Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.
Dodaj BMW-e30.PL do wyjątków w programie blokującym reklamy!
wojtaq napisał(a):może wtryski leją dużo benzyny i nie przepala jej przez co dużo pali i śmierdzi ?

mandark napisał(a):Zmierzyłem przed chwilą ciśnienie na cylindrach każdy trzyma równo 8,0 przy 75 stopniach.
Oczywiście lepiej by było gdybym zmierzył przy 90 stopniach.
Jeśli chodzi o silnik to nie bierze w ogóle oleju, pracuje na pełnym syntetyku (162 tys przebiegu). Nie słychać żeby zawory klepały.
Zastanawiam się jaki mam silnik bo były na Motronic-u (sprężenie 9,0) i Lu-Jetroniku (8,2)
Samochód jest z lutego 1989 roku więc możliwe ze załapał się na silnik z Lu-Jetronic-iem :/
Może sens miało by coś takiego. Załóżmy że mam silnik wabrycznie z Lu-Jetronic-iem. Sprężenie fabryczne 8,2. Nowe wtryski mam od e30 touringa 94 rok (czyli Motronic, sprezenie 9,0) wtryski dostosowane do tego spręzenia. U mnie przy innym sprężeniu może się walić - zła dawka paliwa. Dlatego też przepływomierz mógł mi wariować. Stąd wysokie spalanie benzyny. A jesli chodzi o gaz to być może zużycie jest duże przez niski stopień sprężenia.
Taka chwilowa idea. Co o tym myślicie ?
16:31:
Chociaż z drugiej strony to przy swapie na 1,8 wystarczy zmienić blok i przepływke więc wtryski mogą nie grać tutaj głównej roli.
Może to wszystko przez katalizator
( juz nie wiem czy motronic czy jetrocnic ) , i tak troche podejrzewam ale pewnie blednie ze moze u mnie wlasnie chodzi caly czas auto na ssaniu ,gdyz z tego co wiem te chipy z allegro wlasnie tak dzialaja , ale chyba jak zlozylem mojego ori kompa to chyba powinno wrocic wszystko do normy ? , nie podpinalem nigdy mojej e30 do kompa zeby sprawdzic czy cos jest nie tak , myslicie ze cos by moglo wyjsc

weź z tą sondą pokombinuj jeszcze, bo brat miał w m40b16 z 93 r. miał takie objawy jak piszesz (identyczne) i pomogła wymiana sondy
A może padnięty komputer od przełączania z PB na LPGemulator czy jakoś tak to się nazywa
Powrót do Układ paliwowy & Spalanie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości