#15  Postprzez Chalski » 14 wrz 2007, o 09:52

Z silnikami różnie bywa szczególnie w nie młodych już autach dwa egzemplaże tego samego modelu mogą pod względem zużycia oleju być zupełnie inne.
Jeden może nic nie brać nawet przy ostrej jeździe a drugi będzie zjadał wszystko co mu się zaleje. Wg mnie w dużej mierze zależ to od sposobu eksploatacji samochodu zaraz na początku jego "życia".
Zauważyłem że samochody które od nowości robiły dośc duże przebiegi i nie były katowane biorą mniej oleju - na początku po prostu wszystko ma się okazje "poukładać" i dobrze dotrzeć - póxniej taki silnik przysparza też mniej kłopotów.
Chalski

Następna strona

Powrót do Mechanika & Części