[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pływak m20

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Pływak m20

Post numer:#1  Postprzez leonidas » 27 lut 2009, o 21:53

Mam pytanie odnosnie pływaka...nie wskazywalo mi ilosci benzyny wiec pomyslalem ze pływak padl, wymienilem ten przy pompie paliwa ale dalej jest tak samo wskazowka lezy...pokazuje tylko rezerwe...czy w m20b25 sa dwa?bo jeden jest przy pompie paliwa a doszukalem sie chyba drugiego za kierowca w kanapie tylniej...i tu moje pytanie czy to napewno plywak?jezeli tak czy moze ktos z was ma taki na stanie :)
leonidas

Post numer:#2  Postprzez Edek » 27 lut 2009, o 22:13

A to dobre pytanie bo u mnie jest to samo...
Edek

Post numer:#3  Postprzez trusek99 » 27 lut 2009, o 22:29

sprawdz moze najpierw czy kabelek od czujnika nie jest nigdzie przerwany (przy pompie)
trusek99

Post numer:#4  Postprzez leonidas » 27 lut 2009, o 23:48

nie jest sprawdzalem...
leonidas

Post numer:#5  Postprzez jasio_zawodnik » 28 lut 2009, o 00:22

są dwa pływaki... przynajmniej z tego co się orientuje przy moim m20b25 jest tak że jeden jest wspólnie z pompą w baku a drugi pływak znajduje się po drugiej stronie , taki okrągły dekiel, a dzieje się tak iż bak jest przedzielony na dwie części i w sumie łączy się takim małym wężem stalowym ( jeśli chodzi o dolne rejony baku ) a dna są na różnych wysokościach, dlatego też dali drugi pływak... tak mi się zdaje....
jasio_zawodnik

Post numer:#6  Postprzez explorer79 » 28 lut 2009, o 02:41

są dwa pływaki, na bank. Zbiornik jest podzielony na dwie części i dlatego są dwa pływaki. Z tego co sprawdzałem przy awarii pompy to ten co jest przy pompie pokazuje od 0 do mniej więcej 30 bo jak go podnosiłem to tylko do połowy wskazówka szła a dopiero ten drugi(za fotelem kierowcy)jak go podniosłem dał fula. Pobaw się tymi pływakami, wyciągnij je podłączone do instalacji i poczekaj aż wyleje się z nich paliwo. Potem jeśli np. obrócisz do góry nogami ten pływak za kierowcą to powinieneś mieć fula, jeśli tak nie jest, a jesteś pewien że w kablach masz porządek to może w liczniku coś nie styka.
explorer79

Post numer:#7  Postprzez jakubbogunia » 14 paź 2009, o 22:50

Witam podłącze się do tematu, z tym ze umnie swieci rezerwa(mam mało paliwa to wiem)ale wskazówka pokazóje ze mam 3/4baku pełnego- to tez moze byc pływak??????
jakubbogunia

Post numer:#8  Postprzez juzek9494 » 7 lis 2009, o 21:59

U mnie jest niewazne czy zaleje pełny czy bedzie koncowka wskazuje 30 20 litrow. Czego wina ??
juzek9494

Post numer:#9  Postprzez kamil.k » 8 lis 2009, o 11:53

gdzie wy macie drugi pływak w e30 ?? przy pompie ale której ,bo chyba nie przy zewnetrznej przy progu ??

ja ostatnio zagladałem do mojego bo sie wieszał.wyciągnałem ,obejrzałem i wsio gra.ruszałem płytwakiem i płynnie pokazywał ale po założeniu czasem też potrafi po odpaleniu swieci sie rezerwa i pokazywac pełny bak.podginałem troche te blaszki ale bałem sie żeby nie przerwac tych drucików

juzek9494, zawiesił ci sie pływak najrawdopodobniej
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#10  Postprzez ruleczka » 10 lis 2009, o 10:13

Drugi pływak jest po drugiej stronie tak jak ktoś już to tu napisał pod okrągłym deklem w zależności od wersji baku (a właściwie od pojemności 60 l w tym chyba nie ma, w 65l jest)http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=1131&mospid=47257&hg=16&fg=05 , zrywa tam się drucik oporowy (jest to dziwna budowa tego pływak bo wzdłuż całego jest naciągnięty drut oporowy po którym pływak się ślizga) dlatego nie dział wskaźnik.
ruleczka
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#11  Postprzez Leon » 10 lis 2009, o 11:07

W moim M20B20 90r Coupe - zbiornik 60L mam 2 pływaki.
Jeden jest z komorze za kierowcą ( tej mniejszej) a drugi zaraz obok pompy.
Najpierw paliwo zasysane jest z tej mniejszej komory poprzez rurkę przelewową.
Ta komora ma ok. 20l. i ......i tak pływak w tej małej komorze odpowiada za wskazania w zakresie ok. +/-20l od maxa. dalej robotę przejmuje pływak przy pompie.
Widzę różnice w ich dokładności ponieważ od maxa do ok 40l wskazania są prawidłowe i bez wahań a jak przekroczy wartość 40l i zaczyna wskazywać drugi pływak to wskaźnik często się waha i pokazuje głupoty - wskazówka skacze to na 20 to na 30l
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#12  Postprzez Blazej0909 » 10 lis 2009, o 16:39

Ja zmieniałem już drugi z kolei pływak przy pompie i za każdym razem pokazuje ponad 30l nawet jak rezerwa się zaświeci :mad2: Gdzie szukać przyczyny?? Ps. Dodam że jak się wyjmie pływak i jak nim ruszam to pokazuje prawdziwą ilość paliwa, zaczynam go wkładać wszystko jest ok ale jak już jest na swoim miejscu to strzałka wskakuje na 30 :mad2: czy to możliwe że mam dwa pływaki zepsute??? Kiedyś działał normalnie dopiero jak zmieniałem pompę to sie tak zrobiło

[ Dodano: 10-11-2009, 15:41 ]
A nie chcę kupować kolejnego bo boję się że dalej bedzie tak samo a kasa wywalona w błoto
Blazej0909
Stażysta

Moje BMW: 325is
Nadwozie: Touring
Silnik: m20b25

Post numer:#13  Postprzez algida » 10 lis 2009, o 20:12

ja miałem taką zawieche jak wsadziłem zegary od r6, bo tam jest większy zbiornik i wtedy zaje :cen: cie przekłamuje, że wskazówka nie schodzi poniżej połowy. i tutaj niekoniecznie musi być przyczyną uszkodzony pływak, a wskaźnik w zegarach
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców" C. McRae
algida
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez Blazej0909 » 10 lis 2009, o 20:59

algida napisał(a):ja miałem taką zawieche jak wsadziłem zegary od r6, bo tam jest większy zbiornik i wtedy zaje :cen: cie przekłamuje, że wskazówka nie schodzi poniżej połowy. i tutaj niekoniecznie musi być przyczyną uszkodzony pływak, a wskaźnik w zegarach

Ale ja nic poza pompą nie zmieniałem. Wszystko było ok wyjąłem pompę wsadziłem drugą i ten sam pływak i się zepsuło. Wychodzi na to że tylko od wyjęcia pływaka coś się zwaliło. naprawdę walczę z tym od pół roku i nie mogę dojść co to
Blazej0909
Stażysta

Moje BMW: 325is
Nadwozie: Touring
Silnik: m20b25

Post numer:#15  Postprzez algida » 10 lis 2009, o 21:19

Błażej0909 napisał(a):Ale ja nic poza pompą nie zmieniałem. Wszystko było ok wyjąłem pompę wsadziłem drugą i ten sam pływak i się zepsuło. Wychodzi na to że tylko od wyjęcia pływaka coś się zwaliło. naprawdę walczę z tym od pół roku i nie mogę dojść co to

ja tak myślałem z czym innym, i byłem przekonany w 100% że to przez to co naprawiałem.
mogło coś się zewrzeć i odbiornik w zegarach dostał strzała
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców" C. McRae
algida
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie