[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Skoki obotów, nagłe gaśnięcie itd itp MASAKRA

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#16  Postprzez szalwi » 6 paź 2009, o 23:11

manniak16 napisał(a):Z tego co ja wiem to po odkreceniu korka wlewowego oleju silnik powinien zgasnac tak samo po wyciagnieciu bagnetu...

Kumpel ma m20b20 i niegaśnie mu tylko reguluje delikatnie obroty (identycznie jak u mnie)
manniak16 napisał(a):Ja radził bym ci na poczatku sprawdzic uklad zaplonowy tak jak to juz radzili koledzy zobacz przerwe na swiecy na LPG powinna byc mniejsza ja mam u siebie 0.7 i jest bardzo dobrze. Sprawdz uklad podcisnienia najlatwiej to przy laczeniu przewodow lub ich koncach popsikaj gazem z zapalniczki oczywiscie przy wlaczonym silniku. Gdy zauwazysz roznice to wiesz gdzie masz nieszczelne.

Mozna jaśniej bo rozumiem ze mam świece popsikać? I jak tę przerwe się sprawdza (sory ale zielony jestem):roll: [/quote]
manniak16 napisał(a):ale na poczatku sprawdz ta przeplywke czy byla rozbierana bo jak nie to mozesz ja wyregulowac wstepnie sam. Powodzenia!

Była napewno rozbierana tyle że teraz ją ustaw niewiedząc czy byla regulowana czy tylko rozbierana bo komuś sie nudziło.
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik:
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez tigre0070 » 6 paź 2009, o 23:14

szalwi napisał(a):manniak16 napisał/a:
Ja radził bym ci na poczatku sprawdzic uklad zaplonowy tak jak to juz radzili koledzy zobacz przerwe na swiecy na LPG powinna byc mniejsza ja mam u siebie 0.7 i jest bardzo dobrze. Sprawdz uklad podcisnienia najlatwiej to przy laczeniu przewodow lub ich koncach popsikaj gazem z zapalniczki oczywiscie przy wlaczonym silniku. Gdy zauwazysz roznice to wiesz gdzie masz nieszczelne.

Mozna jaśniej bo rozumiem ze mam świece popsikać? I jak tę przerwe się sprawdza (sory ale zielony jestem)
szczelinomierzem się sprawdza przerwy. Nie świece masz psikać tylko układ podciśnienia , zazwyczaj cienkie wężyki
tigre0070

Post numer:#18  Postprzez manniak16 » 6 paź 2009, o 23:19

Z przeplywka faktycznie moj blad bo nie doczytalem... Z tym korkiem to bylem pewnien ze jest na odwrot... u mnie gasnie po odkreceniu korka a silnik pracuje rowno bez falowania itd wiec nawet nie wiedzialem;/ :( I masz racje najpierw niech sobie ogarnie przeplywke bo nie ma co podmieniac skoro ta co ma jest wybebeszona i dopiero potem mozna dalej kombinowac...
manniak16

Post numer:#19  Postprzez szalwi » 6 paź 2009, o 23:23

Dziś odpalilem go i powiem wam że gnojek zaczął falować z obrotami ale nie szarpal itp itd,pojechalem sie przejechać (bez sondy) i powiem wam że moze i miał przepał ale jaki dzwięk był ,prawie jak autko WRC^^ liczone 9,8s do setki (3 osoby na pokladzie +krata bro + butla z gazem) ->poniżej danych katalogowych :D i jak stawałem czasem na światłach to powiem wam że czasem trzymał obroty a czasem nimi falował ale z róznicą ok 300obr/min ,więc wydaje mi się że przepływomierz jest walnięty + termostat bo obieg sie nie włancza i zagrzewa mi sie hardcorowo silnik (jeśli jade powoli) a wisko działa
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Post numer:#20  Postprzez manniak16 » 6 paź 2009, o 23:23

szczelinomierzem się sprawdza przerwy. Nie świece masz psikać tylko układ podciśnienia , zazwyczaj cienkie wężyki.
Nie pisalem szczelinomierzem bo to jest chyba proste i logiczne:) a i nie chodzilo mi o swiece i przewody WN tylko o przewody od podcisnienia moze troche chaotycznie napisalem
manniak16

Post numer:#21  Postprzez tigre0070 » 6 paź 2009, o 23:26

manniak16, tłumaczyłem to wyżej :) i to autorowi postu bo nie wiedzial
tigre0070

Post numer:#22  Postprzez manniak16 » 6 paź 2009, o 23:34

Kurde faktycznie sorki net mi sie cos wali i wychodza takie kwiatki;/. A ten dzwiek jak WRC przy schodzeniu z obrotow to na LPG tak?? moze to regulacja przeplywki jak kolega pisze byla krecona moze jest na tej srubie regulacyjnej rozregulowana?? Co o tym sadzisz tigre0070?? Moze niech ja wkreci i odkreci na 2.5 obrota i slucha pracy silnika wtedy sobie najwyzej skoryguje +/- 0.5 obrotu sruba regulacyjna??
manniak16

Post numer:#23  Postprzez tigre0070 » 6 paź 2009, o 23:38

przepływkę najlepiej regulować przy sprzęcie który monituje spaliny...ja się nie dotykam , chyba że muszę...
tigre0070

Post numer:#24  Postprzez manniak16 » 6 paź 2009, o 23:43

hmmm no tak dopiero na analizie spalin ale przypomina mi sie ze za czasow jak moja beemka posiadala gaz to raz cos jej odwalilo i chodzila jak 2sow :D i wlasnie lekka regulacja ta sroba pomogła i smiga dobrze do dzis dnia:) Wiec moze jednak zaryzykuje? stracic nic nie straci
manniak16

Post numer:#25  Postprzez szalwi » 6 paź 2009, o 23:46

tigre0070 napisał(a):szczelinomierzem się sprawdza przerwy. Nie świece masz psikać tylko układ podciśnienia , zazwyczaj cienkie wężyki

A między czym a czym dokładnie tą szczeline sprawdzić? Dobrze by było gdyby rysunek ktos zapodał a jeśli chodzi o moja interpretacje "przerwy" to zrozumialem to w sensie elektrycznym dlatego tak napisałem. I psikać to zwykłym gazem od zapalniczki tak?

[ Dodano: 06-10-2009, 23:53 ]
tigre0070 napisał(a):przepływkę najlepiej regulować przy sprzęcie który monituje spaliny...ja się nie dotykam , chyba że muszę...

I masz racje bo tego sie nieda tak hop siup zrobic dokladnie. a Dzwięk WRC leci bo dziura po sądzie jest i to na benzynie jak i na gazie (ale na benzynie lepiej przy przelanczaniu biegu na wyższy przy 6 tys obrotów :D )
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Post numer:#26  Postprzez tigre0070 » 7 paź 2009, o 00:00

szalwi napisał(a):A między czym a czym dokładnie tą szczeline sprawdzić?
no na świecy między elektrodą środkową ( można ją nazwać rdzeniem) a elektrodą boczną , na obrazku międzi elementami 11 i 12

Obrazek
tigre0070

Post numer:#27  Postprzez szalwi » 7 paź 2009, o 00:14

Acha :cool2: Dzieki za pokazanie ocb :not: ale ja nie napisalem (i za to przepraszam) ze mialem wymieniane 3 świece (czwarta [3] niechce sie odkręcić,psikalem wd40 ale nic niepomoglo,jeśłi znacie jakis inny dobry specyfik to piszcie
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Post numer:#28  Postprzez KędziorCG » 7 paź 2009, o 19:39

polej oryginalną coca colą :) pusci na bank !
Obrazek
KędziorCG
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#29  Postprzez szalwi » 7 paź 2009, o 21:56

tu potrzebne sa mocniejsze preparaty,ale moze cos od mechaników statkowych cos wyciągne :D Ale jak mozliwe jest to ze czasem auto chodzi normalnie a czasem u odpierdziela?? Bo ja juz niewiem,obstawiam na elektryke a dokladnie jakies styki,uszkodzone izolacje itp
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Post numer:#30  Postprzez ZTJ » 7 paź 2009, o 22:46

Jeśli takie same cuda dzieją się na gazie i benzynie, to ewidentnie coś z elektryką/ układem zapłonowym. Przepływomierz i sonda lambda odpadają.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie