[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Opony zimowe

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Post numer:#16  Postprzez dawidzik;) » 29 wrz 2009, o 16:34

Tak tak, to wiem.. ale na tych oponach jest podawana w 6 cyfrach chyba że ja jestem slepy i nie widze tych 4 cyfr.
Twoja sygnatura była nieregulaminowa i została usunięta przez Root
Zapoznaj się z regulaminem.
dawidzik;)
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#17  Postprzez Michas » 29 wrz 2009, o 18:19

nie bede sie wtracal ale jezeli ktos poleca debice zamiast matadora kumho czy baruma to nie mam wiecej pytan :mad2:
Michas

Post numer:#18  Postprzez dawidzik;) » 29 wrz 2009, o 18:44

Michas napisał(a):nie bede sie wtracal ale jezeli ktos poleca debice zamiast matadora kumho czy baruma to nie mam wiecej pytan :mad2:

Właśnie chodzi oto żebyś sie wtrącał ;) Od tego wkońcu jest forum :)
Ps. Ja nie polecam Dębicy żeby nie było :D Pytam tylko co o niej sądzicie.
dawidzik;)
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#19  Postprzez ReNOz » 29 wrz 2009, o 19:36

A ja polecam Dębicę, miałem już na kilku autach i zawsze byłem zadowolony, "królowa śniegu" swojego czasu była doskonałą oponą. Matadora mam na moim Renault i też jestem bardzo zadowolony, kiedyś nie była to zbyt dobra opona, ale zmieniło się to w ostatnich latach.
"Kiedyś auta miały duszę, zrobione były z metalu, a plastiku używano do wysadzania mostów"

Moja e30: http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=9929

www.zywiecinfo.pl
ReNOz
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#20  Postprzez Filip » 29 wrz 2009, o 20:03

ile ludzi tyle opinii...temu sie dobrze jezdzi na tym temu na tamtym...i takie klepanie :P
Siemasz [you]!
>>Oceń moją e30. <<
Filip
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Coupe
Silnik: m10b18
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#21  Postprzez Leon » 29 wrz 2009, o 21:14

Michas, Podaj konkretne argumenty przeciw Dębicy Frigo - nie w stylu Dębica to polski syf, dziadostwo itp...

Ja w sumie nigdy nie mogłem doszukać się różnic w oponach zimowych.
Miałem kilka razy Debice Frigo, Dunlopy SP Winter i Goodyear ( nie pamiętam modelu) - zawsze nowe i jeździło się na nich po prostu dobrze i pewnie.
A różnice wynikające z testów czy innych pomiarów z wykorzystaniem aparatury pomiarowej jakoś do mnie nie przemawiają.
Zima to okres w którym jeździ się ostrożnie i należy mieć zawsze poprawkę na to,że jedziemy na miękkich zimowych laczkach.
I na nic zdadzą się wypasione opony i ABSesy bez umiejętności - hamowania, omijania przeszkód czy ruszania.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#22  Postprzez Michas » 29 wrz 2009, o 22:13

nie napisalem ze jest to zla opona ale w porownaniu do wymienionych wypada slabo... bo barum czy kumho to polka srednia... matador stoi ciut nizej chociaz sa to naprawde fajne opony... ciekawa alternatywa moze byc nexen ktory niby tani ale sprzedaje sie mega dobrze a ludzie go bardzo polecaja... wiem bo pracuje w branzy ;)
Michas

Post numer:#23  Postprzez SerekBMWE30 » 30 wrz 2009, o 07:23

Witam, ja jako wulkanizator odradzam KUMHO i Matadora, osobiście polecam Dębice Frigo 2. Wbrew pozorom oponka ta powala niektóre lepsze firmy, cena rewelacyjna i opinie na necie rewelacyjne. Sam osobiście kupiłem takie oponki na zime. Ostatnio przeglądałem jakąś MOTO gazetkę i w testach najlepiej wypadł opona firmy Dunlop ale nie brali pod uwagę dębicy;)
SerekBMWE30
Student

Moje BMW: 325
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#24  Postprzez neophyte » 30 wrz 2009, o 16:04

a ja napiszę że jeżdżę już 3 sezony na Kumho KW7400 i jestem zadowolony :cool2: ładnie trzymają się na śniegu i suchym - oczywiście zimą to ja nie szaleję bo nawet najlepsze opony nie zastąpią zdrowego rozsądku :kie:
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Kolejne BMW: 740

Post numer:#25  Postprzez Michas » 30 wrz 2009, o 16:54

SerekBMWE30 napisał(a):Witam, ja jako wulkanizator odradzam KUMHO i Matadora, osobiście polecam Dębice Frigo 2. Wbrew pozorom oponka ta powala niektóre lepsze firmy, cena rewelacyjna i opinie na necie rewelacyjne. Sam osobiście kupiłem takie oponki na zime. Ostatnio przeglądałem jakąś MOTO gazetkę i w testach najlepiej wypadł opona firmy Dunlop ale nie brali pod uwagę dębicy;)

a ja jako handlowiec jednej z najwiekszych jak nie najwiekszej hurtowni opon zdecydowanie polecam matadora baruma i ew nexena... opony ktore sprzedaja sie najczesciej wiec to tez cos musi znaczyc
Michas

Post numer:#26  Postprzez Waski » 30 wrz 2009, o 16:59

a ja to polecam te z duża ilością mięsa :thu: bo jak nie ma mięsa to nawet najlepsza jest do d..y :cha:
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Kolejne BMW: 325i

Post numer:#27  Postprzez crimi » 30 wrz 2009, o 17:17

davidx_net napisał(a):Tak się zastanawiam... w TESCO jest Dębica Frigo 175/65 149zł sztuka. Data produkcji jest podawana w 6 cyfrach... zawsze myślałem ze podaje się w 4 ( np 20 tydzień 05 roku) Ktoś mi wytłumaczy?

4 ostatnie cyfry to data produkcji. Pierwszy raz sie z tym spotkalem w Toyo Proxes CF-1
Obrazek
crimi

Post numer:#28  Postprzez joseph » 30 wrz 2009, o 21:26

A ja NIE jezdze delikatnie w zimie. Zima to okres, kiedy moj samochod jest mocno eskploatowany(nie mowie o bezmyslnym katowaniu silnika, bo nie o to przeciez chodzi, zima po prostu nawet moje skromne 1.6 potrafi duzo pokazac). Zwyczajnie jezdze generalnie wiecej bokiem ;) Przerabialem rozne opony i w tej chwili jestem juz wierny jednej marce - Dunlop.

Dwie wczesniejsze zimy na http://www.opony.com/opony/625_dunlop_s ... rt_m3.html (tylko, ze M2 i niestety uzywanych 1 sezon - co ciekawe, po jednym sezonie normalnej jazdy mialy prawie 9mm bieznika) bylem wniebowziety przyczepnoscia na kazdym rodzaju nawierzchni, tym z jaka latwoscia wykopywalem sie z nawet dosyc glebokiego sniegu oraz co bardzo wazne z bardzo dobrego trzymania przy jezdzie bokiem. Odpuszczenie gazu skutkuje bardzo przyjemnym "lapaniem" przyczepnosci i trzymaniem toru jazdy.

w tamtym roku postanowilem wymienic je na nowe i oczywiscie tez dunlopy.
ze wzgledow ekonomicznych kupilem http://www.opony.com/opony/55201_dunlop ... ponse.html ( udalo mi sie je dostac przed sezonem za 160pln/szt) i powiem, ze znowu sie nie zawiodlem. Rewelacja. Jezdzilem na nich cala zime i przeciagnalem wymiane, az do lipca. Pomimo tego prawie nie znac po nich zuzycia. I juz widze, ze z 2 moze 3 sezony jeszcze wytrzymaja wiec kolejny duzy +.

Sa drozsze fakt, ale na swoim bezpieczenstwie nie ma co oszczedzac. Kiepskie opony zima, to tak jakby jezdzic bez sprawnych hamulcow.

Nie jest tez prawda, ze opony sie nie roznia od siebie. Bo SIE roznia, ale niestety roznice widac dopiero w sytuacjach kryzysowych, ktore dla normalnego ( czyt. zdrowego psychicznie) kierowcy zdarzaja sie bardzo rzadko i wtedy juz jest za pozno, zeby eksperymentowac czy ta tania gumka bedzie dobra :)

na koniec sorki, ze przydlugie, ale jakos tak niechcacy sie rozpisalem :)
joseph

Post numer:#29  Postprzez dawidzik;) » 6 paź 2009, o 14:40

Najprawdopodobniej zakupie na zime Dębice frigo 2, Dunlop Winter sport M3 lub Response. A jak wygląda sprawa z rozmiarami? Opony będą na 14" stalówkach. Które bardziej polecacie? 175/65, 185/65 ? Bo też słyszałem różne opinie.
dawidzik;)
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#30  Postprzez wojtaq » 6 paź 2009, o 14:42

davidx_net napisał(a):Najprawdopodobniej zakupie na zime Dębice frigo 2, Dunlop Winter sport M3 lub Response. A jak wygląda sprawa z rozmiarami? Opony będą na 14" stalówkach. Które bardziej polecacie? 175/65, 185/65 ? Bo też słyszałem różne opinie.

lepsze będą 185/65
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Felunek & Opony