[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wolne obroty po rozgrzaniu

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Wolne obroty po rozgrzaniu

Post numer:#1  Postprzez Menl » 20 lis 2009, o 20:41

Tematy byly walkowane , aby nie bylo ze nie szukalem to wklejam odnosnik :

http://bmw-e30.pl/search.php?mode=results

Z tym ze nie ma tam duzo o tym czego ja szukam.

A wiec, silnik jak wiadomo M40, zagazowany, jak jest zimny wszystko ladnie pieknie chodzi, jak sie rozgrzeje czyli dopiero po okolo 40min jadac np. w Warszawskich korkach wolne obroty z 750/800 spadaja do 550 i telepie silnikiem. Na gazie czasami zgasnie dojezdzajac do swiatel lub do auta przede mna, przelaczam wtedy na benzyne i jakos daje dalej rade lecz jest to bardzo uciazliwe. Nadal obroty sa w granicach 550,odczuwalny jest rowniez spadek mocy, trudniej sie wkreca od 550 do 2500/3000obr, dalej juz chyba plynnie sie wkreca.
Na co stawiac ? Pompa paliwa ? Sonda lambda ? Lewe powietrze przy gumach kolo kolektora ?
Menl

Post numer:#2  Postprzez ZTJ » 20 lis 2009, o 20:59

Ja obstawiam, że krokowiec nawala. Spróbować przeczyścić, ewentualnie trochę podnieść obroty śrubą przy przepustnicy i śmigać :).
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Menl » 20 lis 2009, o 21:33

Ale jakby krokowiec wariowal to chyba falowalyby obroty caly czas , a tak to pofaluje ze 3 razy zmniejszajac swoj zakres czyli np. 900 --> 500 , 800-->600 , 700-->550 i stoja rowno ale telepie delikatnie silnikiem. Jak podniose obroty naciskajac lekko na pedal gazu do 700 przestaje telepac.
Menl

Post numer:#4  Postprzez pocisk997 » 20 lis 2009, o 21:47

Ja mam podobny problem, ale z zimnym silnikiem. Jak rano odpale to jest ok doputy, dopuki nie rusze gazu. Jak rusze , choćby lekko to zaczną obroty falować, szczególnie jak schodzi z obrotów do ok 500-800rpm , pobuja sie troche i ustabilizuje.
Zauważyłem też, że przy porannym rozruchu nie ma tego zjawiska jak przy ssaniu, że obroty podchodzą do 1200rpm i jak ssanie sie wyłączy to wchodzą na normalny pułap.
Gdy ślilnik sie nagrzeje to już jest ok, choć lekko pływają, ale trzeba się wsłuchać raz a porządnie.
Rurki od odmy i podciśnienia nie są już pierwszej świeżości , a co poniektóre są "custom'owe"

Menel, może zacznij faktycznie od wymycia krokowca, sam wiesz , że to nic nie kosztuje, a nóż widelec bedzie to TO , a i pretekst do wypicia browara jest :cool2:

Jaki masz gaz? 1 , 2 , 3 , czy 4 gen.?
Układy wydechowe z nierdzewki, SWAPY, przeróbki aut do sportu, 2jd Garage

viewtopic.php?f=91&t=44829
pocisk997
Profesor

Moje BMW: 328i
Nadwozie: Coupe
Silnik: m52b28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Menl » 20 lis 2009, o 22:00

pocisk997 napisał(a):Ja mam podobny problem, ale z zimnym silnikiem. Jak rano odpale to jest ok ..

I to jest wlasnie 90% tematow z linka ktory podalem wyzej. Na innych forach to samo ludzie opisuja , czyli jest wszystko ok na cieplym a na zimnym obroty wariuja.
U mnie jest ODWROTNIE, na zimnym jest OK, na mocno GORACYM falowanie.

ps.Pocisk, gaz jest chyba IIgen. Zwykly, nie sekwencja, na tzw srube i zwezka z antywybuchem. Na gazie lepiej mi sie jezdzi niz na PB. Plynnie, bez strzalow i smrodow jak to w Polonezach bywa/bywalo .
Menl

Post numer:#6  Postprzez ZTJ » 20 lis 2009, o 22:17

Menel napisał(a):Ale jakby krokowiec wariowal to chyba falowalyby obroty caly czas

Niekoniecznie :)

[ Dodano: 20-11-2009, 21:18 ]
Menel napisał(a):gaz jest chyba IIgen. Zwykly, nie sekwencja, na tzw srube i zwezka

No to pierwsza generacja jak ze śrubą.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez Menl » 20 lis 2009, o 22:49

Moze w weekend cos tam pogrzebie pod maska bo tak od zakupu to nie mam czasu na to. Narazie to Piter zmienil mi olej itd a ja umylem silnik bo to podstawa, tak jak na zewnatrz ma byc czysta i wewnnatrz.
Na krotkich odcinkach 10-20 min nic nie czulem, dzisiaj wpadlem w korek, postalem 45 min i sie zaczely fochy mojej modelki 8)
Menl

Post numer:#8  Postprzez leonidas » 21 lis 2009, o 00:33

gdyby byl to krokowy to i na benzynie by szalal a tak jak napisal Menel nie jest.Na poczatek sprawdzilbym caly dolot a pozniej hmm...pompe?moze przeplywke trzeba tez wyregulowac?
leonidas

Post numer:#9  Postprzez ZTJ » 21 lis 2009, o 00:38

leonidas napisał(a):gdyby byl to krokowy to i na benzynie by szalal a tak jak napisal Menel nie jest.

Poproszę o cytat.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez Menl » 21 lis 2009, o 00:51

No wlasnie mi tez wariuje na benzynie ale po 40 min, gdy silnik jest na maxa rozgrzany. Na chlodnym silniku wszystko smiga idealnie...
Menl

Post numer:#11  Postprzez Leon » 21 lis 2009, o 09:59

Może troche czarna wizja no ale :roll: ... sprawdzałeś ciśnienie na cylindrach.
Znajomy miał kiedyś podobny problem i okazało się,że gniazda zaworów jak i same zawory były ponadpalane i po rozgrzaniu silnik tracił kompresje i zaczynał kuleć.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#12  Postprzez Menl » 21 lis 2009, o 15:25

Spoko, nie ma czarnej wizji. Moja sonda KAPUT. Bylem dzis w warsztacie i sprawdzali ja miernikiem. Stad takie spalanie, okolo 17l gazu ..
Menl

Post numer:#13  Postprzez ZTJ » 21 lis 2009, o 16:31

Menel napisał(a):Spoko, nie ma czarnej wizji. Moja sonda KAPUT. Bylem dzis w warsztacie i sprawdzali ja miernikiem. Stad takie spalanie, okolo 17l gazu ..

Jak masz instalację na śrubę, to sonda nie ma nic do spalania gazu, ani wolnych obrotów na gazie.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez tigre0070 » 21 lis 2009, o 19:46

ZTJ, no ale mechanik mu to powiedział :) - ironia , nie ufam mechanikom
poza tym o ile kojarzę to takie coś dzieje się na benzynie...
tigre0070

Post numer:#15  Postprzez Menl » 21 lis 2009, o 23:08

Spalanie gazu bylo spowodowane rozkreceniem sruby prawie na max, dlatego tak ladnie sie zbieral. Dodatkowo mialem zamontoana zwezke z kanciastym zagieciem , a powinna byc z prostym jak na foto :

Obrazek

Taka wlasnie prosta mi zamontowal, przy zagietej gazy gdzies tam sie obijaja czy cos tam i jest za mala dawka gazu.
aby nie bylo malo to sruba byla prawie przy parowniku a powinna byc prawie przy filtrez powietrza aby zapasy gazu lepiej dzialaly na depniecie pedalem gazu.

Na koniec sprawdzil miernikiem sonde i kompletne kaput. Dlatego tak mi smierdzialo spalinami w srodku i 50zl zalanej PB poszlo w tydzien na sam rozruch.

Ps. takiego gazownika jakiego ja mam to szukac tylko ze swieca, przyjezdaja do niego furki e39 540 , e46 328 , e38 V8 i zalatwia sprawe w 1 min na miejscu + konieczna przejazdzka z laptopem.
Menl

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie