[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Co ??

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Co ??

Post numer:#1  Postprzez Makaveli » 16 wrz 2007, o 13:04

Czy wiecie ze niepowino sie lac donaszych silnikow mowie tu o benzyniakach Paliwa 98 lub 99+ Poniewarz w czasach gdy powstawaly nasze autka niebylo takich paliw i spalaja one sie za szybko i traci sie na mocy ?? powinismy lac pb95 To byla na tamte czasy najslepsza waszka :mrgreen: Ten temat poruszam po rozmowi z drogim kolegoa Kmx-ind ktry mi to wytlumaczyl :shock: Wiec powiedzcie co wy o tym wiecie :mrgreen:
E30 Meeitng Poland
E30 Meeting Poland XIII.
https://petroholix.com/index.php
Odzież dla e30'stkowiczów i fanów klasycznego Motorsportu
Makaveli
Moderator

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20b25
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#2  Postprzez Adrian » 16 wrz 2007, o 13:09

Tak tylko, że w naszym kraju to ta Pb98 spełnia normy Pb95
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Silnik: M20B20

Post numer:#3  Postprzez Strzelba » 16 wrz 2007, o 13:12

powiem jedno jak wleje do swojej Pb98 to auto znacznie lepiej sie zbiera i ogolenie jest duza roznica
a czy powinno sie wlewac hm teoretycznie nie powinno bo moze to zle wplywac na zawory i gniazda zaworowe ale ciort wie
pamietam ze kiedys jak jeszcze byly paliwa olowiowe i zaczely sie pokazywac bezolowiowe to wlasnie wystepowal podobny problem ale to sie tyczylo polonezow i fiatow u ktorych w produkcji na zaoszczedzenie uzywano gorszych stopow do produkcji silnikow; czy bmw tez tak by robilo ciort wie
a tak na powaznie to wlewanie paliw wysoko oktanowych ma sens tylko i wylacznie w silnikach o duzej mocy bo wtedy jest to odczowalne i auto mniejsze ma spalanie a wsilniach malo litrazowych o malej mocy nie ma poc tac takich paliw bo i tak sie tego nie wykozysta
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#4  Postprzez chip » 16 wrz 2007, o 13:20

A ile według Ciebie to duzo mocy a ile malo? :D :D :D

A jest gdzies mozliwosc sprawdzenia ile benzyna ma oktanow? Ciekawi mnie ile benzyna z Bialorusi ma oktanow, bo niektorzy przywozą i leją.
chip

Post numer:#5  Postprzez Strzelba » 16 wrz 2007, o 13:35

chip napisał(a):A ile według Ciebie to duzo mocy a ile malo?

no nie powiesz ze 1.6 ma duzo za 2.5 ze malo
chip napisał(a):A jest gdzies mozliwosc sprawdzenia ile benzyna ma oktanow?

tego nie wiem ale znajac zycie to napewno jest cos takiego
chip napisał(a):Ciekawi mnie ile benzyna z Bialorusi ma oktanow, bo niektorzy przywozą i leją

a inni leja opal i tez smigaja albo inne siki
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!

Strzelba
Administrator

Post numer:#6  Postprzez chip » 16 wrz 2007, o 13:37

Tak z ciekawosci pytam ile benzyna z Bialorusi ma oktanow bo i podobno jest tam 82 czy 85?

Jednym 2.5 juz malo :D
chip

Post numer:#7  Postprzez Makaveli » 16 wrz 2007, o 13:40

Strzelba to co mam dalej lac ta pb98 i to niezaszkodzi czy lac 95 ?? Mieszkam W Płocku Gdzie jest rafinerja i zamiast byc tanai waszka to jest najdrosza :cen:
E30 Meeitng Poland
E30 Meeting Poland XIII.
https://petroholix.com/index.php
Odzież dla e30'stkowiczów i fanów klasycznego Motorsportu
Makaveli
Moderator

Moje BMW: 325i
Silnik: M20b25

Post numer:#8  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 16 wrz 2007, o 13:53

chip napisał(a):Tak z ciekawosci pytam ile benzyna z Bialorusi ma oktanow bo i podobno jest tam 82 czy 85?
właśnie podobno, skąd masz takie informacje że akurat 82 i 85 oktanów:?: :?: :?: Ktoś z twoich zanjomych jeździ i przywozi????
Ja napisze że jeżeli paliwo ze wschodu to tylko z wiadomego źródła, W 2000 r miałem 126p, paliwo z Białorusi zalałem 2 razy pierwszym wszystko było ok samochód normalnie jeździł, drugim razem zawory barabaniły jak stara sieczkarnia, po wyjęciu kluczyków ze stacyjki tzn zgaszeniu silnika samochód dalej pracował, to napewno było chrzczone paliwo.
Do swojej od ponad 2 lat leje białruską z wiadomego pochodzenia, z normalnej stacji benzynowej. Spalanie tak jak u innych w normie, a niedowiarków zapraszam na obejrzenie wykresów mojego auta z hamowni. Hamowane było na białoruskiej benzynie. Ktos mi powie że jest zła????
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#9  Postprzez chip » 16 wrz 2007, o 16:09

Jezdzi i przywozi. Ostatnio tez wlałem pare L do swojej i normalnie. W najblizszym czasie mysle ze sam bede tam jezdzil.

Pozdrawiam.
chip

Post numer:#10  Postprzez Strzelba » 16 wrz 2007, o 17:49

Makaveli napisał(a):Strzelba to co mam dalej lac ta pb98 i to niezaszkodzi czy lac 95 ??

a bo ja wiem
jak co jakis czas nalejesz 98 to nic zlego sie nie stanie
Makaveli napisał(a):Mieszkam W Płocku Gdzie jest rafinerja i zamiast byc tanai waszka to jest najdrosza :cen:

wiem ze tam jest droga jak diabli
pracowalem kiedys w tej wspanialej firmie i z tego co tam widzialem to nie dziwie sie ze tyle kosztuje i ze ta forma jeszcze funkcjonuje

Strzelba
Administrator

Post numer:#11  Postprzez kmx-ind » 16 wrz 2007, o 17:54

tutaj mozna poczytac czym powinna roznic sie 95 od 98 a jak w naszym kraju jest to kazdy wie :)

http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf
Chrysler Grand Voyager Limited
Yamaha Dragstar
kmx-ind
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Sedan
Kolejne BMW: 7xx

Post numer:#12  Postprzez Strzelba » 16 wrz 2007, o 18:22

to z tego co tam jest napisane wynika ze Pb95 z naszych stacji powinno poprawiac osiagi :duh: ze z faktu ze sprzedaja siki to powinny byc same plusy :duh:

Strzelba
Administrator

Post numer:#13  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 16 wrz 2007, o 19:26

Tutaj link do wykresów z hamowni:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=1157
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#14  Postprzez Norbi » 19 wrz 2007, o 10:50

Po co lac 98? moze mi ktos powie. Przeciez nie ma praktycznie zadnej róznicy w mocy nawet w samochodach z nowsza konstrukcja silnika.
Jesli chodzi o IS to jest to nowszy silnik i dosc nowoczesny jak na tamte czasy i jemu napewno nie zaszkodzi 98 ale tez nei pomoze za wiele.

A do M20 czy M10 tylko 95. taka jest zalecana.

A czy po zalaniu 98 moc spadnie tego nie sprawdzalem na hamowni ale kiedys zalałem i mialem wrazenie ze jest gorzej.

Jesli chodzi o paliwa V-power racing itp o wyzszej liczbie oktanowej to przytocze przyklad mojego kolegi.

3.0V8 silnik oczywiscie BMW po zalaniu racingiem mial 1PS wiecej czyli tak naprawde w granicy błedu pomiarowego.

Wniosek - nie ma sensu przesadzac.
Nasze auta sa juz stare i nie potrzbuja takich rarytasów jak 98 oktan tym bardzij ze były projektowane z mysla o 95oktan

O ile pamietam, konstrukcja silnika M20 powstala we wczesnych latach 70tych

Pozdr
Norbi

Post numer:#15  Postprzez Arczi e30 » 19 wrz 2007, o 11:16

ja tez musze sie przyznac ze sie przyciełem na tym temacie .. mianowicie BMW do e30 zalecała benzyne NORMAL i SUPER .. ja przyjełem ze 95 to normaln a 98 super z tym ze faktycznie w latach 70-tych i 80-tych nie było benzyny 98okt a SUPER oznaczała 95 ..

Takze bez sensu jest wydawac wiecej kasy na wache ktora i tak kosztuje nie mało ...
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Silnik: mxxbxx

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie