[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Olej MOBIL SUPER M 15 W/40 do benzyniaka ?

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Olej MOBIL SUPER M 15 W/40 do benzyniaka ?

Post numer:#1  Postprzez Menl » 14 lis 2009, o 21:57

Czy taki olej MOBIL SUPER M 15 W/40 diesel motor oil mozna stosowac do silnika benznowego ?
Pracownik znanej duzej hurtowni motoryzacyjneh KTD polecil mi wlasnie taki olej ?

Obrazek

Spytal sie o auto, silnik, przebieg (300tys) itd. Jakis amator ? Zalegaja im takie oleje i wciskaja je kazdemu ? Czy faktycznie ten olej ma jakies magiczne wlasciwosci ? Moj obecny silnik jezdzi na mineralnym od 3 lat. Jest cichy od pierwszej sekundy itp.

W necie znalazlem np. taka wypowiedz :
w lotosie rozlewają taki sam olej półsyntetyczny do baniek normalnych i tzw "dieseli" To tak samo jak z olejami specjalnie dla lpg, albo świecami. czysty Marketing - masz świadomośc ze kupujesz cos przeznaczonego "bardziej" dla Ciebie
Menl

Post numer:#2  Postprzez Jabol » 14 lis 2009, o 22:13

Wiesz jestem mechanikiem i nawet polecam co 3 wymianę oleju nalać właśnie dieslowskiego oleju ponieważ ma on więcej substancji płuczących silnik a takie przepłukanie na pewno nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie. Ja tak robię i jest wszystko ok:):):) Możesz śmiało lać nic się nie stanie:P:P

[ Dodano: 14-11-2009, 21:18 ]
Masz m20 to podobno na mineralnym (15w40)powinno się jeżdzić ja tam jeżdżę na półsyntetycznym (10w40) ale chyba bede zmieniał zeby wardziej ucichł
Jabol

Post numer:#3  Postprzez Menl » 14 lis 2009, o 22:36

Mam niestety naszybszego przycinaka drog jakim jest M40 :lol:
Ale kazdemu moge pokazac ze od pierwszej sekundy nic nie zaklepie nawet majac 306.000 km 8)
( jest to pierwszy M40 w ktorym nie slysze bociana )
Menl

Post numer:#4  Postprzez Leon » 14 lis 2009, o 23:05

Menel napisał(a):Ale kazdemu moge pokazac ze od pierwszej sekundy nic nie zaklepie nawet majac 306.000 km

No to jesli chcesz utrzymać dalej taki stan silnika to nie wlewaj mineralnego tylko minimum półsyntetyk.

Oleje do diesli mają więcej dyspergatorów - substancji, które nie pozwalają na zcalanie się w grubsze złogi cząsteczek sadzy - a tej w dieslu nie brakuje ;)
Reszta to to samo co olej do benzyniaka.

[ Dodano: 14-11-2009, 22:07 ]
Menel napisał(a):Jakis amator
Menel napisał(a):przebieg (300tys)

Amator..hmm... raczej człowiek powtarzający mity z mchu i paproci o tym,że silnik o dużym przebiegu potrzebuje oleju mineralnego.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Jabol » 14 lis 2009, o 23:16

No mam 140tys przebiegu:) i leje taki ale tak jak wszyscy mówią ze w m20 powinien być 15w40 nawet na e30.de tak piszą....

Menel jak masz m40 to ja bym nie lał 15W40 bo jest za gesty i zabijesz wałek:( lej 10W40 bo mineralka jest za gęsta a w m40 sa małe kanały olejowe i na zimnym silniku jak olej jest gesty nie dochodzi na górę i dlatego sa takie problemy z wałkiem...
Jabol

Post numer:#6  Postprzez Memphis » 14 lis 2009, o 23:35

Z olejami mity są przeróżne. Ja jeżdżę na pełnym syntetyku zarówno w M40 i M20 i nie mam zamiaru wlewać nawet półsyntetyka. Nie słyszę żadnego klepania (poza M20 oczywiście :P ), w M40 silnik na chodzie prawie niesłyszalny. Jak dbasz o silnik, wymieniasz olej na czas i nie lejesz selektola to nie ma powodu żeby płukać silnik
Memphis
Inżynier

Moje BMW: 318i
Silnik: M40B18
Silnik: MxxBxx

Post numer:#7  Postprzez Menl » 14 lis 2009, o 23:39

Ja to wszystko wiem bo juz mialem raz ponad poltora roku e30 z tak malym silnikiem jak m40 i zalany bym polsysntetykiem.
Po zalaniu nowym olejem bylo ok przez 3-5 miesiecy i potem dalej klekotal.
Obecny mam zalany mineralem i poprzedni wlascieciel powiedzial ze zalewal go tak od trzech lat ale jezdzil nim tylko w weekendy bo do codziennej jazdy mial firmowa furke ( mam nadzieje ze to prawda )
Menl

Post numer:#8  Postprzez Memphis » 14 lis 2009, o 23:53

Jak ci klekotał to ja nie wiem, mam w rodzince M40 4 lata ponad, po 2 wymienione były popychacze bo klekotać zaczął i od wymiany cisza. Chcesz mnie dobić, że niedługo mi zacznie znowu klekotać... :(
Memphis
Inżynier

Post numer:#9  Postprzez Jabol » 14 lis 2009, o 23:56

No nie wiem wsumie zmiana taka nie jest zalecana.... mozesz zostawic taki:)
Jabol

Post numer:#10  Postprzez Menl » 15 lis 2009, o 00:03

Hehe, zeby mnie zrozumieli wszyscY OK.
Jak kupowalem to e30 2 tyg temu silniczek chodzil jak nowka sztuka, na zimnym i na cieplym. Koles powiedzial ze ma go od 7 lat i od 3 lat zalewa mineralnym. Jezdzil nim tylko w weekendy jak to na cabrio przystalo.
Chcialbym zeby to byla prawda ale jak to jest w polsce to trudno uwiezyc.
Moze wlal jakiegos "gluta" na przedaz, moze zastosowal inna magiczna sztuke do sprzedazy.
Mam nadzieje ze nie !!
Dlatego pytam WAS o pomoc z tym dziwnym olejem diesel do silnika benzynowego !!
Menl

Post numer:#11  Postprzez Jabol » 15 lis 2009, o 00:29

nalej tego oleju... bedzie ok
Jabol

Post numer:#12  Postprzez Memphis » 15 lis 2009, o 00:41

Menel, nie ma w sumie czegoś takiego jek olej do silnikó z LPG to i pewnie z tym dieslem ściema. Ważne żeby firmówka była, nie jakiśszajs z Tesco :P Ja jeździłem 3 lata ponad na Lotos'ie syntetyku 5W40 i nie zauwazyłem żadnej (poza szybszym nagrzewaniem się silnika do normalnej temp i jej utrzymywaniem) różnicy pomiedzy nim, a syntetykiem TEXACO (kupe siana mnie texaco porównujac z lotosem kosztował tylko). Także moim zdaniem nie ma różnicy czy takim, czy do "benzyny" zalejesz :)
Memphis
Inżynier

Post numer:#13  Postprzez Jabol » 15 lis 2009, o 01:07

dokładnie aby był markowy.... mobil albo cos podobnego:)
Jabol

Post numer:#14  Postprzez Menl » 15 lis 2009, o 14:25

Dostalem taka odpowiedz na innym forum :

Kod: Zaznacz cały
Na olejach jest coś takiego jak klasa jakościowa API określana dwiema literkami np. na tym mobilu 15w40 jest opisane tak API:SJ/CF (przykładowy parametr). Oznaczenie "s"benzyny a "c" dotyczy diesla. A druga literka to jakość. Im dalej w alfabecie tym lepiej. Z tego wynika że olej ten nadaje się do benzyny i do diesla. Zaglądamy na opakowanie 15w40 do diesla i co??? Jest taka sama norma jakościowa jak do benzyny. Wiec jaka różnica??? Inna nalepka. I warto zwracać na to uwagę gdyż minerał u mobila może mieć lepszą jakość niż inny olej. lub na odwrót. A same dopuszczenie to jest bardziej pic na wodę fotomontaż. Np. olej castrol 5w30 slx ten co ma typowe przeznaczenie na długie przebiegi a zwykły 5w3o edge mają te same parametry jakościowe a różnica w cenie jest znaczna. Dlaczego? Bo castrol musiał wydać kupę kasy firmie bmw za to że oni aprobują ten olej.
Menl

Post numer:#15  Postprzez Jabol » 15 lis 2009, o 14:36

No i masz odpowiedz nie ma różnicy:P ale ogulnie z załozenia dieslowski ole powinien miec wiecej substancji poluczacych silnik.....
Jabol

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie