[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

VISCO

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#61  Postprzez pikollo » 7 mar 2008, o 13:34

a jak zablokowac visco?? tak zeby chodzilo caly czas? :roll:
pikollo

Post numer:#62  Postprzez maaaad » 7 mar 2008, o 14:35

MoRdAcK, weź załóż porządne wisko, tzn. takie od e30, a nie w jakieś wynalazki się bawisz.
pikollo napisał(a):a jak zablokowac visco?? tak zeby chodzilo caly czas?

Przeczytaj dokładnie cały wątek :bag:

PS. Nie wiem, od której wersji X5 masz to wisko, ale załóżmy, że 3.0, bo na takie akurat zerknąłem na bmwfans.info. Wisko od e30 320i waży 0,6 kg, a od X5 3.0i 1 kg. Więc chyba się dość mocno różnią.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#63  Postprzez abrover » 9 mar 2008, o 16:23

Okazało się że zupełnie niepotrzebnie kupiłem drugie wisko :lol: Wziąłem stare, napryskałem pod ciśnieniem smaru pod ten bimetal, następnie trochę przycisnąłem ten bimetal, żeby go trochę rozruszać i bardzo minimalnie podważyłem go do góry i trafiłem idealnie bo tera słyszę wisko tylko po postoju i katowaniu a temperatura pion.

Dlatego przed wymianą wiska najpierw przeczyście pod bimetalem stare (musi być smar pod ciśnieniem)
abrover

Post numer:#64  Postprzez marcin77 » 9 mar 2008, o 20:11

abrover napisał(a): napryskałem pod ciśnieniem smaru pod ten bimetal

A czego tam prysnąłeś jeśli można wiedzieć?
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#65  Postprzez abrover » 9 mar 2008, o 22:40

Ja akurat prysnąłem volkswagenowskiego smaru w sprayu, ale zwykły WD się nada. Ma być po prostu smar w sprayu.
abrover

Post numer:#66  Postprzez bugaobugao » 27 sie 2009, o 17:58

koledzy czy skończyło mi się wisco ??objawy są następujące gdy tylko ja odpale to już słyszę że wisco chodzi dość szybko gdy dodam gazu to tak jakby wiatrak przyspieszał wyje jak by była wściekła a jedzie tak że pralke siedemsetke bał bym się łyknąć pomijam już fakt że pali jak złą . Czy to wisco czy coś dalej??
bugaobugao
Student

Moje BMW: 316i
Silnik: M42B18

Post numer:#67  Postprzez maaaad » 27 sie 2009, o 20:34

Zaraz po odpaleniu silnika, który jakiś czas stał, wisko jest zasprzęglone więc normalnie, że idzie "pełną parą", ale po chwili powinno zwolnić. Więc... sprawdź najpierw, a później przeczytaj trochę wyżej-post kolegi abrover ;-)
maaaad
Magister

Silnik: M52B28

Post numer:#68  Postprzez Leon » 27 sie 2009, o 21:12

bugaobugao napisał(a):jedzie tak że pralke siedemsetke bał bym się łyknąć pomijam już fakt że pali jak złą

Niemoc twojej E30 nie ma nic wspólnego z wiskiem, które działa u Ciebie poprawnie.
Wisko może krecić zasprzęglone przez chwile po odpaleniu.
Leon
Profesor

Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20

Post numer:#69  Postprzez bugaobugao » 28 sie 2009, o 01:08

no więc tak postanowiłem to dziś rozgryźć i zacząłem od zakręcenia wiatrakiem no i nie dało się go obrócić naprawde dużej siły trzeba było użyć żeby drgnął jak jadę to cały czas gdy przyspieszam słysze taki pęd powietrza jak bym miał boćka turbo :) a mocy naprawde zero i dzieje się tak cały czas nie tylko po odpaleniu. Więc wyciągnąłem wisco w celu zrobienia zabiegu o którym wspomniał kolega abrover no i okazało się że to takie jakby łożysko w środku ma już totalnie dość aż jakieś druty powyłaziły :shock: no i co teraz wymienić czy da się to jeszcze uratować nie ukrywam że wolał bym to po taniości zrobić bo ciężkie czasy nastały :)
bugaobugao
Student

Moje BMW: 316i
Silnik: M42B18

Post numer:#70  Postprzez Leon » 28 sie 2009, o 07:11

Bezwzględnie wymienić na nowe albo pewną używkę.
"Zaspawane"na stałe wisko kręci się równo z obrotami silnika więc można odczuć spadek mocy silnika ale nie aż taki jak u Ciebie - żeby bać się CC 700 wyprzedzić
:roll:

Mam wisko, które było w aucie przez 2 tygodnie.
Jakiś zamiennik za 150 zł.
Kumpel kupił to wisko na wczasach bo mu padł oryginalny Behr.
Po powrocie do domu kupił znów Behra a to leży u mnie w garażu.
Jeśli jesteś zainteresowany to pisz na PW - po taniości będzie.
Masz blisko do DG jak coś.
Leon
Profesor

Post numer:#71  Postprzez czort e34 » 28 sie 2009, o 09:03

ori behr-hella prawie 300 pln :roll:

co do sprawdzenia czy jest dobre czy nie... dobre wisco faktycznie nie powinno się przekręcić po postoju. miedzy bajki wsadził bym jednak teorie ze nie da się go przekręcić na ciepłym silniku ( zarówno zepsute jak i dobre - nowe visco ) robiło obrót

z tym że u mnie stare na zimnym silniku, po postoju też nie chciało się kręcić, ale zepsute było na bank, po wymianie jak ręką odjął
czort e34

Post numer:#72  Postprzez Leon » 28 sie 2009, o 09:20

co do sprawdzenia czy jest dobre czy nie... dobre wisco faktycznie nie powinno się przekręcić po postoju

Pisz precyzyjniej bo ktoś pomyśli,ze wisko nie ma prawa nawet drgnąć.
Chodzi o to,że nie powinno po pokręceniu ręką zrobić np. kilku obrotów- bezwładnie.
Co do pokręcenia wentylatorem na gorącym silniku... ja mam sprawne wisko i da się nim obrócić ale nie wykona ono bezwładnie obrotu.
Bezwładnie kręci się tylko na zimnym/letnim/ciepłym silniku.

No ale koledze rozleciało się łożysko więc jest możliwość,że zblokowało się na stałe.
Leon
Profesor

Post numer:#73  Postprzez czajnik601s » 28 cze 2010, o 23:14

u brata w m40b16 są problemy z temperaturą od kilku dni- w trakcie postoju wskazówka dochodzi nawet do pierwszej kreski za środkiem. ale jak ruszy i jedzie dość szybko temperatura wraca do polowy. w trakcie jazdy wlączyłem ogrzewanie na nogi, i czułem ,że przy szybszej jeździe powietrze było o wiele cieplejsze. no i co siada visco czy pompa wody ma już dość?. jak temperatura była koło pierwszej kreski z połową przewody zaczeły robić się już twarde, jak jest w połowie jest ok.Auto nie dymi nie ma płynu w oleju ani na odwrót, ma normalna moc. gdzie szukać z góry dziękuje
czajnik601s

Post numer:#74  Postprzez dawidzik;) » 29 cze 2010, o 00:41

Od dłuższego czasu temp nie przekracza pierwszej kreski.. wymieniony termostat. Zastanawiam się czy nie z dobrego na jakiś lichy bo przed wymianą wskazówka w mieście była idealnie w pionie ale po wbiciu się na dwupasmówke jadąc ok 120 130 wychodziła trochę poza pion tak to połowy między pionem a pierwszą kreską za pionem, dlatego wymieniłem termostat) Gdzie szukać przyczyny? Słyszałem że jak się nie dogrzewa to pół biedy ale bez przesady, za długo to już trwa.. płyn w chłodnicy wymieniony, układ odpowietrzony, termostat nowy..
Twoja sygnatura była nieregulaminowa i została usunięta przez Root
Zapoznaj się z regulaminem.
dawidzik;)
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#75  Postprzez Leon » 29 cze 2010, o 07:29

davidx_net, Spróbuj założyć inny termostat. To będzie na 90% jego wina. Często nowe termostaty są wadliwe. Oczywiście nie sprawdziłeś termostatu przed montażem? :jum:

W trasie masz idealne chłodzenie (przepływ powietrza przez chłodnicę) więc temperatura nie powinna rosnąć :roll: ...zwłaszcza przy takiej lajtowej jeździe.

Ja mam sprawdzone dokładnie wszystko....nowe wisko, nowa chłodnica, termostat i płyn
Wskazówka teraz, nawet w korku nie stoi w pionie ( lekko w lewo )
Jak pojadę na jakiś placyk to wtedy dojdzie do pionu ale wisko wtedy wyje jak oszalałe i nie pozwala na przekroczenie pionu.

Wcześniej, zanim uporałem się z latającą wskazówką temperatury to było OK.
Wskazówka stała w pionie i tylko podczas zabaw na placykach przekraczało nieznacznie pion...ale to normalka.

Czyli teraz (tak mi się wydaje, po uspokojeniu wskazówki) wskaźnik zaniża.... co by się zgadzało.

U mnie wisko spina za wcześnie ale to z powodu szerokiej chłodnicy....bimetal jest może ze 3 cm od chłodnicy i dostaje za wcześnie wysokiej temperatury. Trochę to wkurzające bo wyje ale pracuje prawidłowo - rozpina się przy wyższych obrotach, na zimnym, chłodnym silniku kręci się bezwładnie. Postaram się przygiąć troszkę blaszkę bimetalu, ale mam obawy czy nie starci swoich właściwości i wisko będzie do wyrzucenia.
Leon
Profesor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części