[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

gwizdki w przednich rogach drzwi

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Post numer:#31  Postprzez Pietrek » 8 lip 2009, o 22:09

kresek napisał(a):Moze pietrek w waskiej nie mial jeszcze instalacji do samych trojkatow

No nie miałem , jakbym miał to bym się kapnął ;) trudno , najwyżej przewody puszczę przelotką :(
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#32  Postprzez mata018 » 24 lip 2009, o 12:03

witam mam pytanie mam orginalne syczki i mam juz tam kable orginalne pociągnięte ale za głośnikiem w progu mam dwa kable nie podłączone jeden ma końcówkę niebieską a drugi ma zwykła wsuwkę.i zabardzo niewiem jak i gdzie to podłączyć. :( prosił bym o pomoc
mata018

Post numer:#33  Postprzez Paul » 24 lip 2009, o 12:36

do radia o ile się nie mylę jak mialeś fabryczny system nagłośnienia z tweeterami powinieneś mieć wzmacniacz w bagażniku i tam to powinno iśc.

jeśli nie masz to albo bezpośrednio do radia albo przez zwrotnice, albo pod głosnik pod nogami.
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20

Post numer:#34  Postprzez mata018 » 24 lip 2009, o 23:11

mam w tych orginalnych zaslepkach dwa kable jeden jest żólto szary a drugi zielono szary no i one wychodza za tym głosnikiem w progu i własnie tam sa one nie podlaczone i niewiem gdzie je mam wpiać.a raczej miałaem orginalna instalacje radia.
mata018

Post numer:#35  Postprzez spiro » 26 lip 2009, o 18:37

Oryginalnie było tak, że przednie dolne głośniki o mocy 40W (a nie 25W) miały wbudowany kondensator z dodatkowym uzwojeniem oraz 4 bolce do podłączenia. W ten sposób pewnie zastąpiono potrzebę użycia zwrotnicy. Kabel zielono szary z wsuwką był podłączony pod jeden z 4 bolców, natomiast żółto szary z niebieską końcówką we wtyczkę (też jednopinową, niebieską) idąca w podłogę za dolnymi przednimi głośnikami. Prawdopodobnie tak jak ktoś wcześniej napisał do oryginalnego wzmacniacza lub po prostu do masy.

Ja mam właśnie takie przednie dolne głośniki, jednak z kabla żółto szarego odciąłem niebieską wtyczkę i podłączyłem pod odpowiednią masę w radiu.

Kiedyś takich głośników nie miałem, wtedy na każdą ze stron składająca się z głośnika wysokotonowego i niskotonowego dałem po zwrotnicy.
(OO==[][]==OO) 318i coupe 1989r 2007/2008
(OO==[][]==OO) 320i coupe 1989r 2008/2009
(OO==[][]==OO) 325i sedan 1988r 2009/2011
(OO==[][]==OO) 320i convertible 1992r od 2018
spiro
Student

Silnik: m20b20

Post numer:#36  Postprzez BeMek_E30 » 26 lip 2009, o 21:25

to znaczy że jeden kabelek od niskotonowych powinien byc podłączony do masy??? bo orginalny głośnik o którym mowimy ma tylko 3 suwki.
BeMek_E30

Post numer:#37  Postprzez spiro » 27 lip 2009, o 16:28

BeMek_E30, chyba chodzi Tobie o jeden z kabelków od głośników wysokotonowych...

Oryginalnie jest tak, że z końcówki radia do przedniego dolnego głośnika idzie '+' i '-'. Głośnik ten ma cztery bolce. Do jednego z bolców dochodzi plus z końcówki mocy radia, który "idzie" kondensatorem na sąsiedni, drugi bolec. Właśnie do tego drugiego bolca nie jest podłączona żadna wsuwka, bo sygnał "idzie" dalej uzwojeniem na przeciwległy, trzeci bolec, z którego sygnał dalej "idzie" na głośniczek wysokotonowy. Obok trzeciego bolca jest czwarty, do którego jest podłączona masa audio z końcówki mocy radia. Pozostaje odprowadzenie masy z głośniczka wysokotonowego, co jest zagadką, bo odbywa się to za pomocą żółto szarego kabla połączonego za przednim dolnym głośnikiem niebieskimi wtyczkami. Dalej kabel ten idzie w podłogę nie wiem dokąd bo kiedy robiłem u siebie audio nie chciało mi się rozbierać całego wnętrza.
Mogę jedynie przypuszczać, że idzie to bezpośrednio w karoserię auta. Wydaje mi się, że nie jest to w żaden sposób podłączone do oryginalnego wzmacniacza montowanego z tyłu nad lewym nadkolem. Możliwe, że wzmacniacz miał za zadanie obsłużyć tylko tylne głośniki, bo jak wyżej pisałem przednie mają większą moc od standardowych.

U siebie mam wrzucone nowoczesne radio 4x50W + kompletny BMW SOUND SYSTEM. Wzorując się na oryginalnym podłączeniu puściłem po samochodzie nowe kable, ponieważ oryginalna instalacja jest chyba stworzona do radia tylko z dwiema końcówkami mocy. Pominąłem potencjometr (regulator) prawo/lewo, którego instalacja jest chyba również stworzona z myślą o dwóch końcówkach mocy oraz oryginalny wzmacniacz, który w dzisiejszych czasach jest po prostu słaby. Zostawiłem jedynie oryginalne kable właśnie od wysokotonówek, bo oczywiście nie chciało mi się rozbierać drzwi :P . Zielono szary zostawiłem i łączy on tak jak w oryginale dolny głośnik niskotonowy z wysokotonowym, natomiast żółto szary z masą z głośniczka wysokotonowego idący w podłogę, rozciąłem i podłączyłem do masy głośnika niskotnowego, więc do minusa końcówki mocy radia.
spiro
Student

Post numer:#38  Postprzez BeMek_E30 » 27 lip 2009, o 19:23

a ja mam tak że głosniki od sound systemu wymontowałem i wstawiłem do mojego autka który nie miał zadnego systemu i nawet kabli pod syczki. Wszystkie kable to samoróba. Mam podłączone głosniki przednie dolne i tylne z szyczkami do radia a nie wiem co zrobić z syczkami w rogach. Wiem tylko tyle że jeden kabel powinien być podłączany do głośnika dolnego ale co z drugim zrobić kablem. Podłączyć go do plusa głośnika i bedzie grał??
BeMek_E30

Post numer:#39  Postprzez spiro » 27 lip 2009, o 19:34

Tak miałem w poprzednim E30. Miałem wtedy zastosowane zwrotnice, bo musi być coś co rozdzieli tony wysokie i niskie, w przeciwnym wypadku chyba ryzykuje się uszkodzenie głośników. Podłączasz wtedy '+' i '-' do zwrotnicy. Następnie do zwrotnicy podłączasz osobnymi kablami dolny głośnik i osobnymi kablami górny głośnik.

Obrazek
spiro
Student

Post numer:#40  Postprzez BeMek_E30 » 27 lip 2009, o 20:01

nom też tak o myslałem dzieki za info :D A jak poprowadziłeś kable przez dzwi do słupka???
BeMek_E30

Post numer:#41  Postprzez spiro » 27 lip 2009, o 21:36

W obecnym 'kwadracie' mam oryginalne, które idą tak jak przewody od elektrycznych lusterek, przez te małe otworki w tej białej wtyczce w słupku. W owej wtyczce jest też duży okrągły otwór i to właśnie przez niego pociągnąłem w poprzednim egzemplarzu kable. Następnie pozostaje ta guma w której idzie wiązka do drzwi, przez nią kable najlepiej przeciągnąć jakimś drutem. Drut zaginasz coś na kształt haczyka, przekładasz przez gumę z wiązką, przywiązujesz kabel audio do drutu, wyciągasz drut i teoretycznie już jesteś w drzwiach, a później to już kładziesz kabel tak jak idzie ten ten od el. lusterek. Generalnie o ile dobrze pamiętam to oryginalnie kabel audio do głośnika wysokotonowego powinien wychodzić otworkiem w górze drzwi i iść takim zagłębieniem w stronę trójkąta drzwi. Powinno to chyba wyglądać tak jak na poniższym obrazku (zaznaczone na żółto).

Obrazek
spiro
Student

Post numer:#42  Postprzez M-Technic2 » 18 lip 2010, o 13:07

panowie a czy ktos wymienial te oryginalne glosniki w tych gwizdkach ? wie ktos jak je z tamtad wyciagnac ? (przyjmujac ze nie dzialaja ) i jakie glosniki zastepcze by tam pasowaly w miare najlepiej w sredniej klasie cenowej ?
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#43  Postprzez Pietrek » 18 lip 2010, o 19:25

glosniki sa wklejone musisz sie zaprzeć płaskim śrubokrętem ;) U mnie poszło bez problemów :)
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#44  Postprzez kotmen » 22 lip 2010, o 16:20

M-Technic2 napisał(a):panowie a czy ktos wymienial te oryginalne glosniki w tych gwizdkach ? wie ktos jak je z tamtad wyciagnac ? (przyjmujac ze nie dzialaja ) i jakie glosniki zastepcze by tam pasowaly w miare najlepiej w sredniej klasie cenowej ?

co do demontażu, to już pietrek odpowiedział :P

a pasować będą w zasadzie każde dostępne na rynku syczki, bo te oryginalne do najmniejszych nie należą.

Zależy, co dla kogo jest "średnią klasą cenową" Ostatnio słyszałem syczki sinuslive neo 25S i przyznam, że grają naprawdę bardzo fajnie, masz b.dobą jakość bez płacenia za firmę. Ja mam u siebie GMS'y, podpięte pod zwrotnice i jak dla mnie grają wystarczająco. A wkleiłem je w ori obudowy na poxipol, więc oby się nigdy nie zepsuły :jum: :jum:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=25764
Do trzech razy moja czarna sztuka! Obadaj!!

Twój komputer źle działa? Sprawdź www.pokomp.pl - Stołeczne Pogotowie Komputerowe
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#45  Postprzez M-Technic2 » 23 lip 2010, o 10:44

Pietrek, kotmen, dzieki za opdowiedz na moje pytanie , jesli chodzi o same gwizdki to srednia klasa cenowa znaczy u mnie jakosc przyzwoita a cena jak najnizsza :) , wiec raczej te sinuslive neo 25S juz w/g mnie jak dla mnie i moje potrzeby sa za drogie za to takie GMS lub cos w tym stylu beda wystarczajace ,zalezy mi by tylko weszly w ory dziury bez przerubek. i tym razem musze tez je puscic przez zwrotnice bo te ostanie podlaczylem na szybko bez i prawdopodobnie sie spalily ,co dziwne dwa na raz i w tym samym czasie ,czy to przez to podpiecie czy moze cos innego moglo byc przyczyna ?.
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio & GPS