[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Stare nieużywane gumy czy warto ?

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Post numer:#16  Postprzez Filip » 5 wrz 2009, o 16:20

Globi napisał(a):na przód bym sie bał, ale na tył ja najbardziej, kup na przód nowe, a na tył będziesz miał 2 komplety :mrgreen:

jak juz to nowe proponuje na tyl...lepsze opony powinny byc zakladane na tylna os...
Siemasz [you]!
>>Oceń moją e30. <<
Filip
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Coupe
Silnik: m10b18
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#17  Postprzez D.M. » 5 wrz 2009, o 17:43

Żeby móc się rozpędzić, a nie móc zahamować/skręcić? Ja wiem, że dla większości użytkowników samochodów wyjeżdżający przód jest łatwiejszy do opanowania, bo auto po prostu przestaje skręcać, ale jako użytkownicy e30 chyba potrafimy zapanowac nad uciekającym tyłem. Ja mam na na przedniej osi dużo lepsze opony niż na tyle i nigdy nie zamieniłbym ich miejscami. Wolę wiedzieć, że jak przegnę to pierwszy zacznie puszczać tył.
D.M.

Post numer:#18  Postprzez PaWeLeK_E30 » 6 wrz 2009, o 01:05

nowe lub lepsze opony powinny być zawsze zakładane na tył. poczytajcie trochę, ja wiem że przód skręca , hamuje , ale zasada i tak jest taka że lepsze opony zawsze na tył, no chyba że macie je ochotę zjarać w pół godziny, ja mówię o codziennej jeździe.

Co do używanych opon to nie ma zasady. Nawet nowa opona potrafi wystrzelić i nic z tym się nie zrobi, a co nam da reklamacja, jak ktoś się rozwali na drzewie......

Używana opona również może być pełno wartościowa , dużo zależy od firmy i z gumy z jakiej ją zrobiono. jeden rodzaj gumy może się starzeć wolniej niż inny. Ale nikt z nas i tak nie posiada wiedzy na ten temat.
Co do gumy to jasne jest że się starzeje i po paru latach niestety nie ma już pierwotnej przyczepności, pytanie ile przyczepności potrzeba dla osoby która nie szaleje.
Faktem jest to że po części nam wmawiają, że kupować należy tylko nowe opony, w końcu to biznes. A ile w tym prawdy??
Nikogo nie namawiam do używek, ale tak samo powinno się kupić bezpieczniejsze auto z milionem poduszek powietrznych , strefami kontrolowanego czegoś, hamujące, skręcające za nas. I oczywiście "ekologiczne"
Niestety nowa czy używana opona nie zastąpi zdrowego rozsądku i szczęścia na drodze.

Ja osobiście mam letnie opony używane na tyle (chce je dojechać) i nie narzekam na nie.
Natomiast kupiłem 2 zimowe używane (5letnie) w dobrym+ stanie i są do :cen: (pirelli), żałuje tego zakupu i nie mam zamiaru ich więcej zakładać. Na tyle mam nowe i jest niebo a ziemia :D

Ciekawe są natomiast opony zmniejszające opory toczenia. Oszczędzamy wtedy deko paliwka. A jeżeli komuś komplet gum starczy na 60-80tys, to taka opona potrafi się zwrócić, a jeśli nie to przynajmniej zwróci się różnica w cenie między tańszą

Pozdro.
PaWeLeK_E30

Post numer:#19  Postprzez Filip » 6 wrz 2009, o 11:07

PaWeLeK_E30 napisał(a):nowe lub lepsze opony powinny być zawsze zakładane na tył.

wreszcie jakis ogarniety...
Siemasz [you]!
>>Oceń moją e30. <<
Filip
Inżynier

Moje BMW: 318
Silnik: m10b18

Post numer:#20  Postprzez Stammek » 6 wrz 2009, o 14:37

PaWeLeK_E30 napisał(a):nowe lub lepsze opony powinny być zawsze zakładane na tył.

tez jestem tego zdania
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#21  Postprzez zetor116 » 6 wrz 2009, o 16:38

Oczywiście, że na tył lepsze opony przecież jeśli jest taka sytuacją, że na zakręcie przesadzimy z prędkością to nie przód nie skreci lecz tył uślizgnie
zetor116

Post numer:#22  Postprzez ZTJ » 6 wrz 2009, o 18:53

Ja zarówno w przypadku letnich, jak i zimowych zawsze mam lepsze opony założone na przodzie, ale nikogo nie namawiam do takiego akurat układu. Mi on odpowiada.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#23  Postprzez Leon » 7 wrz 2009, o 10:56

Dziadujecie Panowie. :nienie:
Oszczędzacie na swoim ( i innych bezpieczeństwie)
Dobre opony to podstawa bezpieczeństwa.
Ja jak już pisałem raz chciałem zaoszczedzić i dzisiaj zamiast E30 mógłbym powozić wózkiem inwalidzkim.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#24  Postprzez Globi » 8 wrz 2009, o 15:22

hehe jaka z tego poważna rozmowa wyszła, mi chodzi że zjarać włożyć do bagażnika kolejne dwie i dwie z tyłu i palić panowie, Wy szczególnie coś powinniście wiedzieć na ten temat, bo wyrzucić bym nie wyrzucił :)

