[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Skoki obotów, nagłe gaśnięcie itd itp MASAKRA

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Skoki obotów, nagłe gaśnięcie itd itp MASAKRA

Post numer:#1  Postprzez szalwi » 5 paź 2009, o 15:28

Wiedziałem od początku odkąd mam ten samochód ze mam problem z obrotami ,ze przepala dużo paliwa i ze ta pieprzona instalacja LPG jest przerobiona bo poprzedni wlasciciel chcial odpalac auto na gazie:/ Ale teraz to już masakra. Sytuacja wygląda tak:
Przeróbki w aucie (nie moja ingerencja):
-Instalacja LPG (6 lat)
-Auto po Swapie m20b20 na m42b18
-Możliwość odpalenia auta na gazie
-Wymontowany czujnik w przepływomierzu (ten co sie wywala jak sie ma instalacje LPG-nie wiem dokladnie jak on sie nazywa)
-Regulowany przeplywomierz - ruszana sprężynka
Objawy:
-Szarpanie na gazie i benzynie
-nagłe gaśniecie z 3tys obrotów
-przy gaśnięciu auta ,może to dziwne ale auto niegaśnie do końca ma jakieś pare obrotów. Wystarczy przekręcić kluczyk spowrotem w pozycje odpalania motoru i odpala niemalże nie kręcąc rozrusznikiem
-po odłączeniu przepływomierzu auto jak chodzi na benzynie to wkręca sie bez problemu do 5 tys obrotów (dalej niekwręca sie) gdzie nigdy tak nierobił i chyba niepowinien
-przy włączonym silniku odłączanie i podłanczanie sondy lambda niewpływa na prace silnika
-przy pracy silnika i odkręceniu korku od wlewu oleju silnik chodzi bardziej równo
-cos hałasuje jakby w silniku od strony łańcucha rozrządu ( metaliczny dzwięk) - ale takowy dzwięk nie pojawia sie zawsze

Kiedy zaczeły sie te objawy ( szarpanie) ,temperatura silnika wskoczyła ponad pólowe blisko pierwszej kreski za krechą srodkową.

Pozdrawiam, mam nadzieje ze mi pomożecie bo nie mam pojęcia co się z nim dzieje :mad2:
PS.- 3 tys Km temu wymieniany olej na Castrol 10W40 magnatec
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik:
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez luzi » 5 paź 2009, o 17:41

a jak układ zapłonowy? sprawdź go dobrze i powymieniaj co trzeba tylko na kablach radzę nie oszczędzać... a co do przepływki może masz kogoś w okolicy z tym silnikiem i mu chodzi ok, weź pożycz przepływki na podmiankę i zobaczysz ale z tego co piszesz na 90% będzie do wymiany, może wogóle jest z innego silnika? te objawy które wypisałeś już były jak kupowałeś ?
Renowacja Felg , prostowanie polerowanie lakierowanie
FelgenGarage Facebook
luzi
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez tigre0070 » 5 paź 2009, o 18:51

szalwi napisał(a):-przy włączonym silniku odłączanie i podłanczanie sondy lambda niewpływa na prace silnika
i to prawidłowo.

podmień przepływkę na początek.

w ISie o ile pamiętam nie wymienia się kabli , tylko cewki i świece.

metaliczny odgłos jest zapewne przez łańcuch rozrządu.

a gazem podjedź do dobrego gazownika , lub zapłać 150-300zł i niech go wymontuje i doprowadzi instalację od benzyny do porządku.
tigre0070

Post numer:#4  Postprzez luzi » 5 paź 2009, o 18:55

tigre0070 napisał(a):w ISie o ile pamiętam nie wymienia się kabli , tylko cewki i świece.

przyznam szczerze że nie wiedziałem :) jak narazie w e30 nie miałem okazji poznać m42, tylko m40 i m20 więc sorki za błąd :)
Renowacja Felg , prostowanie polerowanie lakierowanie
FelgenGarage Facebook
luzi
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez tigre0070 » 5 paź 2009, o 19:10

luzi napisał(a):tigre0070 napisał/a:

w ISie o ile pamiętam nie wymienia się kabli , tylko cewki i świece.

przyznam szczerze że nie wiedziałem jak narazie w e30 nie miałem okazji poznać m42, tylko m40 i m20 więc sorki za błąd
spoko , nic nie szkodzi , po to jest forum , żeby się nauczyć czegoś :)
tigre0070

Post numer:#6  Postprzez wiktor » 5 paź 2009, o 21:23

Przeciez w isie sa kable WN.A skoro sa to sie i je wymienia.Tylko podobno sa dosc drogie.
Obrazek
BMW M///POWER KLUB KAMIONNA
wiktor
Stażysta

Moje BMW: 325ix
Silnik: m20b25

Post numer:#7  Postprzez neophyte » 5 paź 2009, o 21:26

-przy włączonym silniku odłączanie i podłanczanie sondy lambda niewpływa na prace silnika

w takim razie też ją sprawdź bo objawy z falowaniem obrotów i przygasanie pasują do uszkdzenia tej części
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#8  Postprzez szalwi » 5 paź 2009, o 21:54

luzi napisał(a):, może wogóle jest z innego silnika? te objawy które wypisałeś już były jak kupowałeś ?

Niewydaje mi się ze z innego silnika a tych objawów niebyło wcześniej,miałem tylko pewien czas spieprzony gaz ale po wymianie instlacji elektrycznej wszysko wróciło do normy. A co myślicie o tym korku od oleju? czy to normalne ze silnik chodzi równiej jak nie równo gdy sie go odkręci. Jest możliwość ze poszła uszczelka pod głowicą? Pisze o tej uszczelce bo cos kumpel wspominal,ale za to powinnien byc olej w plynie chlodniczym i tym bardziej z czasem powinno go ubywac,nie sprawdzalem tego dokladnie ale to chyba nie uszczelka, :cry:

[ Dodano: 05-10-2009, 21:57 ]
neophyte napisał(a):w takim razie też ją sprawdź bo objawy z falowaniem obrotów i przygasanie pasują do uszkdzenia tej części

Jak sprawdzić sonde najlepiej?
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez tigre0070 » 6 paź 2009, o 07:28

wiktor napisał(a):Przeciez w isie sa kable WN.A skoro sa to sie i je wymienia.Tylko podobno sa dosc drogie.
są ,są , nie słyszałem żeby ktoś miał z nimi problem :P
tigre0070

Post numer:#10  Postprzez neophyte » 6 paź 2009, o 21:16

masa do masy a plusem wkłuwasz się w jeden z dwóch (czarny lub biały - nie pamiętam) kabelków, szare są od grzania sondy. powinna oscylować w zakresie 0-1V na odpalonym silniku oczywiście;)

z innego tematu dotyczącego sondy. teraz wystarczy sprawdzić :cool2:
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#11  Postprzez tigre0070 » 6 paź 2009, o 21:22

neophyte napisał(a):Cytat:
masa do masy a plusem wkłuwasz się w jeden z dwóch (czarny lub biały - nie pamiętam) kabelków, szare są od grzania sondy. powinna oscylować w zakresie 0-1V na odpalonym silniku oczywiście;)

z innego tematu dotyczącego sondy. teraz wystarczy sprawdzić
do czarnego , na nim jest sygnał...

i żadnym plusem się nigdzie nikt nie wkłuwa...nakłuwa się kabel lub w kabel , ale nie żadnym plusem - miernik nie podaje plusa ani masy...
tigre0070

Post numer:#12  Postprzez manniak16 » 6 paź 2009, o 22:51

Z tego co ja wiem to po odkreceniu korka wlewowego oleju silnik powinien zgasnac tak samo po wyciagnieciu bagnetu... Ja radził bym ci na poczatku sprawdzic uklad zaplonowy tak jak to juz radzili koledzy zobacz przerwe na swiecy na LPG powinna byc mniejsza ja mam u siebie 0.7 i jest bardzo dobrze. Sprawdz uklad podcisnienia najlatwiej to przy laczeniu przewodow lub ich koncach popsikaj gazem z zapalniczki oczywiscie przy wlaczonym silniku. Gdy zauwazysz roznice to wiesz gdzie masz nieszczelne. Naprawde jest bardzo duzo opcji dla czego tak Ci sie zachowuje silnik pewnie wiekszosc bedzie ci pisala standart PRZEPLYWKA i KROKOWY... Jesli masz miernik to mozesz wiele elementow wykluczyc napisz na PW to podam ci dokladne parametry czujnikow itd wtedy bedziesz dokladnie wiedzial co boli twoj silniczek ale na poczatku sprawdz ta przeplywke czy byla rozbierana bo jak nie to mozesz ja wyregulowac wstepnie sam. Powodzenia!
manniak16

Post numer:#13  Postprzez tigre0070 » 6 paź 2009, o 22:55

manniak16 napisał(a): tego co ja wiem to po odkreceniu korka wlewowego oleju silnik powinien zgasnac tak samo po wyciagnieciu bagnetu
jak tak to silnik padaka , albo powinny się zawachać obroty , ale powinien je ustabilizować , albo brak reakcji....
manniak16 napisał(a):pewnie wiekszosc bedzie ci pisala standart PRZEPLYWKA i KROKOWY...
bo przepływka ma kluczowe znaczenie...wiem po sobie
tigre0070

Post numer:#14  Postprzez manniak16 » 6 paź 2009, o 23:04

hmmm padaka?? co masz konkretnie na mysli?? Racja zgodze sie ze ma kluczowe znaczenie ale wpisz np w googlach falujace obroty bmw to wszedzie gdzie tylko wejdziesz wszyscy hurem beda pisali ze przeplywka i krokowy i zadko kiedy ktos poda inna sensowna opcje ze np pompa paliwa nie daje odpowiedniego cisnienia albo wtriskiwacze nie domagaja itd o to wlasnie mi chodzi ale ok to nie jest wywod na temat mojego ALE do roznych rzeczy:) Tylko trzeba chlopakowi pomoc:) Pzdr
manniak16

Post numer:#15  Postprzez tigre0070 » 6 paź 2009, o 23:10

szalwi napisał(a):-Wymontowany czujnik w przepływomierzu (ten co sie wywala jak sie ma instalacje LPG-nie wiem dokladnie jak on sie nazywa)
-Regulowany przeplywomierz - ruszana sprężynka
dlatego właśnie obstawiam przepływkę...
manniak16 napisał(a):mmm padaka?? co masz konkretnie na mysli??

mam to na myśli że po odkręceniu korka wlewu oleju nie powinno być praktycznie żadnej reakcji , jak zafalują obroty to jest ok , ale jak zgaśnie to nie jest dobrze.

manniak16 napisał(a):pisz np w googlach falujace obroty bmw to wszedzie gdzie tylko wejdziesz wszyscy hurem beda pisali ze przeplywka i krokowy i zadko kiedy ktos poda inna sensowna opcje ze np pompa paliwa nie daje odpowiedniego cisnienia albo wtriskiwacze nie domagaja itd
bo to są najczęstsze , poza nieszczelnym dolotem przyczyny falowania obrotów w BMW i od tego trzeba zacząć, trzeba wykluczyć to co oczywiste i dalej szukać przyczyn jak to nie pomoże...
tigre0070

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie