[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

nie pali na 2gary

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

nie pali na 2gary

Post numer:#1  Postprzez boHun » 6 maja 2009, o 12:30

Witam pare dni temu nabyłem E30 87r z silnikiem 2.5l LPG :mrgreen:
Kupiłem uszkodząna :cry: wg. poprzediego wlasciciela nie pali na 2 gary oraz trzeba wymienic wtryski samochod ładnie odpala i jeździ ale ma kosmiczne spalanie i na benzynie troche nim telepie... i teraz pytanie do was. Czy warto to robic ,wogole czy sie opłaca? no i jak to by mniejwiecej wygladało cenowo... pozdrawiam... :P
boHun

Post numer:#2  Postprzez matisik » 6 maja 2009, o 12:47

takie tematy były poruszane miliony razy... Jak nie chce ci sie szukać na forum to jedź do mechanika, naprawią...
matisik

Post numer:#3  Postprzez max325 » 6 maja 2009, o 16:22

Sprawdz przeplywke, kable, swiece. Mysle ze w najgorszym wypadku uszczelka pod glowica lub co gorsza peknieta glowica bo lubia pekac.
Nigdy nie jedź szybciej.. niż twój Anioł Stróż potrafi latać..
max325
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez boHun » 7 maja 2009, o 07:54

max325 napisał(a):Mysle ze w najgorszym wypadku uszczelka pod glowica lub co gorsza peknieta glowica bo lubia pekac.
kurde troche mnie tym zmartwiłeś... no ale cóż:)

spalanie wzrosło mi do okolo 30l LPG/100;/ i w ogole to mocy to chyba nie ma jeździ jak 1.6;/ ponoc 2 gary nie pala przez wtryski... oddaje w poniedziałek do mechanika niech sie martwi.... pozdrawiam:)
boHun

Post numer:#5  Postprzez Michal M20B20 » 7 maja 2009, o 19:43

Być może to tylko wtryski do czyszczenia lub wymiany. Tak jak poprzednicy myślę że najlepiej jedź do mechanika.
Michal M20B20
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#6  Postprzez Pavelek87 » 21 lis 2009, o 11:45

Odświeżę temacik Kolegi..

Ja mam taki problem że po zagotowaniu się "wody" auto przestało palić.. Poziom oleju wzrósł ponad max.. Zmieszał się z benzyną która się tam zebrała podczas ciągłej próby odpalenia..

Po kilku godzinach dłubaniny autko zapaliło i chodzi w miarę równo, ale przy dodawaniu gazu warczy jak polonez na 4ce jadąc pod górkę.. Wcześniej mi zalewało świece.. teraz są suchutkie.. i wymienione na nowe.. Ale nie chodzą mi 2 i 3 gar.. bo gdy ściągam fajki to silnik nie reaguje na to.. a przy ściąganiu fajki z 1 i 4 świecy autko próbuje gasnąc (zakładam że 1i4 są sprawne)..

Trochę przeglądałem podobne problemy w których zalecano zajrzeć do wtrysków i przepływomierza.. Z tym przepływomierzem jest tak że czasami strzela w nim( taki głuchy dźwięk się wydobywa)..

Co byście mi zalecili?? Uszczelka do wymiany czy wtryski do czyszczenia.. a może pierścienie poszły na 2i3 tłoku?... Co o tym sądzicie
Pavelek87

Post numer:#7  Postprzez spec-ldz » 21 lis 2009, o 11:50

napewno uszczelka, nie wiem jak w bmw ale mialem kiedys lancera i mi rozerwalo takie jakby pierscienie miedzy 2a 3 garem na uszczelce bo tam jest ona najbardziej waska w tym miejscu. wtryski nie padaja od tak koło siebie po zagotowaniu. padla uszczelka
Albo bokiem albo wcale!
spec-ldz
Student

Moje BMW: 318
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#8  Postprzez Pavelek87 » 21 lis 2009, o 12:02

Aha.. Też tak myślałem.. ja to miałem kilka razy padniętą uszczelkę pod głowica ale wtedy woda się dostawała do silnika.. i się olej beżowy robił :).. tzw masełko..

A czy po wymianie uszczelki wszystko wróci do normy ?:)

[ Dodano: 21-11-2009, 11:04 ]
Splanować głowicę chyba by należało.. czy nie koniecznie?
Pavelek87

Post numer:#9  Postprzez tigre0070 » 21 lis 2009, o 13:43

Pavelek87 napisał(a):Splanować głowicę chyba by należało.. czy nie koniecznie?
wszystko zależy od tego w jakim jest stanie...minimalna wysokość głowicy w m10 po planowaniu to bodajże 128,7mm....mniej się nie powinno mieć.
tigre0070

Post numer:#10  Postprzez ZTJ » 21 lis 2009, o 14:30

Pavelek87 napisał(a):Splanować głowicę chyba by należało.. czy nie koniecznie?

Jak najbardziej.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#11  Postprzez Pavelek87 » 21 lis 2009, o 17:47

Mechanika pytałem o splanowanie.. i mówił że można w prosty sposób sprawdzić głowicę.. poprostu w każdym miejscu musi mieć taka samą wartość :).. No nic zobaczymy.. Narazie to walczę z odkręceniem kolektora..klucze się obracają :(jutro nowe muszę kupić. A reszta poodkręcana już jest.. tylko dekiel zdjąć i odkręcać głowicę.. no i rozrząd zablokować.. Przy odczepianiu elektroniki miałem pewne niespodzianki po drodze.. czujnik temp silnika ułamany był.. i ten obok taki.. ale nie wiem od czego on..

Może ktoś wie od czego ten czujnik ?
Pavelek87

Post numer:#12  Postprzez wiktor » 21 lis 2009, o 18:32

W m10 tez chyba sa 2 czujniki temp.Jeden dla kompa a drugi do wskaznika temp na desce.Ale pewny nie jestem.
Obrazek
BMW M///POWER KLUB KAMIONNA
wiktor
Stażysta

Moje BMW: 325ix
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#13  Postprzez Pavelek87 » 21 lis 2009, o 18:46

aha.. ja jak ruszałem jednym to mi auto zaraz gasło.. albo obroty traciło.. coś walnięty musiał być.. i tak trzeba nowe kupić bo połamane są..

[ Dodano: 22-11-2009, 15:57 ]
No 40% roboty wykonane.. Nareszcie głowica zdjęta :)..
Po ściągnięciu głowicy zdziwiło mnie to że uszczelka wydaje się być cała.. jak ją ściągnąłem to nie wiem czy to wada ale między 2 a 3 garem (które nie paliły) uszczelka jest zapadnięta.. a na głowicy 2 grzybki od 1 i 4 gara są okopcone a od 2 i 3 czyste .. Macie jakieś refleksje na tren temat? :)

[ Dodano: 05-12-2009, 17:52 ]
No i uszczelka wymieniona.. Ale nadal coś jest nie tak.. Pali tylko na 1 gar... Wtryski ładnie pracują bo je sprawdzałem.. Iskra jest(świece wypalałem nad kuchenka)...

Co teraz?... mi się wydaje że to coś wspólnego z regulatorem ciśnienia.. lub wtryskiwaczem rozruchowym...
Pavelek87

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie