[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Czujnik POZIOMU oleju w silniku m20b20

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Czujnik POZIOMU oleju w silniku m20b20

Post numer:#1  Postprzez marcin.steven » 9 sie 2009, o 14:49

Witam i na starcie przepraszam jeśli temat był ale akurat takiego problemu jak mój nie znalazłem nigdzie. Mianowicie: odpalam autko jadę sobie, czy nawet stoję, silnik się rozgrzeje i zaczyna świecić lampka od poziomu oleju. Wszystkie kable łączą bo dzieje się to tylko w tym głupim przypadku. Auto ostygnie lampka gaśnie i tak w kółko. Jeśli auto jest zimne to czujnik działa dobrze wiem napewno bo było poniżej połowy stanu i już świecił, wlałem i zgasło. Tylko po tym rozgrzaniu jest problem. Stan oleju oczywiście full. Co może być przyczyną? Sam czujnik walnięty? Nawet nie wiem gdzie taki dostać i ile może na oko kosztować. Proszę o mądre odpowiedzi..
marcin.steven

Post numer:#2  Postprzez czapka_e30 » 9 sie 2009, o 15:25

skoro oleju masz full to czujnik walnięty u mnie było tak ze z gwintu tego czujnika uciekał olej lał się strumieniem akurat koleś wymieniał u siebie swoje zajechane m20 więc wykręciłem od niego ten czujnik i przełożyłem do siebie ale można go normalnie kupić ponoć kosztuje grosze od 5 do 20zł
czapka_e30

Post numer:#3  Postprzez crimi » 9 sie 2009, o 20:41

Pytanie: Na jakim oleju jezdzisz?
Jesli czujnik zaczyna swiecic po rozgrzaniu, to zazwyczaj jest to oznaka ze olej sie rozrzedzil, i pompa nie jest w stanie wytworzyc odpowiedniego cisnienia. Wlej gestszy olej.
crimi

Post numer:#4  Postprzez luzi » 10 sie 2009, o 01:13

crimi napisał(a):Pytanie: Na jakim oleju jezdzisz?
Jesli czujnik zaczyna swiecic po rozgrzaniu, to zazwyczaj jest to oznaka ze olej sie rozrzedzil, i pompa nie jest w stanie wytworzyc odpowiedniego cisnienia. Wlej gestszy olej.

Crimi, Tobie chodzi o kontrolkę ciśnienia oleju pod zegarami, a kolegi problem dotyczy kontrolki motorol na check'u nad lusterkiem wstecznym ;)

co do samego czujnika zerknę jutro do garażu bo jak dobrze pamiętam mam gdzieś taki ;)
Renowacja Felg , prostowanie polerowanie lakierowanie
FelgenGarage Facebook
luzi
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez Iro » 10 sie 2009, o 09:18

byc moze wlasnie czujnik a jak nie to rzadki olej , nauczyli sie lac syntetyki do e30, 20 lat temu te ata jezdzily na mineralnych olejach na dzien dzisiejszy przy tych pzebiegach to 10 w 40 polsyntetyk to najrzadszy jaki powinno sie wlewac do e30 tym i to czasami wyplukuje uszczelnienia, najczesciej na walku rozrzadu i korbowym od strony skrzyni,
Iro

Post numer:#6  Postprzez marcin.steven » 11 sie 2009, o 21:14

luzi napisał(a):co do samego czujnika zerknę jutro do garażu bo jak dobrze pamiętam mam gdzieś taki ;)
daj znać kolego jakbyś miał to się dogadamy :) a tam kolego z tymi syntetykami masz rację ale ja od początku leję pół syntetyka tak jak też było wcześniej i dopiero niedawno się ten problem pojawił
marcin.steven

Powrót do Elektryka & Oświetlenie