[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

E30 montaż halogenów

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

E30 montaż halogenów

Post numer:#1  Postprzez pepik11 » 24 paź 2009, o 15:32

Witam. Miałem okazje kupić w dobrej cenie halogeny do E30. Jako że mój touring halogenów nie posiada to je kupiłem.
Mam dwa halogeny i oryginalny przełącznik. Pytanie brzmi jak wygląda sprawa z instalacją, czy są poprowadzone jakieś kable i wystarczy wszystko tylko podpiąć czy będę musiał ciągnąc nową instalacje do tych halogenów??
Druga sprawa to jak to podłączyć, z tego wiem to halogeny muszą być na przekaźniku i czy taki przekaźnik już mam w mojej instalacji czy będę go musiał dopiero kupić??

Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek porady i prosił bym o podpowiedzi krok po kroku jak to mam zrobić.
pepik11

Post numer:#2  Postprzez kierownik » 24 paź 2009, o 15:41

kable powinny byc juz wyprowadzone bynajmniej u mnie tak bylo.Poszukaj wtyczki w komorze silnika po lewej stronie kolo reflektorow.przekaznik bedzie ci potrzebny,tam w skrzynce bezpiecznikow,tak wiec bedziesz musial kupic.Generalnie nie ma problemu z zalozeniem i instalacja halogenow.aha no i nie wiem jaki masz wlacznik halogenow w aucie bo jest taki ktory zalacza przod i tyl jednoczesnie i taki na dwa przyciski ktory dziala osobno.
kierownik
Student

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M10B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez zbychu » 24 paź 2009, o 16:31

U mnie kable były schowane pod lampami, jak się wyjmie ten plastik co zasłania lampy to powinno być widać wtyczkę do halogenów. Numer tego przekaźnika co będzie Ci potrzebny to 1 373 912.3, i jest to przekaźnik K8 w skrzynce.
Obrazek
zbychu
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez Paul » 24 paź 2009, o 16:37

kierownik napisał(a):w aucie bo jest taki ktory zalacza przod i tyl jednoczesnie i taki na dwa przyciski ktory dziala osobno.

jeden załącza tylko tył a drugi tył lub przód - jeśli masz jeden załączający wszystko to jest to jakaś samoróbka.

pepik11 napisał(a):czy będę musiał ciągnąc nową instalacje do tych halogenów??

Nie - instalacja na 95% już jest

pepik11 napisał(a):Druga sprawa to jak to podłączyć,

montaż chyba ogarniesz, co do podłączenia to włącznik podłączasz przez wyjęcie starego i wpięcie nowego w to samo miejsce - banalna robota. Żeby wyjąć stary polecam zdjąc klapę pod nogami sięgnąć ręką i wypchnąć - podważając go śrubokrętem popsujesz plastiki tylko.

Musisz też wsadzić żarówkę w licznik która bedzie pokazywała że przednie halogeny się palą. Jeśli fabrycznie nie ma halogenów to i żarówki brak - zobacz która odpowiada za tył zanim jeszcze cokolwiek zaczniesz rozbierać i zaraz obok masz dziurę do przedniej - jeśli nie chchesz wyjmować całych liczników - to troche męczenia się ale mi się udało ją tam wepchnąć bez wyciągania po zdjęciu dolnej klapy nad kolanami.

Podłączenie samych świateł to też kwestia znalezienia wtyczek, musisz zdjęć klapy za światłami i najpierw sobaczyć od góry, jak nie znajdziesz to z dołu - prawa strona (widok z auta) będzie prosta - znajdziesz wtyczkę włączysz i gra.

Z lewej pewnie znajdziesz dwie wtyczki - jedna będzie od halogenu a druga od wycieraczek reflektorów. i jak je pomylisz to nie zadziała :P kable są takich samych kolorów o ile pamiętam a wtyczki idealnie pasują.

Najlepiej bedzie jak będziesz miał już działający prawy halogen i wtedy sprawdz probówką w której wtyczce jest prąd, innej metody w zasadzie nie ma - sam miałem tak że wtyczka od wycieraczek ładnie mi podchodziła do halogenu podczas gdy ta od halogenu była schowana w instalację, i musiałem wyrywać taśmę fabryczną zeby się do niej dostać - poza tym ledwie dosięgła.

polecam zatem zanim zaczniesz montować sprawdzić żarówki i w miare mozliwości przekaźnik, bo ja miałem niepewne żarówki, 3 przekaźniki (nie wiedziałem który działa) i potem jak się wpięłem w nie tą wtyczkę (o czym nie wiedziałem) to 2 dni szukałem co jest nie tak, wymieniając przekaźniki i żarówki chyba 50 razy...

powodzenia
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20

Post numer:#5  Postprzez pepik11 » 24 paź 2009, o 17:42

Paul,

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, teraz na pewno dam sobie z tym rade.

zbychu,

Dzięki za numer przekaźnika. teraz już wiem czego szukać tylko muszę go znaleźć a jeszcze nie wiem gdzie??
pepik11

Post numer:#6  Postprzez neophyte » 24 paź 2009, o 22:42

Pepik możesz poszukać na szrocie jeżeli będzie tam jakaś E30-stka. ja tak trafiłem :cool2:
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#7  Postprzez kierownik » 25 paź 2009, o 02:17

Paul nie mam zadnej samorobki heh wszystko jest fabryczne po prostu zle pomyslaem i zle napisalem ,no i wazne to co piszesz ze sa z lewej strony dwie wtyczki !
Pepik ja mam takowy przekaznik jak nie znajdziesz gdzies blizej to mozemy sie dogadac. :D :D
kierownik
Student

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M10B18

Post numer:#8  Postprzez Endriu125 » 10 gru 2009, o 22:48

Kupiłem halogeny do mojej szerokiej ale wystąpił pewien problem po podłączeniu - mianowicie po włączeniu świeci się tylko prawy halogen i nie włącza się kontrolka na zegarach, instalacja też była, więc nic nie było kombinowane. Zaznaczam, że żarówka sprawna :mrgreen:
Endriu125
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez neophyte » 10 gru 2009, o 22:52

Endriu poczekaj trochę po załączeniu halogenów - trochę prądu żrą. tak było u mnie. włącz i daj trochę wyższe4 obroty żeby ładowanie było :cool2: ewentualnie kable sprawdź.
neophyte
Profesor

Post numer:#10  Postprzez Endriu125 » 10 gru 2009, o 22:58

A czy miesiąc starczy :mrgreen:
Cierpliwość straciłem to pytam :dok:
Podejrzewam, że coś w kostce przy przełączniku lub sam przełącznik...
Jakiś maniak niebieskich neonów tam majstrował i chyba coś jednak popsuł... :mad2:
Endriu125
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez neophyte » 10 gru 2009, o 23:00

w takim razie pozostaje podmiana przełącznika na sprawny :roll: a kontrolka u mnie też ostatnio nie trybiła - może jej minie :mrgreen:
neophyte
Profesor

Post numer:#12  Postprzez vmasher » 23 lut 2010, o 21:44

podpinam się pod temat, mam wiązkę ori do halogenów z wtyczkami, zmieniłem przycisk przy włączniku świateł, ale mam problem, gdyż przekaźnik od halogenów nie pasuje mi tam, gdzie być powinien :jawdrop: po prostu nie chce wejść :duh:

czy miał ktoś podobny problem
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez Paul » 23 lut 2010, o 22:08

jeżeli wpinasz w dobre miejsce to widać masz zły przekaźnik. Spotkaj się z kimś kto ma dobry i porównaj piny. albo zrób foto i pokaż
Paul
Profesor

Post numer:#14  Postprzez vmasher » 23 lut 2010, o 22:15

Paul napisał(a):jeżeli wpinasz w dobre miejsce to widać masz zły przekaźnik

mam dobry przekaźnik i wpinam w odpowiednie miejsce (K8)

Paul napisał(a):Spotkaj się z kimś kto ma dobry i porównaj piny

tak zrobiłem, nawet wziąłem przekaźnik od kolegi z touringa i też nie chciał wejść :jawdrop:
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez Paul » 23 lut 2010, o 22:46

to niemalże niemożliwe - ale dlaczego nie wchodzi? piny są inne czy gdzieś na bokach się blokuje, czy po prostu piny pasują ale nie chcą wejśc odpowiednio głęboko ?
Paul
Profesor

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie