[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Czym si? kierowa? przy zakupie alarmu?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Czym się kierować przy zakupie alarmu?

Post numer:#1  Postprzez bekkouche » 5 lis 2009, o 23:06

"Zainspirował" mnie temat skradzionego e30 kaczoro:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?p=116721#116721

Szkoda auta.

Złodziei pełno, e30 coraz bardziej w cenie więc wypadałoby do swojego założyć wreszcie coś co przynajmniej zawyje ze dwa razy przy próbie kradzieży. Czym się kierować przy zakupie? Myślę, że powinno to nie tylko mnie zainteresować zresztą.
Jestem absolutnym laikiem w tej sprawie, więc proszę o rzeczowe i w miare prosto sformułowane rady. Dodam, że autko nie ma centalnego zamka, immobilizera, słowem niczego... Z góry dzięki.
bekkouche

Post numer:#2  Postprzez Menl » 5 lis 2009, o 23:19

Wybieraj alarm z syrenka ktora ma wlasne zasilanie, czyli jak ktos otworzy maske i bedzie chcial wyrwac syrenke to ona bedzie wyla nadal bo ma wlasne zasilanie. Inne po wyrwaniu kabli przestaja wyc. Mozna zrobic tez dodatkowa syrenke w ukrytym miejscu 8) aby bylo troche trudniej zlodziejowi. Tez z wlasnym zasilaniem. miec dwie syrenki nigdy nie zaszkodzi a koszt wiekszy o 50zl. Sam alarm aby mial czujniki wstrzasu i ruchu czyli jakby chcieli ja na lawete zabrac, lub kola zdjac. Beemka sie ruszy i zacznie wyc. Kolejny czujnik to ruchu, jak uda sie otworzyc drzwi to czujnik wykryje ruch w srodku.
Dodatkowo zalozyc odciecie zaplonu , ukryty przycisk itp . Jak uda sie zlodziejowi rozbroic alarm to zostanie mu odszukanie takiego przycisku. Popytac sie w zakladzie gdzie montuja takie przyciski i wlasnie nie montowac w tych miejscach bo sa idealnie znane dla zlodzieji.
Moze troche i jest roboty przy odpaleniu bo musisz odbezpieczyc z pilota beemke, wsiasc i odbezpieczyc dodatowo ukryty przycisk ale za to spokojniej spisz.

No i wybierajac alarm nie oszczedzac i dac te 100zl wiecej niz brac takie popularne i najtansze z allegro.
Menl

Post numer:#3  Postprzez janekE30 » 5 lis 2009, o 23:22

kolego ja kupilem EXUS V10 ma opcje central zamka domykanie szyb jak masz dobry sensor ruchu oraz odciecie zaplonu i wiele innych opcji. a koszt 280zl.
janekE30

Post numer:#4  Postprzez Leon » 5 lis 2009, o 23:26

janekE30 napisał(a): EXUS V10

Dziękiza info...gdzie parkujesz ? :jum:

[ Dodano: 05-11-2009, 22:34 ]
bekkouche napisał(a):Dodam, że autko nie ma centalnego zamka, immobilizera, słowem niczego.

Po co się tym chwalisz?
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez bekkouche » 5 lis 2009, o 23:40

LeonE30 napisał(a):bekkouche napisał/a:
Dodam, że autko nie ma centalnego zamka, immobilizera, słowem niczego.

A skąd wiesz czy to 100% prawdy? :twisted:
bekkouche

Post numer:#6  Postprzez Blazej0909 » 6 lis 2009, o 00:32

Bekkouche ja mam alarm "pantera" razem z centralnym z pilota. Kiedyś jak auto zosatało pod blokiem a mnie nie było to wyło całą noc aż akumulator padł. jak nie przekręcisz kluczyka to co jakiś czas wyje. Nie wiem czy to polska czy niemiecka firma ale miałem go w dwóch autach i mogę tą firmę polecić
Blazej0909
Stażysta

Moje BMW: 325is
Nadwozie: Touring
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#7  Postprzez pocisk997 » 6 lis 2009, o 00:56

podłącz sobie pompe paliwa pod jakis guzik i bedzie po sprawie.Nie ukradną Ci auta na pych...
Układy wydechowe z nierdzewki, SWAPY, przeróbki aut do sportu, 2jd Garage

viewtopic.php?f=91&t=44829
pocisk997
Profesor

Moje BMW: 328i
Silnik: m52b28

Post numer:#8  Postprzez Leon » 6 lis 2009, o 08:11

bekkouche napisał(a):A skąd wiesz czy to 100% prawdy? :twisted:

Mnie to lata ale jakiś czubek to przeczyta i wybierze się w twoje okolice i sprawdzi czy faktycznie masz golasa pod względem zabezpiueczen czy też nie.
Jeśli nie to weźmie nogi za pas a jeżeli wejdzie do środka to pożegnaj się z autem.
Nie chce Ci dogryzać czy wymądrzać się ale takie opisy to proszenie się o włama.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#9  Postprzez Janek » 6 lis 2009, o 10:06

Ja nie rozumiem jednego, sporo z Was wpieprza w samochód tyle kabony, montuje rarytasy, m techniki, felaszki i trzyma auto pod blokiem na niestrzeżonym parkingu zamiast pożałować miesięcznie te 100-200zł na garaż czy chociażby parking strzeżony.

Takiego starego parcha kradną gnoje z okolicy, żeby wyciągnąć to co da się sprzedać, a resztę spalić. Żaden szanujący się złodziej nie ukradnie takiego starego złoma, bo pieniądz marny, a ryzyko nawet większe bo rzadko zdarza się, żeby e30 w nocy obok patrolu przejechała bez kontroli.

Nie napisze co zrobić, żeby zabezpieczyć swój samochód, ale podpowiem, żeby zrobić wszystko aby auta nie dało się odpalić. Wtedy taki gnój łamakiem wywali zamek, pianką montażową do okien zapcha syrenę żeby nie wyła i po kilku minutach spędzonych w aucie gdy nie będzie mógł go odpalić wszystkimi swoimi znanymi sposobami da sobie spokój i albo odejdzie, albo spali nam samochód.

Najlepsze są własne patenty, dodatkowe elektrozawory na paliwo, odcięcie rozrusznika, pompy paliwa, czujników położenia wału, podpięcie się pod abs,ze auto będzie cały czas miało zaciśnięte szczęki, odcięcie świateł (bez świateł w nocy daleko nie zajadą), podpięcie klaksonu do przekaźnika (trzeba wcisnąć przycisk przed uruchomieniem, żeby po uruchomieniu nie trąbił). Im więcej własnych zabezpieczeń tym trudniej dla złodzieja - amatora starych kapci. Nie sądzę, że przy kradzieży e30tki będą używac laptopa z opcją emulacji czujników i podpinać się pod komputer, do tego dwulitrowa butelka benzyny pod maskę i odjazd 35km/h w trybie awaryjnym.. Wszystkie blokady mechaniczne to pochodna azotu w spreju, młotek i po krzyku, wszystkie alarmy też do :cen:, bo jak zaczyna wyć, wyrywają syrenę i na słuch odnajdują centralkę z alarmem która sobie dość głośno puka pod deską rozdzielczą. Sposób na gps to wsadzenie auta na pakę-chłodnię i po ptokach. Oprócz własnych dobrze ukrytych zabezpieczeń warto jest też dać kilka prostych zabezpieczeń - atrap, żeby złodziejaszek miał co robić i skupił się na czymś co mu nie potrzebne i znudzony raczej da sobie spokój.

Znajomy miał odpicowane polo cabrio dwójkę. Złodzieje nie mogli uruchomić auta nawet na pych, więc wzięli i spalili. Jedyna frajda to taka, że żaden fiut nie zarobił na jego aucie.

Najlepsze na złodzieja jest AC.
Janek
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#10  Postprzez kamil.k » 6 lis 2009, o 10:29

Janek, AC ?? przecież i tak nie oddadza ci pełnej wartości auta + stracony czas przez jakiegos debila

też polecam żąłożyc alarm + ukryty przycisk tylko tak żeby nie było widac przy odpalaniu jak go używamy bo złodziej najpierw obserwuje kilka razy żeby miec pewność co go czeka

odciecie paliwa lub iskry najlepiej zrobic tak żeby silnik odpalał i gasł po chwili.to chyba strasznie denerwuje bo wyjedzie sie kawałek zadowolonym a tu trach stoimy

mi jeszcze przyszedl kiedys do glowy super pomysl co by zrobic wylacznik swiateł w aucie.kradną przeważnie w nocy więc mogą miec nie zła niespodzianke jak by odpalili jada a tu nagle brak świateł :lol:
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27

Post numer:#11  Postprzez kamil325 » 6 lis 2009, o 10:32

siemanko w niekturych okolicach nie ma strzezonych prkingów itd....
jak kupiłem swoją E30 to załorzyłen naj leprzy alarm jaki był wydałem 600 zł i mam wszystko czujniki ruchu immobilajzer 2 syrenki odciencie, jak beda chciali zdjąć felfi to tez bedzie wył.... wtedy był to zarąbisty alarm.... ale pewnie juz sa leprze :d

[ Dodano: 06-11-2009, 09:32 ]
a dodam jeszcze że naj leprze są mzabezpeieczenia własne
kamil325

Post numer:#12  Postprzez luki77 » 6 lis 2009, o 11:37

Można tez zabrać coś z samochodu bez czego autko nie pojedzie. Kiedyś jak sprowadzałem golfery II z niemcowni i stawiałem pod blokiem to zabierałem spod maskileden kabelek zapłonowy, ten główny czy jakoś tak, kumpel z którym handlowałem mi pokazał. Aytko nie czhciało nawet odpalić.
Parking strzeżony tak jak była mowa wcześniej to wydatek 1200-2000pln rocznie, to prawie nowy silnik co roku. Trochę szkoda.
Mam alarm dosyć tani, kupowany na giełdzie, trochę stuningowany z kumplem elektroniokiem. Jest odcięcie na pompę, na zapłon, czujniki na drzwi, na maskę, na klapę bagażnika, czujnik wstrzasów, syrenka z własnym zasilaniem (lepiej ukryta niż na początku), śruby zabezpieczające na koła. Myślę jeszcze o powiadamianiu na komórkę i blokadzie mechanicznej na skrzynie biegów.
AC też koszt nie mały jak na takie babcie jak e30, nie wiem dokładnie ile ale liczę na 2000-2500pln rocznie. AC + parking = nowe e30 co roku :P

A jeszcze mi się przypomniało. Może jakieś maty w siedzenie wszysć. Takie pod prądem. Jak kolo usiądzie to go trzepnie galancie,m żę już nie wstanie. Potem tylko nad ranem zwłoczki w pobliskie krzaczki i nic o zajściu nie wiem. Tylko trochę dla siebie samego niebezpieczne, jak w czasie jazdy się przez przypadek uaktywni, wiadomo jak jest z elektroniką. To prawie tak jak siedzieć na niewupale z II wojny światowej. Mnie kilka razy odcęcie się aktywowało w czasie jazdy, to nawet nie wiediałe co się stało, zwyczajnie wszystko zdechło. Musiałem z pilota dezaktywować.
luki77

Post numer:#13  Postprzez kamil.k » 6 lis 2009, o 12:34

ja mam blokade skrzyni w postaci shorta jak ktos z tym nie jezdził to może sobie nie poradzic :lol:
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27

Post numer:#14  Postprzez M-Technic2 » 6 lis 2009, o 15:23

kamil.k napisał(a):ja mam blokade skrzyni w postaci shorta jak ktos z tym nie jezdził to może sobie nie poradzic

ehehe dokladnie xD
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez IMIietek » 28 sty 2010, o 01:25

dobry temat dla tych którzy robia swapy wywalaja ews a nie pomysla zeby go zostawic a to najleprze zabezpieczenie
kupię e30
IMIietek
Student

Moje BMW:
Silnik:

Powrót do Elektryka & Oświetlenie