[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

brak iskry i napiecia na pomie M20B20 88R

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

brak iskry i napiecia na pomie M20B20 88R

Post numer:#1  Postprzez pszczola » 7 maja 2008, o 10:44

Witam mam problem z moja beta tzn mialem mały pozar pod maska zapalił wężyk od paliwa i co za tym idze zwegliło sie kilka kabelków ale wygladaj a ze tylo izolacja wiec posprawdzalem je ( tak mi sie wydawalo na oko) i zaizolwalem. Po złożeniu wszystkiego nie mam iskry i nie słychac oznak pompy paliwa. Na cewce mam niby napiecie ale stałe na obydwu bolcach więc jak miernikeim dotykam do ktorego kolwkiek bolca i do masy to pokazuje mi napiecie. Nie wiem co to moze byc czytałem ze moze to byc czujnik położenia wału ale nawet nie wiem jak go sprawdzic. PROSZE O POMAC WE WTOREK ZLOT A JA SIEDZE PRZY ROZEBRANYM SAMOCHODZIE
pszczola

Post numer:#2  Postprzez Antonio » 7 maja 2008, o 16:51

Albo czujnik polozenia walu, albo schajcowalo gdzies przewod od niego w wiązce, wg mnie innej opcji nie ma.
Antonio

Post numer:#3  Postprzez pszczola » 8 maja 2008, o 11:44

Dzięki za pomoc poradziłem sobie już z tym problemem poprostu wymienilem czujnik położenia wału i jeszcze raz sprawdziłem kable. Naszczęście bede mógł jechac do Torunia. :D
pszczola

Post numer:#4  Postprzez Michal M20B20 » 26 lis 2009, o 00:02

Podepnę się pod temacik bo mam podobny problem. Tzn. Nie mam napięcia na pompie. Silnik sał cztery lata. Teraz jest po zmianie wszystkich uszczelek, oleju i płynu. Nowe świece, jescze muszę kable VN ale mechanik nie może dojść co jest grane. Iskra jest, załon i kopułka dobrze ustawione, rozrusznik kręci ale pompa nie cyka. Może jakiś schemacik dla laika do M20B20 ktoś by miał. Te z forum już ma ale nie mogę na nich dojść co i jak. A jeszcze czy zegary muszą być podłączone?
Michal M20B20
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#5  Postprzez Memphis » 26 lis 2009, o 00:18

Michał M20B20, jak nie ma napięcia to najpierw kable sprawdź do pompy idące od kostki pod kierownicą. Mi np tam zjarał się kabel (nie wiem jak i co i w ogóle, ale tak było). No i po primo, czy pompemasz sprawną? :P Są asy wśród mechaników, co naokoło szukają, a prozaicznej rzeczy nie sprawdzą-każdemu się zdarza :mrgreen:
Memphis
Inżynier

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#6  Postprzez Michal M20B20 » 26 lis 2009, o 00:32

Czy działa to cholera wie. Muszę chyba od popki się cofać aż po kostki pod dechą. Mechanik to i tak w ciula leci bo bunia stoii a inne robi a wymyśla że coś tam i coś tam. Więc już nawet nie chce mi się zachodzić i pytać tylko starszy brat to robi bo to jego koleś.
Michal M20B20
Student

Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#7  Postprzez maaaad » 26 lis 2009, o 09:26

Sprawdź jeszcze przekaźnik od pompy paliwa - przy lewym kielichu, pod czarną, plastikową obudową siedzą sobie 3 przekaźniki, środkowy jest od pompy paliwa (i od krokowca też chyba).
maaaad
Magister

Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#8  Postprzez AddaM » 26 lis 2009, o 12:56

Niech mechanior podepnie pompę na krótko czyli podepnie plus i minus bezpośrednio na pompę jeżeli pompa zacznie hulać to niech spróbuje odpalić. Albo prościej niech weźmie probówkę i zobaczy czy jest prąd na stykach pompy.
AddaM

Powrót do Elektryka & Oświetlenie