[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M20 chodzi na 5 cylindrów

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M20 chodzi na 5 cylindrów

Post numer:#1  Postprzez Cychu71 » 12 wrz 2009, o 16:04

Witam

Od jakiegoś czasu auto chodzi mi na 5 cylindrów co powoli zaczyna mnie denerwować czy wyczyszczenie wtryskiwaczy może tu coś pomóc?? Autko chodziło długo na lpg który jest teraz odłączony i teraz jeździ tylko na benzynie.

P.S. Przed odłączeniem gazu wszystko śmigało tiptop i czasem zdarza się że złapie 6 cylinder.
Cychu71

Post numer:#2  Postprzez marcin.steven » 12 wrz 2009, o 16:11

a powiedz czy tak się działo jak jeszcze była instalacja lpg? czy tylko na benzynie tak sie dzieje? a moze zaczął przebierać właśnie jak odłączyłeś instalacje? ja obstawiam zapłon nawet głupia świeca to może być a to nawet Cię dużo nie wyniesie :)
marcin.steven

Post numer:#3  Postprzez KędziorCG » 12 wrz 2009, o 16:28

sprawdz palec,kopułke ,świece i kable WN :) zazwyczaj to jest tego przyczyna wiec od tego zacznij
Obrazek
KędziorCG
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez tigre0070 » 12 wrz 2009, o 17:00

KędziorCG napisał(a):sprawdz palec,kopułke ,świece i kable WN zazwyczaj to jest tego przyczyna wiec od tego zacznij
oczywiście że się z tym zgadzam , to absolutna podstawa
tigre0070

Post numer:#5  Postprzez Cychu71 » 12 wrz 2009, o 17:31

marcin.steven,
Jak był gaz to wszystko było ok. Dodpiero po odłączeniu gazu i podłączeniu oryginalnych wtyczek od wtrysków tak się zaczęło dziać.

Jutro zajmę się sprawdzeniem tych rzeczy którą wymieniliście.
Cychu71

Post numer:#6  Postprzez KędziorCG » 12 wrz 2009, o 17:49

nie wiem czy wiesz ale elementy na gazie takie jak ci podałem zuzywają sie kilka razy szybciej niz na bynie wiec wymiana powinna byc czestsza wiesz pewnie nie masz auta dlugo i nie wiesz kiedy były wymieniane ja na twoim miejscu z góry bym juz to powymieniał i na rok bedziesz miał spokój ( no zalezy ile jezdzisz )
Obrazek
KędziorCG
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez piksio1 » 12 wrz 2009, o 20:23

auto na gazie powinno bardziej reagowac na zaplon niz na benzynie czyli objawy powinny byc odwrotne na benzynie ok a na gazie powinna glupiec na moje to beda wtryski albo sterowanie wtryskami :tan: :kie:
piksio1

Post numer:#8  Postprzez luzi » 12 wrz 2009, o 22:16

sprawdz wtyczkę od sterowania wtrysków, taka okrągła dwuczęściowa. znajdziesz ją po prawej stronie bloku silnika (stojąc przodem do auta) obok rurki od odmy. tak wygląda:

Obrazek

wyczyść ją dobrze bo jak jeździłeś na lpg długo to pewnie zaśniedziała i przez to może nie chodzić na wszystkie gary. przynajmniej ja tak miałem ;)
Renowacja Felg , prostowanie polerowanie lakierowanie
FelgenGarage Facebook
luzi
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez Cychu71 » 15 wrz 2009, o 08:59

Świece sprawdziłem i wyczyściłem, kable są dobre dają napięcie sprawdzałem jeszcze czy są dobrze podłaczone. Dziś moze jak znajde troche czasu to zobacze tą wtyczkę.
Jak coś źle sprawdziłem to mnie poprawdcie.
Cychu71

Post numer:#10  Postprzez PR0ZAC » 15 wrz 2009, o 16:52

Mi też chodził na benzynie na 5 kotłach a na gazie na wszystkich. Winny był wtryskiwacz. Dla pewności możesz jeszcze zmierzyć ciśnienie na cylindrach.
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

[center]SWAPY, Black Hella, polerowanie kloszy, regeneracja odbłyśników, chromowanie, cynkowanie. Zapraszam :)[/center]
PR0ZAC
Inżynier

Moje BMW: 328
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#11  Postprzez maaaad » 17 wrz 2009, o 07:48

luzi napisał(a):sprawdz wtyczkę od sterowania wtrysków, taka okrągła dwuczęściowa. znajdziesz ją po prawej stronie bloku silnika (stojąc przodem do auta) obok rurki od odmy. tak wygląda:

Obrazek

wyczyść ją dobrze bo jak jeździłeś na lpg długo to pewnie zaśniedziała i przez to może nie chodzić na wszystkie gary. przynajmniej ja tak miałem ;)

Wtyczka raczej odpada. Z tego co wiem, wtryski zasilane są "trójkami", czyli osobno zasilanie wtrysków nr 1,3,5 i osobno dla 2,4,6. Gdyby wtyczka była padnięta i przez to byłby w tym miejscu problem z wiązką - auto pracowałoby na 3 garach.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#12  Postprzez Cychu71 » 17 wrz 2009, o 17:04

Problem rozwiązany sprawdziłem wtyczke od wtrysku na tym garze który nie łapał lekko przeczyściłem i wpiołem spowrotem i zaskoczyło.
Cychu71

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie