[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Przerywa m40b16

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Przerywa m40b16

Post numer:#1  Postprzez mandark » 11 paź 2009, o 00:48

Witam
Przede wszystkim szukałem i czytałem na forum ale tematy były jedynie zbliżone a nie odpowiadały mojemu.
Posiadam BMW E30 M40B16. Samochód źle chodzi na benzynie - przerywa, obroty falują w pograniczu 300 - 600 rpm aż w końcu gaśnie. Gdy dodaje gazu to wkręca się na obroty bardzo powoli - przerywając przy tym. Przy wyższych obrotach 5 tys. wydaje się jak by działał normalnie. Na pewno działają wszystkie cylindry. Gdy się odłączy krokowy albo sondę to działa jeszcze gorzej. Wymieniłem przepływomierz i jest to samo. Na gazie działa bez problemów trzyma 900 obrotów. Wkręca się jak należy. Czy wiecie w czym może być problem ?
Ostatnio edytowano 11 paź 2009, o 11:47 przez mandark, łącznie edytowano 1 raz
mandark

Post numer:#2  Postprzez jakubmw » 11 paź 2009, o 01:18

paliwa nie dostaje wymien filtr paliwa i sprawdz pompe
jakubmw
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

1.6

Post numer:#3  Postprzez El Commandante » 11 paź 2009, o 01:40

zrob to co kolega u gory napsial :) albo zatankuj ;d moze Ci sie benzynka skonyczla :P
kieyds mialem m40 ale nie wiedzialem wtedy jeszcze gdzie jestt pompka paliwa i nie wyciagnelem jej przed zlomowaniem :( ale filtr i te drogie co przy filtrze jest mam jak by cos :)
El Commandante
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez mck » 11 paź 2009, o 02:46

jakubmw napisał(a):paliwa nie dostaje wymien filtr paliwa i sprawdz pompe

A najsprytniej będzie jak dobierzesz się do pompy, wykręcisz tylko czujnik poziomu paliwa, zaświecisz do środka latarką, odpalisz i zobaczysz co tam się dzieje. Jak masz "wir w zbiorniku" to znaczy że gdzieś jest nieszczelność w układzie podającym paliwo (pompa pracuje na najwyższych obrotach) i silnik dostaje za małe ciśnienie. Miałem czasami bardo podobnie, pomogła wymiana tej plastikowo-gumowej złączki na kawałek wężyka.
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez mandark » 11 paź 2009, o 11:43

OK sprawdzę to w wolnej chwili, Dostane się do tego z kanału ? Czy trzeba będzie odkręcić bak?
mandark

Post numer:#6  Postprzez mck » 11 paź 2009, o 13:06

mandark napisał(a): Czy trzeba będzie odkręcić bak?

zdjąć siedzisko tylnej kanapy;D

http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=8968

Odkręcasz dekiel za pasażerem, potem 4 nakrętki trzymające pływak i wysuwasz go ze zbiornika.

No chyba, że masz zbiornik starszego typu, z pompką na zewnątrz to moja porada nie ma zastosowania. Aczkolwiek tak czy siak bym kombinował w tych rejonach, to nic nie kosztuje, czasu też za wiele nie zajmuje..

U mnie ciekło z tego pierdzielnika, który na jednym ze zdjęć jest zaznaczony na zielono cyfrą 3 i strałeczką do góry.

-----
A tak na marginesie to nikomu nie życzę demontażu zbiornika... cały dzień w plecy jak się to robi 1. raz i nie ma się za dobrych warunków..
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez mandark » 11 paź 2009, o 13:25

Wykonałem pewien test. Wyciągnąłem bezpiecznik od pompy paliwa i samochód nie mógł w ogóle odpalić. Wydaje mi się że pompa raczej jest sprawna. Ewentualnie filtr paliwa może być zapchany. (W zbiorniku mam około 20 litrów paliwa.)
ten filtr też jest umieszczony wewnątrz baku ? :shock:

Zamieszczam link do filmu (format swf) http://www.przeklej.pl/plik/mvi-2754-swf-00049n5ojagh
Na początku chodzi na benzynie potem przełączam na gaz. Różnica pomiędzy gazem a benzyną jest kolosalna - na benzynie ma duże trudności z wkręceniem się na obroty.

Obstawiam też możliwość uszkodzenia innych elementów niż filtr lub pompa. Może to jednak sonda ?

Dla tych którzy nie mogą obejrzeć filmu załączam link do playera http://www.idg.pl/ftp/mac_1615/SWF.FLV.Player.3.0.html
mandark

Post numer:#8  Postprzez mck » 11 paź 2009, o 18:41

Filtr jest na zewnątrz, przy progu od strony kierowcy, mniej-wiecej na wysokosc miejsca gdzie koncza sie drzwi. Lub pod maską w zależności od rocznika czy tam silnika.. (czasami nie rozumiem tych konstruktorow bmw..;p)

Jaką masz skalę na wskaźniku poziomu paliwa? Do 60 czy 55 L? Który rocznik? Jaką budę?
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez mandark » 11 paź 2009, o 19:31

skalę mam do 55 litrów, rocznik 1989r. luty. Licznik był z zegarem i został dołożony obrotomierz.
Buda: sedan.

Postanowiłem że wymienię sondę. Czy taka sonda będzie dobra do tego samochodu ?
http://moto.allegro.pl/item775894644_so ... e_911.html
mandark

Post numer:#10  Postprzez wiktor » 11 paź 2009, o 19:57

Nada sie.
Obrazek
BMW M///POWER KLUB KAMIONNA
wiktor
Stażysta

Moje BMW: 325ix
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#11  Postprzez mck » 11 paź 2009, o 22:33

Kolego zanim wymienisz sondę i wyrzucisz (być może) niepotrzebnie kasę w błoto to najpierw podjedź do pierwszego lepszego elektryka i niech ci sprawdzi czy sonda pracuje (powinna oscylować w zakresie 0-1 Volta, w zależność od obrotów, a co za tym idzie zawartości spalin)
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez mandark » 16 paź 2009, o 20:01

Podjąłem się dziś kilku napraw. Wymieniłem filtr paliwa, pompę paliwa, sondę lambda i nadal to samo.

Jednak jest pewien problem, teraz gdy chodzi na benzynie w ogóle nie chce się wkręcić na żadne obroty (chyba że jest zimny ale wtedy też przerywa) strzela, przerywa, mieszanka jest jakby zbyt bogata - po odpuszczeniu gazu obroty wzrastają na chwilę, po dodaniu gazu silnik się zamula.
Na ciepłym silniku po odłączeniu przepływomierza na benzynie wkręca się na wyższe obroty ale dalej przerywa.

p.s. stara sonda lambda jest już grzechotką w środki brzęczą jakieś kawałki.

21.10.2009:
Dziś wymieniłem cały kolektor dolotowy, objawy przerywania jak ręką odjął. Silnik ładnie pracuje na benzynie. Jedynym problemem jest jeszcze przepływomierz, który jak się okazuje kupiłem uszkodzony.
Stare wtryski były przypalone, pokryte nagarem - to była ich wina.
mandark

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie