[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Skoki obotów, nagłe gaśnięcie itd itp MASAKRA

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#46  Postprzez kaczoro » 9 paź 2009, o 20:24

szalwi napisał(a): Była to musi być ,niema innej opcji

A np. komp od m20b25 w wersji bez kata nie rozwiązałby sprawy?
kaczoro

Post numer:#47  Postprzez ZTJ » 9 paź 2009, o 20:32

szalwi napisał(a):Hmm a mołbyś pokazać obrazek z silnikiem M42 z e36? Acha i mógłbyś przybliżyć od czego jest ten czujnik spalania stukowego?

Tutaj masz przykładowe zdjęcie. Czujnik spalania stukowego wykrywa przedwczesny zapłon mieszanki (przed dojściem tłoka do górnego martwego położenia) i dzięki temu umożliwia bardziej precyzyjne ustalanie momentu zapłonu.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#48  Postprzez szalwi » 9 paź 2009, o 20:32

[ Dodano: 09-10-2009, 20:34 ]
kaczoro napisał(a):
szalwi napisał(a): Była to musi być ,niema innej opcji

A np. komp od m20b25 w wersji bez kata nie rozwiązałby sprawy?

Sonda jest przed Kat-em więc nie wydaje mi się że zmiana kompa coś pomoże. katalizator jest od redukcji wydalania dwutlenku węgla,a sonda od mieszanki Powietrze-"zupa" :D

[ Dodano: 09-10-2009, 20:35 ]
ZTJ napisał(a):
szalwi napisał(a):Hmm a mołbyś pokazać obrazek z silnikiem M42 z e36? Acha i mógłbyś przybliżyć od czego jest ten czujnik spalania stukowego?

Tutaj masz przykładowe zdjęcie. Czujnik spalania stukowego wykrywa przedwczesny zapłon mieszanki (przed dojściem tłoka do górnego martwego położenia) i dzięki temu umożliwia bardziej precyzyjne ustalanie momentu zapłonu.

Dobra ale to nie przypadkiem M44??
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik:
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#49  Postprzez ZTJ » 9 paź 2009, o 20:38

No co za niedowiarek :mrgreen: ! NIE!

[ Dodano: 09-10-2009, 20:42 ]
kaczoro napisał(a):Sonda jest przed Kat-em więc nie wydaje mi się że zmiana kompa coś pomoże. katalizator jest od redukcji wydalania dwutlenku węgla,a sonda od mieszanki Powietrze-"zupa" :D

Koledze Kaczoro chodzi zapewne o to, że wersja bez kata (który akurat dwutlenku węgla nie redukuje :wink:) nie miała sondy. W sumie dobrze kombinuje, ale nie mam pojęcia czy taki zabieg można przeprowadzić.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#50  Postprzez szalwi » 9 paź 2009, o 20:57

ZTJ napisał(a):

No co za niedowiarek :mrgreen: ! NIE!

Ej no :P Już CI wierze ale wtedy jak wygląda M44 bo widze że żyłem w błędzie :jum: I jeszcze jedno pytanie,ponieważ jak kupowałem moja Betke to dostalem dolot własnie od E36,czy on bedzie pasował do tego silnika co ja mam? (Pytam się czysto w teorii bo nie mam zamiaru go zmieniać)
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Post numer:#51  Postprzez kaczoro » 9 paź 2009, o 21:10

ZTJ napisał(a):Koledze Kaczoro chodzi zapewne o to, że wersja bez kata (który akurat dwutlenku węgla nie redukuje :wink:) nie miała sondy. W sumie dobrze kombinuje, ale nie mam pojęcia czy taki zabieg można przeprowadzić.

Dokładnie :cool2:
Założę nowy temat i zobaczymy jak się rozwinie dyskusja :D Dzięki za odpowiedzi.
kaczoro

Post numer:#52  Postprzez ZTJ » 9 paź 2009, o 23:20

szalwi napisał(a):Ej no :P Już CI wierze ale wtedy jak wygląda M44 bo widze że żyłem w błędzie :jum: I jeszcze jedno pytanie,ponieważ jak kupowałem moja Betke to dostalem dolot własnie od E36,czy on bedzie pasował do tego silnika co ja mam? (Pytam się czysto w teorii bo nie mam zamiaru go zmieniać)

M44 wygląda niemal identycznie- nie pamiętam różnic, ale są kosmetyczne. Dolot, który dostałeś powinien pasować, ale do gazu go nie zakładaj.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#53  Postprzez szalwi » 10 paź 2009, o 09:28

ZTJ napisał(a):M44 wygląda niemal identycznie- nie pamiętam różnic, ale są kosmetyczne. Dolot, który dostałeś powinien pasować, ale do gazu go nie zakładaj.

Nigdy w życiu,a poza tym to jeśli paliwówka zadziała niemal zajebiscie to Gaz idzie na emeryturke :eme: :jum:

[ Dodano: 10-10-2009, 09:53 ]
Różnice pomiędzy M42 a M44 z E36:

M42->
Obrazek

M44->
Obrazek

M42->
Obrazek

M44->
Obrazek

Silnik M42 wraz z układem ssącym w E30:
Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 18-10-2009, 14:42 ]
No i się zesrało :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:
Już kończyłem czyścić cały układ ssący wraz z przedmuchaniem wtrysków i została jeszcze tylko wymiana tej pechowej świecy której nie mogłem kiedyś wymienić bo nie chciała sie odkręcić. Jeden klucz do świec BMW ori się rozpieprzył,kolejny też. Wkurzyłem sie i kupłem specjalne nasadki STANLEYa wraz z tego samego producenta grzechotką i....pękła świeca. Gwint został w środku :/ Szalk by to trafił a miało być tak pięknie. Acha ,ten dziwięk o którym pisałem (metaliczny ,który niezawsze się pojawiał) to byl przez znajdująca sie śrubke w komorze zaworków. :cry:
Obrazek
szczęście że nic nieroz :cen: ło
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Poprzednia strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie