[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

cos zre prąd

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

cos zre prąd

Post numer:#1  Postprzez adi_ » 22 sie 2009, o 20:30

hej, mam taki problem ze cos rozladowywuje mi akumulator wystarczy ze samochód postoi 2-3 dni bez odpalania akumulator wykluczony ladowanie równiez w porzadku

jestem dosc slaby z elektroniki ale moze ktos mi podpowie co wlasnymi silami moge posprawdzac ew wykluczc moze ktos miał podobny problem
adi_

Post numer:#2  Postprzez crimi » 23 sie 2009, o 14:28

Moga byc dwie przyczyny, skoro wiesz ze ladowanie masz dobre:
1. Cos zre prad w elektryce auta.
Odlacz klemy aku i sprawdz napiecie na aku, pozniej podlacz klemy i znow sprawdz, jesli woltomierz wykazuje jakis spadek napiecia, to wiesz ze musisz szukac przyczyny w elektryce auta.
Jesli chcesz sprawdzic gdzie "ucieka" prad, podlacz amperomierz szeregowo do masy akumulator - buda (plus amperomierza na bude, a minus na mase aku). Jesli amperomierz cos pokaze, zacznij pokolei wyciagac bezpieczniki (najlepiej zebys wiedzial ktory od czego jest), jesli wyciagniesz juz jakis tam bezpiecznik "X" to wiesz ze musisz szukac w tym obwodzie. Najlepiej jak bys mial amperomierz z regulowana wartoscia podzialki. Mozesz zaczac od 1A i jechac w dol z nastawami amperomierza, wtedy bedziesz wiedzial ile dokladnie pradu ciagnie ci auto z aku.
2. Aku nadaje sie do utylizacji. Kup nowy i zapomnij o problemie.
crimi

Post numer:#3  Postprzez Kruczek » 23 sie 2009, o 15:27

kup miernik za 15 zł z wysyłką na allegro i będziesz wiedział.
u mnie na przykład cały czas świeciła się lampka w bagażniku i auto po dwóch dniach postoju nie chciało zapalić....
Kruczek
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez kotmen » 23 sie 2009, o 15:40

Kruczek napisał(a):u mnie na przykład cały czas świeciła się lampka w bagażniku i auto po dwóch dniach postoju nie chciało zapalić....

hahahaha, miałem to samo kilka dni temu. wracam do domu po 3 dniach i kopa. martwa beemka :(

trzeba bylo srubkę od regulacji klapy w bagazniku podkrecic...

cos podlaczone pod zapalniczke potrafii dużo prądu pobierać, ew radio albo jeszcze coś innego :D sprawdz na innym aku czy tez bedzie zdychać, albo sprawdź swój moim sposobem. odpal wszystkie możliwe odbiorniki prądu, światła, radio, podgrzewanie szyby, pobaw się elektryką i zobacz ile przeżyje :lol: :lol: jak więcej niż 2 godziny, to jest ok :cool2:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=25764
Do trzech razy moja czarna sztuka! Obadaj!!

Twój komputer źle działa? Sprawdź www.pokomp.pl - Stołeczne Pogotowie Komputerowe
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez crimi » 23 sie 2009, o 23:25

kotmen napisał(a):cos podlaczone pod zapalniczke potrafii dużo prądu pobierać, ew radio albo jeszcze coś innego :D sprawdz na innym aku czy tez bedzie zdychać, albo sprawdź swój moim sposobem. odpal wszystkie możliwe odbiorniki prądu, światła, radio, podgrzewanie szyby, pobaw się elektryką i zobacz ile przeżyje :lol: :lol: jak więcej niż 2 godziny, to jest ok :cool2:

Bezsensowne katowanie akumulatora. Z takim podejsciem do elektryki, nie chce znac Twojego podejscia do mechaniki :P
crimi

Post numer:#6  Postprzez kotmen » 23 sie 2009, o 23:39

crimi napisał(a):Bezsensowne katowanie akumulatora. Z takim podejsciem do elektryki, nie chce znac Twojego podejscia do mechaniki :P

a jak dostaniesz w łapy akumulator od znajomego, to jakoś go sprawdzić trzeba ;] niby mozna napiecie sprawdzic, do sklepu na sprawdzenie zaniesc itp.. ale proba wytrzymalosciowa prawde Ci powie.

akumulator po kupnie auta kupielm nówkę sztukę, a mechaniką obciążam najczęściej brata ;] wiec odczepić się ode mnie :P
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=25764
Do trzech razy moja czarna sztuka! Obadaj!!

Twój komputer źle działa? Sprawdź www.pokomp.pl - Stołeczne Pogotowie Komputerowe
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez joseph » 24 sie 2009, o 17:31

Stawiam na stary akumulator. mialem identycznie. jak jezdzilem codziennie no problemo. Wystarczylo zeby samochod przestal na parkingu od piatku do poniedzialku i juz lipton. Zero pradu. Poszedlem do sklepu kupilem nowy aku i od tamtej pory ZERO problemow. Odpala nawet jak idac do pracy zapomne wylaczyc swiatla (rzaaadko mi sie zdarza na szczescie). Po 8h do samochodu, kluczyk i wruuum :)

Takze, jak koledzy pisali wczesniej .. sprawdz najpierw aku, bo po prostu moze nie trzymac :)
joseph

Post numer:#8  Postprzez Majkel82 » 24 sie 2009, o 18:46

adi_, a ja Ci proponuję abyś sprawdził lusterka. Ja miałem taki problem prawie przez pół roku, najgorzej było w zimę. Aku siadał po 2 dniach (w między czasie zdążyłem kupić 3 nowe akumulatory :mad2: ). Okazało się, że winą jest podgrzewanie lusterek, po prostu była gdzieś zwara i lusterka grzały cały czas.
Zobacz rano jak będzie mokro, czy luterka masz suche czy wilgotne.
Majkel82

Post numer:#9  Postprzez Fisch » 24 sie 2009, o 20:11

U siebie miałem podświetlenie schowka, które paliło się non stop + słaby aku.
Często też spotyka się awarię oświetlenia bagażnika. Najlepiej będzie jak sprawdzisz tak jak wyżej pisali; amperomierz i bezpieczniki
Fisch
Student

Moje BMW: 318
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B23
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#10  Postprzez adi_ » 27 sie 2009, o 20:28

dzieki za odp

aku kupilem nowy rok temu (mam jeszcze gwarancje) potrafie zostawic wlaczone radio na 3-4 h i odpala (62ah nie za maly? z tym ze ja robie glownie krotkie odcinki po miescie a po paru dniach nawet centralka pada )

z tym ze jak odepne kleme od aku to moge spokojnie odpalic nawet po tygodniu wiec chyba akumulator moge wykluczyc tak?

lampka w bagazniuku mi nie swieci w ogole :D

podgrzewania lusterek z tego co wiem to nie mam ale sprawdze jeszcze

aha - wiem ze mam cos nie tak z zegarami bo jak gasilem samochod to czesto po wyjeciu kluczyka wskazowka od obtotka zostaje na 500rpm i czesto swiecily sie kontrolki od motor oil z tym ze jak wyjalem plytke z inspekcja to problem znikł

poza tym ostatio zostawilem samochód bez zegarów i aku tak samo padł

korzystajac z okazji moze ktos ma sprawne zegary na sprzedaż :mrgreen:

poprobuje posprawdzam i jesli do niczego nie dojde to pewnie odstawie do jakiegos elektryka

jak ktos ma jeszcze jakies sugestie to pisać :mrgreen:
adi_

Post numer:#11  Postprzez joseph » 27 sie 2009, o 23:43

adi_ napisał(a):dzieki za odp

aku kupilem nowy rok temu (mam jeszcze gwarancje) potrafie zostawic wlaczone radio na 3-4 h i odpala (62ah nie za maly? z tym ze ja robie glownie krotkie odcinki po miescie a po paru dniach nawet centralka pada )

nie maly. ja mam 45 i wystarcza spokojnie.

I tutaj teoria, ktorej nie jestem do konca pewien, a mianowicie slyszalem, ze jesli jest za duzy akumulator to moze sie nie_doladowywac do pelna, przez co sie szybciej uszkadza. Czy jest tu ktos kto moze mi potwierdzic czy to prawda czy bzdura kompletna? Tak na zdrowy rozum wydaje sie to calkiem sensowne.
joseph

Post numer:#12  Postprzez crimi » 28 sie 2009, o 06:13

joseph, tak sie zazwyczaj dzieje jak sie uzywa auta na krotkich odcinkach, czyli zazwyczaj tylko w miescie, od sklepu do sklepu aku niejest wstanie "odzyskac" stracony prad podczas rozruchu.
crimi

Post numer:#13  Postprzez adi_ » 28 sie 2009, o 18:31

tak, kolego zgadza sie z tym ze zauwaz ze ja mam silnik 2,5l plus troche wypasu na stanie wiec aku raczej nie jest za duzy :)
adi_

Post numer:#14  Postprzez Grzesiek2290 » 28 sie 2009, o 18:56

A u mnie okazało się że jest winne okablowanie od radia. Nie miałem radia i kostki więc kable latały luzem i tworzyła się mała zwara. Miałem też akcje że kieszenią przecięło kabel aż wywaliło bezpiecznik pod maską.

Aku 88Ah i w morzy po -20o i więcej nie sprawiał niespodzianek mimo ze siedzi oryginalnie w bagabu ,a auto garażowane było na podwórku
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B2X
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#15  Postprzez joseph » 28 sie 2009, o 21:26

adi_ napisał(a):tak, kolego zgadza sie z tym ze zauwaz ze ja mam silnik 2,5l plus troche wypasu na stanie wiec aku raczej nie jest za duzy :)

true :duh:
joseph

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie