[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zasilanie do x2

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Zasilanie do x2

Post numer:#1  Postprzez Shogo318is » 4 lis 2008, o 12:24

Panowie potrzebuje pomocy. Chce założyć elektryczne szyby i szyber do mojego m42 ale nie mam wyjścia w kostce x2 na to. Czy ktoś już robił coś takiego??? Czy możecie mi pomóc jak poprowadzić z Skrzynki przewody do tego?? Będę wdzięczny.
Shogo318is
Student

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M44B19
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#2  Postprzez kmx-ind » 4 lis 2008, o 16:27

pin Q w kostce x2 i do tego musisz miec wlozony przekaznik K5 i bezpiecznik chyba 29 lub 30. no i prad po stacyjce bedzie
Chrysler Grand Voyager Limited
Yamaha Dragstar
kmx-ind
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Sedan
Kolejne BMW: 7xx

Post numer:#3  Postprzez Shogo318is » 4 lis 2008, o 19:04

Chyba nie przeczytałeś tego co napisałem.... Wiem co mam zrobić ale ja nie mam poprowadzonego przewodu do x2!! o to mi chodzi i pytam jak mam poprowadzić przewody żeby prąd poszedł po przekaźniku i bezpieczniku. Wystarczy że puszcze przewód od bezpiecznika do kostki czy jak???
318is BD Breyton
Shogo318is
Student

Post numer:#4  Postprzez Strzelba » 4 lis 2008, o 19:41

najlepiej bedzie jak zrobisz dokladna fotke jak u ciebie wyglada zlacze x2 i wstawisz na forum
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#5  Postprzez kmx-ind » 4 lis 2008, o 20:18

wlasnie zrob fotke bo w zadnej nie spotkalem zeby brakowalo tego pinu dlatego ci tak wczesniej napisalem... pozatym wez sobie schemat i zerknij
Yamaha Dragstar
kmx-ind
Student

Post numer:#6  Postprzez Shogo318is » 4 lis 2008, o 20:35

Obrazek
Obrazek
Przepraszam za foty ale jest już późno i nie miałem dobrego oświetlenia.

Czerwone miejsca to tu gdzie mam piny wyciągnięte. Jak widać mam też podpiętą antenę i radio. Jest na szczęście wyprowadzone pod OBC przynajmniej z tym nie będę sie bił. na zielono zaznaczyłem zasilanie na elektryczne szyby i szyber ale ja po prostu go nie mam. Wcześniej spotkałem sie z tym w 316 jednym u kolegi. Po prostu to uboga wersja elektryczna. Dlatego potrzebuje pomocy bo elektrykiem nie jestem :roll:
Shogo318is
Student

Post numer:#7  Postprzez kmx-ind » 4 lis 2008, o 21:47

jezeli w skrzynce masz rozprowadzone miedzy bezpiecznikiem a przekaznikiem to od 87 nozki przekaznika do x2 ale to musialbym sprawdzic bo albo 87 albo 30
pod jedna z nich idzie plus z bezpiecznika pod druga wlasnie x2. w mojej jak mialem kiedys problem z tym pinem bo byl ale cos nie chcialy chodzic szybki to pociagnelem + od aku przez bezpiecznik i juz. po drodze byl przycisk do blokady wiec odpinalem mu zasilanie na noc bo szybki dzialaly bez kluczyka :)
Yamaha Dragstar
kmx-ind
Student

Post numer:#8  Postprzez Shogo318is » 4 lis 2008, o 23:54

Rozważałem poprowadzenie prądu z stacyjki żeby mi sie przyciski nie paliły w nocy :P Czyli reasumując połączenie między przekaźnikiem i bezpiecznikiem powinno być. Jedyne co to Musiał bym puścić kapel prądowy z przekaźnika już do x2 tak??? mam sobie sprawdzić nóżkę 87 albo 30 tak??? Jak będę miał czas to odkręcę skrzynkę i zobaczę jak to wygląda że tak powiem "od spodu". Jeżeli ktoś miał z tym styczność to chętnie posłucham :roll:
Shogo318is
Student

Post numer:#9  Postprzez kkm » 23 lip 2009, o 03:36

Ostatnio, natrafiłem na dokładnie ten sam problem. Rozwiązanie jest proste - trzeba poprowadzić kabel o przekroju 2 mm [kwadratowe], z gniazda bezpiecznika od el.szyb (jest ono puste z tej strony z której normalnie powinien wychodzić kabel do X2).
POŁĄCZENIE PRZEKAŹNIK --->BEZPIECZNIK jest na pewno:)
Miałem tak samo i u mnie już działa. Trzeba jedynie trochę się namęczyć żeby wkomponować w to puste gniazdo, jakiś element trzymający nóżkę bezpiecznika (oczywiście połączony z kablem). Ja takowy element, wyciągnąłem z odzielnie zakupionego gniazda bezpiecznikowego.Później przeciągnąć kabel do x2.

Nie da się wkręcić go w inne kable, bo jest za ciasno. Więc wywierciłem otwór w puszce i dalej przez te gumową zaślepkę wpuściłem kabel do kabiny (obok całej grubej, głównej wiązki). Warto zabezpieczyć kabel, przeciągając go przez gumowy wężyk (w odcinku, w którym wychodzi z puszki i przechodzi przez komorę silnika, do kabiny).
Ostatnim problemem na jaki natrafiamy jest bolec w gnieździe X2. Szukałem w 3 sklepach elektronicznych, nigdzie nie mieli odpowiedniego bolca... W końcu zrobiłem przeszczep - bolec wyciągnąłem z gniazda latarki. Trochę go ścisnąłem i wszystko jest na swoim miejscu i co najważniejsze, działa:)
kkm

Post numer:#10  Postprzez Strzelba » 23 lip 2009, o 19:04

kkm napisał(a):Szukałem w 3 sklepach elektronicznych, nigdzie nie mieli odpowiedniego bolca...
bylo jechac do aso i kupic za ok 1zl
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#11  Postprzez kkm » 23 lip 2009, o 22:18

heh, szczerze to nie pomyślałem nawet o ASO, bo w moim mieście go nie ma, a chciałem jak najszybciej to zrobić, więc skoro miałem pod ręką kawałek starej wiązki, wykorzystałem ją :)
kkm

Powrót do Elektryka & Oświetlenie