Jeśli ktoś nie używa auta z tylnym napędem do zabawy to wtedy proponuje wymienić opony co 3 lata na nowe, nie ważne w jakim są stanie
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx

Post numer:#25  Postprzez kelix » 30 wrz 2009, o 12:05

ja jestem zdania: lepsze opony na przód. z łysym przodem ani zahamowac ani skręcic nawet jak lekko popada, a w zimie zaliczysz krawężnik, a jak masz gorszy tył to worek ziemniaków do bagażnika i już jedzie ;)
a czy stare nieużywane opony warto? jasne ze warto. ja jeżdze cały czas na używkach, oczywiście nie mogą byc sparciałe i popękane, ale na takich 8-latkach 200 leciałem i (no chyba że szczęście) żadnych problemów. pare aut miałem i parę opon wymieniłem. ale to moje prywatne odczucia i zdanie
teraz mam: viewtopic.php?t=36029
dawno temu było: drift-spec. viewtopic.php?t=12119
kelix
Uczeń

Moje BMW: 316
Nadwozie: Sedan
Silnik: M10B18
Kolejne BMW: Z3Qp
Silnik: M52b28

Post numer:#26  Postprzez gregorto » 30 wrz 2009, o 15:28

Osobiście widziałem gościa który jechał 200 na oponach z zapasu (tych oryginalnych) i żyje chłopak. :twisted:
Natomiast w kilkuletnich używkach nie widzę nic złego.
Ja mam 4 letnie Potenzy re720 i są bajkowe, a innym aucie mam Turanze roczną kupioną jako używke i są b.fajne. Na zime tez szukam używek jakiś ładnych
Producent daje na opony 5 lat gwarancji więc co za różnica czy ja ich używam 5 lat ,czy
Herr Muller ich używał przez pierwsze 2.
gregorto
Student

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m40b18

Post numer:#27  Postprzez zbychu » 30 wrz 2009, o 21:10

Ja aż wstyd sie przyznać poprzednią zimę przejeździłem na 13 letnich zimówkach :mad2: Dostałem je razem z E30stką przy zakupie, bieżnik był jeszcze wmiarę dobry i nie pomyslałem zeby sprawdzić datę produkcji :duh: . Ostatnio przypadkiem przyszło mi do głowy aby sprawdzić ile latek mają te opony i sie przeraziłem jak zobaczyłem ze są z 1995r. Miałem chyba dużo szczęścia że przyjeździłem szczęśliwie poprzedni sezon. Chociaż nie jeździło mi się najgorzej na nich z tym że nie mam porównania do innych opon bo to była moja pierwsza zima za kierownicą jakiegokolwiek samochodu.
Obrazek
zbychu
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#28  Postprzez Pietrek » 2 paź 2009, o 06:51

ja mam 24 letnią opone na zapasie w bagażniku ... Nóweczka praktycznie nie jeżdzona... wypieprzyć ją na śmieci ?
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#29  Postprzez Kruczek » 2 paź 2009, o 08:06

Pietrek ile razy w życiu jeździłeś na zapasie ? W bagażniku raczej nic jej się nie stanie, a jak już ją założysz to chyba nie będziesz testował v-max... :D
Kruczek
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#30  Postprzez przemeq » 2 paź 2009, o 13:49

Globi napisał(a):Jeśli ktoś nie używa auta z tylnym napędem do zabawy to wtedy proponuje wymienić opony co 3 lata na nowe, nie ważne w jakim są stanie

optymista z ciebie, moje tylne opony po połowie poprzedniego lata, i pełnym letnim sezonie w tym roku nadają się do wywalenia, gleba robi swoje, a poza dużym negatywem dochodzą jeszcze koleiny i częste wykorzystywanie szpery i od środka nie ma bieżnika
jedyne czego nauczyłem się to to żeby nie kupować asymetrycznych opon, bo nie można zamienić stronami, żeby trochę dłużej polatały
co do używek to ja też długo je kupowałem, aż kupiłem nowe zimówki i wyszło mi że wychodzi to dużo taniej niż używki, nowa opona znacznie dłużej posłuży, a jak już jest bliska końcowi to się je sprzedaje komuś jako dobre używki

może mi ktoś wytłumaczyć czemu lepiej dawać nowe opony na tył??
tylko proszę o jakieś sensowne uzasadnienie, tak jak wcześniej pisałem ja zawsze zakładam lepsze opony na przód, wole mieć dobre hamulce i kierowalność, a z uciekającym tyłem dużo łatwiej sobie poradzić niż z uciekającym przodem
e46 330i & szukam e30 coupe wąskie lampu
przemeq
Stażysta

Moje BMW: 330i
Nadwozie: Touring
Silnik: M54B30
Instalacja LPG: TAK

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Felunek & Opony