[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Swiat?a

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#46  Postprzez jackx-36 » 14 maja 2008, o 18:08

Paul napisał(a):potencjometr od tej ciśnieniówki nie podejdzie

to nie jest potencjometr tylko hmm.. taka pompka zwiekszająca lub zmiejszająca cisnienie płynu w układzie
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#47  Postprzez Paul » 14 maja 2008, o 18:53

no właśnie tego się bałem.

a rozglądając się po Allegro też nie za bardzo z tą elektryką od e34, jak w końcu się zbiorę żeby to zrobić na poważnie to pewnie przyjdzie mi przeszukać szroty i giełdę.

Dzięki :)
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#48  Postprzez kubex » 26 maja 2008, o 22:55

w zeszłym roku tez miałem problem ze swiuatłami sciamniało sie juz i w ogole nie oswietlaly drogi na drugo dzien wyczysciłem sovczewki i jak dzień do nocy jest ok. natomiast co do ustawienia swiateł to tylko prawy reflektor mi sie porusza lewy w miejscu stoi wiec wnioskuje ze jest zpitolone:/
kubex

Post numer:#49  Postprzez Pacher » 4 kwi 2009, o 19:03

Ja mam matowe odbłyśniki i nie ciekawe soczewki jeździłem w nocy po omacku samo czyszczenie nic nie dało i zamiast ryzykować że wjadę w jakiegoś pieszego na poboczu zaryzykowałem naginając trochę przepisy i założyłem Xenony 6000K -założenie błahostka.Dosłownie i w przenośni "dzień do nocy".Wole łamać przepisy i zaryzykować stratę dowodu na 2dni niż mieć kogoś na sumieniu
Porada przetwornice montujcie pod samochodem- nie każdy misiek kuma po świetle
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25

Post numer:#50  Postprzez matisik » 4 kwi 2009, o 20:26

jak xenon to 4300 żeby nie było niebieskiej poświaty tylko białe światło. A przez xenonki można mieć problemy w razie stłuczki... A co do regulacji to od fiesty pasuje ;)
matisik

Post numer:#51  Postprzez Piotrw85 » 4 kwi 2009, o 20:33

Panowie ostatnio słyszałem że samochody produkowane przed 1996 rokiem nie muszą mieć samoregulacji jest jakiś przepis na to ponieważ były produkowane samochody z seryjnymi światłami ksenonowymi bez samoregulacji np. e34 miało seryjnie montowane ksenony wie ktoś z was coś na ten temat ?
Obrazek
Piotrw85
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#52  Postprzez Strzelba » 4 kwi 2009, o 20:55

fajnie ale i tak jak beda chcieli to zabiora dowod a beda to uzasadniac tym ze klosze nie sa atestowane z xenonami i dlatego nie moga byc z ksenonami montowane
Pacher zawsze mozna albo odnowic odblaski albo kupic nowe
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#53  Postprzez Piotrw85 » 4 kwi 2009, o 20:56

No w sumie masz rację także ten przepis i tak nam nic nie pomoże. Mi dokładnie tak sprawdzali oznaczenie na szkłach także to i tak nie przejdzie
Obrazek
Piotrw85
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#54  Postprzez drummm » 19 sie 2009, o 19:34

...ja mam u siebie xenony 8000k i jakiś miesiąc temu miałem nieprzyjemne spotkanie z "niebieskimi: :/ Pytał gdzie mam spryskiwacze,system samopoziomujący no i bredził,że na kloszu powinien być jakiś znaczek homologacyjny uprawniający do uzytkowania światła ksenonowego:/ ...na początku stwierdzil,że dowód rejestracyjny będzie do zatrzymania ale udawałem zaskoczonego i wpierałem mu,że myślałem że soczewka wystaczy:p ,no i odziwo....mnie puścił :shock: .Powiedział,że jak następnym razem się spotkamy to zabiera dowód.Zastanawiam się więc na zmianą na zwykłe H1.....i tu mam pytanie...ma ktos może fotki jak święcą założone żarówki Philips Night Breaker albo Blue Vision??
drummm

Post numer:#55  Postprzez Memphis » 19 sie 2009, o 20:58

Ja widziałem jakieś super świecace Osram i mogę powiedzieć, ze jak jest ciemno to świecą lepiej porównując do normalnych żarówek, ale jak jest szarawo choć trochę bądź jesteś w mieście to poza białym światłem z reflektorów (które i tak widząinni, a nie ty-chodzi mi o tani szpan) to widoczność jest gorsza. Minusem tych Osramó byłą krótsza żywotność (nie wiem, czy przypadek losu, ale mi 2 komplety po 6 miesiącach poszły-jedna przestawałą świecić to wymieniałem obie).
Podsumowując (porównujedo zwykłych żarówek za 6 złotych:) ):
- w nocy jak nei ma świateł jest różnica na +
- w mieście lub jak jest choć trochę szarawo -
Memphis
Inżynier

Moje BMW: 318i
Silnik: M40B18
Silnik: MxxBxx

Post numer:#56  Postprzez skowor » 21 paź 2009, o 03:16

czy gdzies w Wawie mozna zrobic porzadek ze swiatlami?? moje Black Hella (chyba nieoryginalne) sa tragiczne, prawie nic nie widze w nocy :mad2:
skowor

Post numer:#57  Postprzez Falconx » 21 paź 2009, o 07:58

A ja byłem na stacji diagnostycznej z przeglądem mojej padliny i specjalnie się pytałem o xenony (sam mam je założone )- odpowiedz była krótka i zwięzła:nie ma już przepisu który nakazuje montaż spryskiwaczy reflektorów i samopoziomowania nadwozia !!!! Panowie policjanci nie czytają przepisów . Mój kolega pracuje w drogówce w Warszawie i jego też sie pytałem - nie ma żadnego przepisu odnośnie xenonów ( sam mi kupił w prezencie) więc zabieranie dowodów za xenony jest bezprawne.
HONDA VFR 750 RC36I - nie ma to jak 2 kółka :)
Falconx
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#58  Postprzez tigre0070 » 21 paź 2009, o 09:23

Falconx, normalnie dzisiaj z ciekawości podjadę na stację i się spytam. Ostatnio - w piątek za to dowód straciłem...

poza tym tu chodzi chyba bardziej o homologację.
tigre0070

Post numer:#59  Postprzez Strzelba » 21 paź 2009, o 11:33

Falconx napisał(a):zabieranie dowodów za xenony jest bezprawne.
a bzdura
nie zabierają ci za xenony tylko za to ze klosze (szkła) nie są przystosowanie (nie posiadają atestu) do źródła światła które jest w xenonach

i proponuje zakonczyc na tym w tym watku bo juz byl na forum o tym temat
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#60  Postprzez kaczoro » 21 paź 2009, o 17:08

Z drugiej jednak strony, jeśli "ksenon" jest zainstalowany "z głową" i tu mam na myśli głównie temperaturę świecenia (czyli max 4300K) oraz czystą soczewkę reflektora i porządnie ustawione światła...to "niebiescy" nawet nie zauważą, że coś było kombinowane z lampami :mrgreen:
kaczoro

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie