[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m40b16 problem z PB

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m40b16 problem z PB

Post numer:#1  Postprzez matisik » 1 sie 2009, o 20:15

Witam, mam problem z PB którego nie moge rozwiązać od jakiegoś czasu...
Na LPG nie zauważyłem problemów poza zwiększonym spalaniem (30zł/100km, gaz zwykły - najzwyklejszy), mianowicie na PB nie wkręca mi się powyżej ok. 4k obr/min (uczucie jak by sie LPG kończyło) i pali mi strasznie dużo benzynki... Dziwnie chodzi na jałowym, podejrzewam czujnik temperatury, jak odłącze przepływke to zaczyna wariować bardziej, ale jak odłącze lambde nic sie nie zmienia. Lambde wymieniłem jakiś czas temu, kupiłem niby NGK z allegro za 99zł
prosze o porady, pozdrawiam
matisik

Post numer:#2  Postprzez lincoln » 1 sie 2009, o 20:30

TAk nagle sie to stało???
NGK jak dla mnie to shit (zawsze mi kiepsko auto na nich pracuje) Ogolnie może wałek sie skończył, jak nie to jeźdz na kompa szukac błedów!!!
lincoln

Post numer:#3  Postprzez matisik » 1 sie 2009, o 22:19

nie skończył sie wałek bo na LPG ciśnie do końca... nie wiem co z tą lambdą i wymienie czujnik temperatury na poczatek, może pompa paliwa?
matisik

Post numer:#4  Postprzez MrUw@ » 1 sie 2009, o 22:22

po mojemu przepływka albo sonda... na początek bym podmienił sprawdzał... i zczytałbym błędy nawet przez OBD zeby tylko wiedziec co jest nie tak w mieszance na PB
MrUw@

Post numer:#5  Postprzez neophyte » 1 sie 2009, o 22:36

matisik a czy ssanie wyłącza się normalnie? i czy obroty nie falują? gdyby czujnik był walnięty to powinien też na dłuższy czas ssanie włączać - fałszywa informacja o temp. silnika co by usprawiedliwiało większe spalanie..
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#6  Postprzez matisik » 2 sie 2009, o 12:31

no sonda jest nowa... polutowałem ją dobrze i powinna chodzić
przepływka działa normalnie, równo sie otwiera, nie skacze, nie blokuje sie
z ssaniem jest różnie, mam wrażenie że go nie ma wcale
auto zasysa nawet 2x wiecej paliwa niż powinno, faluje na jałowym...
matisik

Post numer:#7  Postprzez neophyte » 2 sie 2009, o 17:00

skoro faluje to może być ten czujnik temperatury choć na sondę też wskazuje. pozostaje sprawdzić
neophyte
Profesor

Post numer:#8  Postprzez matisik » 2 sie 2009, o 18:54

odpaliłem na benie, na chwile włączyło się ssanie, auto na PB wkręca sie wolniej na obroty niż na lpg ;/ śmierdzi niedopaloną benzyną... obroty co jakiś czas falują
matisik

Post numer:#9  Postprzez neophyte » 3 sie 2009, o 17:17

szukając dalej - przewody WN są ok?
neophyte
Profesor

Post numer:#10  Postprzez matisik » 4 sie 2009, o 13:22

przewody mają niecały rok, na gazie jest 0 problemów, świece przejechały może 500km... Może to być wina źle wyregulowanej przepływki? Czy po odłączeniu lambdy powinno się coś dziać?
matisik

Post numer:#11  Postprzez neophyte » 4 sie 2009, o 16:25

skoro przepływkę odłączałeś i bardziej telepało budą to znaczy że jest w porządku. ta lambda mnie dość mocno zastanawia bo jak walnie to właśnie objawia się większym spalaniem i nierówno silnik pracuje. Matisik sprawdź napięcie na sondzie. może dość szybko się posypała ??
jakby co to z innego tematu znalazłem odpowiedź na pytanie o napięcie na sondzie
moim zdaniem napiecie na sondzie powinno sie stale zmieniac, co swiadczy o jej prawidlowej pracy i maksymalnie dochodzic do 0,9 V.
jesli sie zacina lub jej wartosci sa bardzo male to raczej jest walnieta...

sonda ma 4 przewody, dwa z nich to przewody od grzania, na nich powinno byc okolo 12-13 V
dwa pozostale to masa i sygnal sondy, na ktorym powinien znajdowac siw powyzszy zakres napiecia...
neophyte
Profesor

Post numer:#12  Postprzez wiktor » 4 sie 2009, o 19:43

Kurcze,mam troche podobny problem z is(w kebabie).Jak jest zimny to po odpaleniu troche faluje i potrafi zgasnac.Ale tylko jak jest zimny.Ale najgorszy jest zapach spalin-masakrycznie smierdzi,taka spalenizna.Na wiosne wymienilem sonde(tez NGK z allegro,uniwersalna) i bylo ok.
Niedawno zalozylem sekwencje do niej i ten zapach z wydechu stal sie jeszcze gorszy-jest wyczuwalny praktycznie od 2tys obrotow(na benzynie gdzies tak powyzej 4tys).Spalanie tez troche mi wzroslo.
No i podejrzewam wlasnie te zakichana sonde-moze nie padla calkowicie ale nie dziala chyba tak jak powinna.
Obrazek
BMW M///POWER KLUB KAMIONNA
wiktor
Stażysta

Moje BMW: 325ix
Nadwozie: -------
Silnik: m20b25

Post numer:#13  Postprzez matisik » 6 sie 2009, o 14:25

widziałem już kiedyś tą rozpiskę neophyte, minus jest, na jednym jest napięcie 14v, na drugim 0,8-0,12v a na trzecim raz 0,33v a raz 0,90v, wszystko niezależnie od tego ile sie da gazu ;|
matisik

Post numer:#14  Postprzez pikollo » 25 sty 2010, o 22:01

A jak odpalam z rano auto na benie to od razu obroty wskakują do jakis 2000/2500 tyś :cry: i po chwili spadaja do 1000 ale faluje...co sie może dziac???
pikollo

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie