[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

wskaźnik temperatury stoi na 1/4 skali

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#31  Postprzez kamil.k » 23 paź 2009, o 20:23

ja musze sie uważnie przyjrzezc po ilu km moja sie nagrzewa

dzisiaj już było lepiej bo wskazówka stała pionowo.cały czas nie daje mi spokoju ten parownik bo on zaraz po odpaleniu silnika pobiera ciepło z wody czyli działa jak chłodnica a jak jade te 80 to w niego pewnie mocno wieje jak jest zaraz za lampa
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#32  Postprzez neophyte » 23 paź 2009, o 22:13

Kamil spróbuj wstawić jakiś kartonik między parownik a lampę i sprawdź czy wskazówka wróci na swoje miejsce jak poprzednio. jeżeli tak to potwierdzi się Twoja teoria :cool2:
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#33  Postprzez kamil.k » 24 paź 2009, o 09:19

no cos musze pokombinowac.miałem gdzie taka fajna pianke ze styro to z tym sprubuje bo elastyczne mi sie wydawało a jak nie to z kartonem musze sprubowac bo jak przyjda pradziwe mrozu to parownik na bank mi bedzie zamarzał

zobacze jeszcze bo widziałem w lidlu torby termiczne i gdzies taka miałem to moze tym owine :lol:
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#34  Postprzez buncol520 » 13 maja 2013, o 21:18

storeweb napisał(a):bardzo ciekawy problem ja mam trochę na odwrót :P u mnie wskaźnik zaczyna pokazywać od 1/4 i też nie wiem dlaczego :mad2:
,od jakiegoś czasu mi tak samo zaczyna pokazywać,tzn. po przekręceniu stacyjki na zimnym,temp. od razu wskakuje na 1\4 skali ale po nagrzaniu stała idealnie w pionie,lecz dziś po nagrzaniu zaczeła iść między pion a następną kreskę i tak stoi...gdzie szukać przyczyny?winny wskaźnik,łącze wiązki z budą,czy sam czujnik(ten od strony termostatu)?visko sprawne,termostat sprawny,a i po odpięciu kostki(niebieskiej) przy czujniku zegar cały czas pokazuje temp.,ten jest od zegarów czy ten czarny?
buncol520

Post numer:#35  Postprzez wojtaq » 13 maja 2013, o 22:25

od zegarów jest ten czarny / brązowy 1 pinowy , niebieski to temperatura dla komputera
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#36  Postprzez buncol520 » 14 maja 2013, o 05:51

Aaa...czyli ten co jest do niego takie ujowe dojscie :cry: w m42 jest taki sam jak w m40?bo mam taki sprawny czujnik,a m42 mam z e36 a slyszalem ze wlasnie taki nie daje wlasciwych wskazan
buncol520

Post numer:#37  Postprzez wojtaq » 14 maja 2013, o 08:00

do e30 musisz mieć z e30 nie ważne z jakiego silnika , z e36 e32 e34 nie pokazują prawidłowo
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#38  Postprzez buncol520 » 14 maja 2013, o 18:44

wykręciłem kolektor,dostałem się do wtyczki\czujnika,sprawdziłem od razu kabel(brązowo-biały) aż do łącza z budą,w 2 miejscach lekko przetarty,wleciała koszulka i...po odłączeniu kostki od czujnika,po przekręceniu stacyjki wskazówka idzie jakieś 2-3mm do przodu,na koniec niebieskiego pola,tak powinno być,czy powinna leżeć nie ruchomo przy odłączonej wtyczce i włączonym zapłonie?
buncol520

Post numer:#39  Postprzez skiper » 14 maja 2013, o 20:06

jak jest odlaczona czy tam bez zaplonu to wskazowka lezy pod niebieskim a po przekreceniu lekko podskocze tak w miare na rowno z poaczatkiem niebieskiego pola

[ Dodano: 15-06-2013, 13:48 ]
dokleje sie do tematu z moim pytaniem o wskaznik temp, a wiec zauwazylem ze niekiedy wskazowka drga i dziwnie sie trzesie wiec wyminilem zegary na inne i bylo ok po okolo miesiacu uzytkowania pojawil sie podobny problem i jakos niezbyt zaczynam ufac temu wskaznikowi, czy wine moze miec czujnik temp wody? silnik m20
drugie pyanie czy moge moge podpiac dodatkowy zegar wody pod orginalny czujnik zeby miec odczyt temp na ori zegarze i dodatkowym? czy lepiej wpakowac czujnik gdzies na waz?
skiper

Post numer:#40  Postprzez Szczep » 22 lip 2013, o 00:00

ogare21bmw napisał(a):U mnie tez mam takie problemy z tym wskaźnikiem od temperatury jak dochodzi do połowy to jest ok jak stanie na połowie to wariuje jak oszalały :cry: sprawdzałem te czujniki niebieski i brązowy podmieniałem i dalej jest tak samo :cry:

Podbijam temat:
Mam ten sam problem - kto coś poradzi? - nie znalazłem odpowiedzi w temacie.
Jedyne, co wyczytałem, to czyszczenie styków.

dzięki
pozdro!
Szczep

Post numer:#41  Postprzez wojtaq » 22 lip 2013, o 08:03

trzeba wyjąć zegary i ogarnąć styki na nakrętce od wskaźnika
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#42  Postprzez algrab » 22 lip 2013, o 13:40

A u mnie była jeszcze inna porywająca historia, mianowicie zdarzyło mi się zlać płyn chłodzący z układu jeszcze na ciepłym sliniku. Nie na gorącym, w układzie nie było już ciśnienia które wywaliłoby płyn albo parę, jednak silnik był jeszcze ciepły.
Od tego czasu wskazanie temperatury jest mega długo na niebieskim, mimo że ogrzewanie full jest po 3km jazdy, więc silnik nagrzewa się prawidłowo. Termostat pracuje poprawnie, bo mam 2 szt. 88st. C i na obu działa tak samo.

Także podejrzewam że brązowy?? czujnik nie zniósł najlepiej tej operacji i teraz świruje. Jak sie pojeździ w mieśćie dłużej, tak 20 min w upale to wskazówka dobija do pionu, ale wystarczy dłuższy przejazd z dobrym owiewem chłodnicy i już tego pionu nie ma.
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#43  Postprzez Wankel » 27 lis 2013, o 20:27