[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Sonda lambda

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Sonda lambda

Post numer:#1  Postprzez kaczoro » 9 paź 2009, o 21:29

Mam u siebie m20b25 po przekładce i jest to silnik, który pierwotnie miał katalizator i lambdę. Natomiast na chwilę obecną silnik nie ma podłączonej lambdy (wtyczka sobie wisi swobodnie bo wydech mam bez miejsca na lambdę) i motor kuleje na wolnych obrotach oraz czuć, że mieszanka jest za bogata... Czy może być to związane z brakiem sondy? Jeśli tak to jak rozwiązać ten problem?

Czy np. podmiana kompa na taki z wersji bez lambdy cokolwiek pomoże?

Pozdrawiam.
kaczoro

Post numer:#2  Postprzez Escobar » 9 paź 2009, o 22:12

Zamiana sterownika nic nie da , dobrym rozwiązaniem będzie założenie części wydechu z miejscem na sondę i podpięcie sondy albo wspawanie gwintu pod sondę w miejscu gdzie powinna się znajdowac.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez kaczoro » 9 paź 2009, o 22:24

A jest jakaś opcja obejścia sondy? Ewentualnie jak wygląda w oryginale miejsce mocowania sądy w m20b25? Mam zrobiony od podstaw wydech z nierdzewki i od kolektorów do tłumika środkowego idą dwie osobne rury... :roll:
kaczoro

Post numer:#4  Postprzez Escobar » 9 paź 2009, o 22:56

Pewnie jest :D przecież możesz wspawac w jedną częśc dwururki , ilośc spalin przechodzących przez sondę nie ma tu większego znaczenia jedynie ich skład .
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez skandalista » 10 paź 2009, o 09:01

w starym m20b20 był cały układ bez sondy ale i też bez silniczka krokowego jak dla mnie był to super układ bo nie było tam nigdy problemów z wolnymi obrotami ale po pierwsze ty masz m20b25 a po drugie to zbyt wiele roboty by to przerobić cała wiązka i komp do tego takie śmieszne coś nie wiem nawet jak sie to nazywa które odpowiada za wolne obroty przepustnica jest inna i rura z przepływki i przepustnicy też wiec szkoda zachotu tym bardziej ze jjest to b20 nie wiem czy stare b25 też miały taki myk ;)n najlepiej wstawić sonte i mieć spokój ;)

A i ja podepne sie do tematu jaką sąde do m20b20 najlepiej polecacie bo moja chyba coś świruje na wolnych obrotach
skandalista

Post numer:#6  Postprzez tigre0070 » 10 paź 2009, o 14:56

skandalista napisał(a):A i ja podepne sie do tematu jaką sąde do m20b20 najlepiej polecacie bo moja chyba coś świruje na wolnych obrotach
sonda nie jest od obrotów!! od wolnych jest krokowy...

nauczcie sie wreszcie od czego jest sonda i krokowy!!
tigre0070

Post numer:#7  Postprzez Stammek » 10 paź 2009, o 15:11

sonda też moze powodować falowanie obrotow,wczoraj mialem taki przypadek z m52.

Co do problemu kaczora to ja bym w jedną rure za kolektorem wspawał gwint i wkrecił sonde.W orginale sonda tez jest tylko w jednej rurce.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#8  Postprzez tigre0070 » 10 paź 2009, o 15:18

Stammek napisał(a):sonda też moze powodować falowanie obrotow,wczoraj mialem taki przypadek z m52.
ok , przyznaj się ile razy jak auto falowało na wolnych obstawiałeś na sondę?

nie mówię że nie masz racji , ale przyznaj się :twisted:
tigre0070

Post numer:#9  Postprzez kaczoro » 10 paź 2009, o 16:36

To potrafi ktoś powiedzieć jak się zachowuje m20 na wolnych obrotach z odpiętą sondą???
U siebie krokowca i przepływkę wykluczam (oba elementy sprawdzone). Dodam, że silnikiem telepie na wolnych obrotach i strasznie czuć spaliny (zbyt bogata mieszanka). Podczas jazdy nie ma żadnych niepokojących objawów...silnik się wkręca bez problemu, jest elastyczny i żwawy :D

Co do wspawania gwintu pod sondę tylko na jednej rurze to nie jestem zbytnio przekonany...będą analizowane spaliny tylko z połowy cylindrów :roll:
kaczoro

Post numer:#10  Postprzez marcin77 » 10 paź 2009, o 18:56

kaczoro napisał(a):strasznie czuć spaliny (zbyt bogata mieszanka).

I to właśnie sonda jest za to odpowiedzialna.
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez PR0ZAC » 10 paź 2009, o 20:02

Pamiętaj że sonda dobrze pracuje dopiero po rozgrzaniu do temperatury nominalnej ~300 stopni Celsjusza. Nie czekaj tylko wstawiaj sonde. Masz za bogatą mieszankę bo nic jej nie reguluje. Bezproduktywne większe zużycie paliwa.
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

[center]SWAPY, Black Hella, polerowanie kloszy, regeneracja odbłyśników, chromowanie, cynkowanie. Zapraszam :)[/center]
PR0ZAC
Inżynier

Moje BMW: 328
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#12  Postprzez Stammek » 10 paź 2009, o 23:34

kaczoro napisał(a):Co do wspawania gwintu pod sondę tylko na jednej rurze to nie jestem zbytnio przekonany...będą analizowane spaliny tylko z połowy cylindrów :roll:

Ale przeciez w orginale tez tak jest wiec nie wiem o co sie boisz...
http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?m ... g=18&fg=05

tigre0070 napisał(a):ok , przyznaj się ile razy jak auto falowało na wolnych obstawiałeś na sondę?

nie mam pojecia,ale jak po sprawdzeniu calego dolotu,wtryskow itd to juz za wiele mozliwosci nie ma i trzeba pomierzyć sonde i czasem wychodzi wlasnie ze to jej wina.
wiadomo ze na pierwszym miejscu obstawia sie zawsze dolot...
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#13  Postprzez wiktor » 11 paź 2009, o 20:09

Sorry za ot ale mi tez kiedys falowaly obroty,tak ze nawet gasl i okazalo sie ze sonda padla.Tez bym jej nie obstawial ale wzroslo mi takze spalanie.
Obrazek
BMW M///POWER KLUB KAMIONNA
wiktor
Stażysta

Moje BMW: 325ix

Post numer:#14  Postprzez MrUw@ » 12 paź 2009, o 02:04

sonda reguluje tylko mieszanke raczej falowanie obrotow niejest jej sprawą ale bywają takie przypadki że ma wpływ na prace silnika...

napewno jak jej niema to sie leje paliwo i jest "za bogato" jak chcesz zeby wszystko było ok rob jak ludzie piszą i jak jest w orginale wstaw gwint w jedną rure i wkręć sonde wtyczke i wszystko masz z bani...

ja tam u siebie w m30 niemam sondy ale od 2k obrotów idzie jak złe (i po mocnym kręceniu silnikiem marchewkuje w wydech) :D z sondą tego niebyło :P fakt kuleje na wolnych i po odpaleniu przyfaluje na chwilke z podpiętą sondą tego niebyło... ale i pali sporo wiecej smok bez sondy... :jum:

Jak chcesz mieć wszystko tip top to wkręcaj!
MrUw@

Post numer:#15  Postprzez kr318is » 13 paź 2009, o 09:34

Mieliście kiedyś taką sytuację: po podpięciu pod kompa pokazuje, że sonda daje stałe napięcie. Zużycie paliwa mam w normie, czyli poniżej 10 l./100km. Trochę jakby mało mocy na wyższych obrotach. Czyli ma objawy braku działania ale jak sonda pada to i spalanie rośnie. Może to jakiś kabelek nie kontaktuje?
kr318is

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie