[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zasilanie pompy paliwa

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Zasilanie pompy paliwa

Post numer:#1  Postprzez mandark » 27 paź 2009, o 20:04

Witam
Czy ktoś może podłączał automatyczny wyłącznik pompy(samochody z LPG :bag: ) ?
Chciałbym się dowiedzieć gdzie można znaleźć pod maską kabel zasilający pompę paliwa (Puszka z bezpiecznikami zlokalizowana jest po stronie kierowcy - '89r.).
Najprościej by było oczywiście znaleźć kabel idący od puszki bezpieczników.
mandark

Post numer:#2  Postprzez jakubmw » 27 paź 2009, o 21:10

jak bym tego nie robil wtryski powiedza good bye :police:
jakubmw
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez mandark » 27 paź 2009, o 21:41

Na jakiej podstawie to stwierdzasz? Uzasadnij swoją wypowiedź. :eme:

Przecież wtryski są odłączane (przekaźnikiem) w momencie włączenia zasilania LPG, czyli wtryski nie pracują a całe paliwo wraca z powrotem do baku. W tym momencie na listwie wtryskowej jest zachowane ciśnienie paliwa mimo wyłączonej pompy.
W jaki sposób mają się od tego zepsuć wtryski?
Jedyne uszkodzenie, które może mieć tu miejsce będzie wynikało jednoznacznie i wyłącznie tylko przez instalację LPG.

Jeśli nie chcesz to nie instaluj ale ja bym jednak chciał wiedzieć który kabel jest od pompy :P
Ostatnio edytowano 28 paź 2009, o 11:55 przez mandark, łącznie edytowano 1 raz
mandark

Post numer:#4  Postprzez Escobar » 27 paź 2009, o 23:24

Zielony z czerwonym paskiem wychodzący z przekażnika pod plastikową osłoną przy grodzi przedniej , tam jest dobre miejsce do schowania tego przekażnika i doprowadzenie kabli od elektrozaworu parownika , jutro dokładnie to sprawdzę bo kilka takich odcięc robiłem i mogłem teraz pomylic kolory :oops: Co do słuszności montażu tego przekażnika to udało mi się przekonac paru przeciwników tego rozwiązania zaraz po tym jak zmieniałem im kolejną pompę spaloną na skutek jazdy na oparach .Przy tym rozwiązaniu auto jest odpalane na benzynie jak zawsze ,wtryskiwacze tak czy inaczej nie są chłodzone paliwem bo paliwo podczas pracy na lpg i tak przez nie nie przepływa.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez mandark » 28 paź 2009, o 17:31

Dziś podczepiłem wyłącznik. Kabel dokładnie jest koloru zielono-fioletowego i odchodzi od środkowego przekaźnika z trzech umieszczonych pod osłoną na podszybiu. Operacja prosta w wykonaniu.

Teraz pompa już mi nie leży na sumieniu :jum:
mandark

Post numer:#6  Postprzez ruleczka » 10 lis 2009, o 10:07

Panowie proszę jeszcze kogoś o wypowiedzi czy wtryski się chłodzą czy nie, wszyscy gazownicy twierdzą że tak, ale przecież tu chodzi o to aby końcówki się schładzały a przez nie w trakcie zasilania gazem nic nie płynie tylko obieg paliwa zamyka się miedzy pompą listwą i powrotem. Więc pytam jak uważacie z tym odłączaniem pompy??
ruleczka
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez pawels5 » 10 lis 2009, o 23:37

ruleczka napisał(a):Panowie proszę jeszcze kogoś o wypowiedzi czy wtryski się chłodzą czy nie, wszyscy gazownicy twierdzą że tak, ale przecież tu chodzi o to aby końcówki się schładzały a przez nie w trakcie zasilania gazem nic nie płynie tylko obieg paliwa zamyka się miedzy pompą listwą i powrotem. Więc pytam jak uważacie z tym odłączaniem pompy??

Wtryski są w kolektorze dolotowym, który jest chłodzony przez zimne powietrze i nie osiągają jakiś wysokich temperatur. Dotknij sobie ręką kolektora dolotowego przy głowicy na nagrzanym silniku i poczujesz sam. Ja zakładam przekaźnik w torze bezpiecznika w puszcze przez przedłużenie kabelków z konektorami i podłączeniem pod elektrozawór gazowy. Jeżdżę tak już dwoma buniami sporo czasu i nic się nie dzieje. Oczywiście odpalam na bienie, grzeję i na krótkich trasach nie przełączam na gaz. Wtryski też trochę muszą popracować. Do benzyny dolewam też szuwaksu czyszczącego układ paliwowy.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#8  Postprzez kamil.k » 11 lis 2009, o 09:24

ja mam odłączona pompe i żyje.moze po 200tys.km z odłaczona pompa wtryskom faktycznie cos sie stanie :mrgreen:
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie