[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Lampy tylne dymione

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Lampy tylne dymione

Post numer:#1  Postprzez davidoff » 7 sie 2009, o 18:03

Witam

Kupiłem używane lampy do tyłu dymione niestety nie było żarówek i mam problem bo nie wiem jakie tam maja być :(

na lampach pisze PY21W to jest to samo co P21W?
i jedna lampa 5W5 wydaje mi sie ze to jest postojowa, niestety w sklepach to troche inaczej wygladaja te lampy i w niektorych sa 2 styki ( 2 fazowe czy jakos tak)u dołu ja mam na lapach tylko jeden styk, po prostu sprzedawca pokazal mi inne zarówki i pasowały wiec nie wiem co ma tam być.

Prosiłbym o pomoc jakie kupić jakies linki do allegro czy sklepów nie chcialbym kupić niewlasciwe żarówki. Pewnie kolor W5W musi być czerwony, stop czerowny kierunki pomarańczowe cofania białe. No i tu jest tez problem do czego jest piąta żarówka chyba że jest podwójny stop? jak widać na zdjeciach są 2 u gory i 3 na dole

Tak wyglądają światła:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
davidoff

Post numer:#2  Postprzez Paul » 7 sie 2009, o 18:30

no więc:

zacznijmy od tego ze 5 żarówka to przeciwmgielne światło :)

żarówki jedno i dwufazowe jak to nazwałeś wyglądają tak:

jednofazowe - świeci zawsze tak samo - takie masz właśnie Ty

dwufazowe - żarówka ma na gnieździe 2 plusy i w środku 2 włókna wolframowe i w zależności które dostanie prąd to świeci - jedno mocniej drugie słabiej - działa to wtedy kiedy lampa postojowa jest zintegrowana z lampą stopu - w BMW tego nie ma więc takich żarówek nie kupujesz.

Oryginalnie są żarówki 21W w migaczu stopie i wstecznym a w postoju jest 10W. a siłę ich świecenia i kolor regulują klosze

niestety które są które najlepiej sprawdzisz po prostu sprawdzając jaki prąd idzie na jaki kabel probówką - albo włożoną żarówką - zapalasz postój i sprawdzasz co sie świeci i tak po kolei, bo układ zalezy od widzimisię producenta.
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez davidoff » 7 sie 2009, o 19:34

no fakt zapomniałęm o przeciwmgielnych :mad2: ale jak mi wiadomo to świeci sie tylko jedna... bylem w sklepie i oferował mi dwufazowe powiedział mi że to sie zlutuje i bedzie swiecic po prostu mocnej ale bedzie ok jezeli to sa światła stopu to mogą świecić jak najmocniej. Pokombinuje troche zobaczymy co z tego wyniknie... Dzięki za odpowiedz :)

szukam i nie moge znaleść tych żarówek :( mam tak W5W jest symetryczna a P21W sa asymetryczne..... Kierunkowskazy bez problemu znalazłem ale mam problem z czerwonymi no i z W5W czerwnoym symetrycznym. Diodowe czerwone P21W znalazłem ale chyba lepsza będzie zwykła żarówka.... W5W symetryczną czerwona nie ma :(
Ostatnio edytowano 7 sie 2009, o 19:50 przez davidoff, łącznie edytowano 1 raz
davidoff

Post numer:#4  Postprzez Waski » 7 sie 2009, o 19:47

nie wiem jaki ety masz kłopoty z żarówkami małą do postoju zakładasz 5 w
a resztę normalne zarówki 1 fazowe zakładasz
miałęm te lampy u siebie i nie miałem żadnego kłopotu z żarówkami
a tych żarówek co nie mogłem dopasc czerwonych to je pomalowałem farbą do żarówek i była klasa
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Kolejne BMW: 325i

Post numer:#5  Postprzez Paul » 7 sie 2009, o 20:01

sprzedawca chyba na głowe upadł.

po to są żarówki jedno i dwufazowe żeby ich dobrze używać a nie lutować i jakieś druciarstwo odstawiać.

teraz jak pokleisz a za chwile się okaże że coś z elektryką nie gra - bezpieczniki się jarają, kable Ci się popalą albo lampa podtopi od gorącej żarówki bo o ile wiesz żarówka stopu dwufazowa nagrzewa się jak cholera.

Jak stop ma świecić jak najmocniej to niech sobie xenon 9000k wsadzi mądrala na tył, i neony pod auto :bag:

Trzymaj się oryginału bo będzie kiepsko.

przeciwmgielna owszem świeci się tylko lewa strona, tak jest fabrycznie ale lampy prawe mają wszystko poprowadzone pod przeciwmgielne i wystarczy tylko plastik w kloszu wyłamać odpowiednio wsadzić żarówkę i gra.
Ostatnio edytowano 7 sie 2009, o 20:04 przez Paul, łącznie edytowano 1 raz
Paul
Profesor

Post numer:#6  Postprzez davidoff » 7 sie 2009, o 20:03

no tak tylko W5W raczej nie pasuje są za male sugeruje sie napisem na lampach.... z tego wynika że mam założyć po prostu 5Watowa zarowke symetryczna nie wazne jakia byle pasowala 5W. Słyszałem coś o tym że nie potrzeba kolorowych żarówek do dymionych lamp ale nie wiem czy to prawda?

masz racje nie bede kupował tej dwufazowej i lutował bo moga niezle problemy z tego wysc
davidoff

Post numer:#7  Postprzez Paul » 7 sie 2009, o 20:08

davidoff napisał(a):Słyszałem coś o tym że nie potrzeba kolorowych żarówek do dymionych lamp ale nie wiem czy to prawda?

to zalezy od lamp, coś musi dawać kolor - w Startec np jest tak że klosz jest szary a żarówki są w kolorowych kapturkach plastikowych - zobacz w gniazdo czy masz tam takie, jesli nie to tylko kolorowa żarówka

Ale z tego co mówi Wąski to miał takie same lampy i kolorwał żarówki - odpowiedz sobie sam
Paul
Profesor

Post numer:#8  Postprzez Waski » 7 sie 2009, o 21:11

Paul napisał(a):Ale z tego co mówi Wąski to miał takie same lampy i kolorwał żarówki - odpowiedz sobie sam

dokładnie musisz zastosować żarówki kolorowe
a co do malowania żarówek to lipa bo farba po czasie z nich złazi i błąka się po kloszu :/
oczywiście mowie o farbie specjalnej do żarówek
a z tego co pamietam to tylko postuj cza było pomalowac bo ciezko było znalesc małą czerwoną i 5w
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Kolejne BMW: 325i

Post numer:#9  Postprzez davidoff » 8 sie 2009, o 13:55

no to mnie pocieszyłeś :/ cieżko znaleść właśnie ta 5w czerwoną pokrece sie i poszukam... jakby ktoś znalazł to prosze podać linka dzieki
davidoff

Post numer:#10  Postprzez Marekb76 » 8 sie 2009, o 22:01

Marekb76
Stażysta

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M10B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#11  Postprzez davidoff » 9 sie 2009, o 08:00

Wielkie Dzięki :) :thu:
davidoff

Post numer:#12  Postprzez michaś » 14 sie 2009, o 01:12