[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

po co opony zimowe????

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Post numer:#16  Postprzez Leon » 21 gru 2009, o 16:38

MAJSU napisał(a):Letnia opona w zimę na suchym czy mokrym asfalcie trzyma lepiej niż zimówka

Bo tzw. zimówki to opony M+S ( błoto pośniegowe i śnieg )
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez Filip » 21 gru 2009, o 16:57

Nie wszystkie opony M+S to opony typowo zimowe...Typowa zima to "rysuneczek" gory ze sniegiem
Obrazek
Siemasz [you]!
>>Oceń moją e30. <<
Filip
Inżynier

Moje BMW: 318
Silnik: m10b18
Silnik: MxxBxx

Post numer:#18  Postprzez wiktor » 21 gru 2009, o 20:22

Jak sie nie myle to ja na letnich mam oznaczenie m+s.Nie mam pojecia jak to sie ma do ich przydatnosci zima.
Obrazek
BMW M///POWER KLUB KAMIONNA
wiktor
Stażysta

Moje BMW: 325ix
Nadwozie: -------
Silnik: m20b25

Post numer:#19  Postprzez Leon » 21 gru 2009, o 21:55

wiktor napisał(a):Jak sie nie myle to ja na letnich mam oznaczenie m+s.Nie mam pojecia jak to sie ma do ich przydatnosci zima.

Może masz całoroczne oponki.

http://www.oponytanio.pl/Reifenbezeichnung.html pkt 13

http://www.mtmoto.pl/content/view/71/1/
Leon
Profesor

Re: po co opony zimowe????

Post numer:#20  Postprzez kamil.k » 21 gru 2009, o 22:36

MAJSU napisał(a):
santos666 napisał(a):( w tym rozmarze to i tak klasa budżetowa)

Co to znaczy klasa budżetowa ? :roll: Chyba że to przejęzyczenie...

Letnia opona w zimę na suchym czy mokrym asfalcie trzyma lepiej niż zimówka za to na
śniegu i jak robi się plucha to niema porównania... Na letnich minimalne podcięcie z ręcznego i się frunęło nawet 360 :mrgreen: Na zimówkach trzeba się sporo mocniej napędzić żeby boka złapać tak się wgryzają.

Jeżeli po zimie nie umyje się opon i czymś nie zakonserwuje to od soli i reszty tej chemii już 4 letnie gumy zaczynają pękać i robią się twarde jak skała.

jestes pewien ?? ponizej - 5 stopni letnie twardnieja i nie wazne jak jest sucho to robia sie sliskie podobnie jak zimowki latem przy poand 20 stopniach

co do mokrego to nie byl bym taki pewien czy letnie sa lepsze nawet latem od zimowek i zalezy co rozumiemy pod pojeciem "na mokrym".widzialem na tvn turbo test wlasnie astra 2 z letnimi na placu i z zimowkami i na letnich auto wyjezdzao z toru.byly tez rozne kombiacje lepsze z przodu i na odwrot
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#21  Postprzez PiterOKL » 21 gru 2009, o 22:47

ja jezdze na letnich 195/40/14 przod i 225/40/14 na 8 i 9'' i jest tragedia, naprawde
PiterOKL

Post numer:#22  Postprzez MAJSU » 21 gru 2009, o 23:33

kamil.k napisał(a):
jestes pewien ?? ponizej - 5 stopni letnie twardnieja i nie wazne jak jest sucho to robia sie sliskie podobnie jak zimowki latem przy poand 20 stopniach

co do mokrego to nie byl bym taki pewien czy letnie sa lepsze nawet latem od zimowek i zalezy co rozumiemy pod pojeciem "na mokrym".widzialem na tvn turbo test wlasnie astra 2 z letnimi na placu i z zimowkami i na letnich auto wyjezdzao z toru.byly tez rozne kombiacje lepsze z przodu i na odwrot

Obydwa komplety opon kupowałem nowe Yokohama i Dunlop. Na mokrym przy lekkim deszczu lepiej trzymają letnie.
MAJSU

Post numer:#23  Postprzez faraon20 » 21 gru 2009, o 23:49

MAJSU napisał(a): Jeżeli po zimie nie umyje się opon i czymś nie zakonserwuje to od soli i reszty tej chemii już 4 letnie gumy zaczynają pękać i robią się twarde jak skała.

Średnio co 5 lat zmieniam gumy bo nie wytrzymują wieć po co je konserwować i cudować?
Ja 2 rok śmigam na dębicach i jest git, tanio i dobrze. Boki też lecą i nie martwie się że mi jakiś dziadek wyjdzie przed mache i nie wychamuje albo nie omine go.
Jak ktoś mieszka i się zastanawia nad zimowymi gumami to proponuję wielosezonowe, teraz coraz bardziej popularne u nas ze względu że dopiero 1 zima od 3 lat jest taka jak teraz, czyli dużo śniegu i błota. Wcześniej był mróz i drogi w miarę odśnieżone, problemu nie było.
faraon20
Inżynier

Moje BMW: 316i
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK
Silnik: MxxBxx

Post numer:#24  Postprzez wojtaq » 22 gru 2009, o 00:45

Średnio co 5 lat zmieniam gumy bo nie wytrzymują więc po co je konserwować i cudować?

a swoich butów nigdy nie czyścisz?
dokładnie po to samo zawsze powinno się myć i konserwować opony
tak jak smaruje się ręce kremem tak i konserwujesz oponę by było lepiej
tak jak i dywanik ze środka też czyścisz więc wg mnie można poświęcić 2 razy w roku max te 30min i mamy wymyte oraz zakonserwowane oponki z którymi jak ktoś przyjeżdża do mnie na warsztat to przyjemnie się robi przekładkę
nie chodzi tylko o przedłużenie żywotności lecz nawet o to że w ciągu tych 5 lat może coś stać się z oponą a konserwacja może od tego uchronić
na mokrym chyba lepiej trzyma się letnia
michelinki ogólnie są bardzo miękkimi oponami i wiek dla nich jest czynnikiem mało działającym

Niewyobrażam sobie jazdy na letnich. Komplet funkiel nowych Bridgestonów 640zł i jeździ się całkiem przyjemnie :)

cieszy mnie zadowolenie klienta :) sam na nich również śmigam i w porównaniu z fuldą są przekozackie

ogólnie jazda bez zimówek może wchodzić w grę lecz przydają się one głownie tam gdy wjeżdżam na jakiś parking bądź boczną uliczkę która nie jest odśnieżona bo do głownych dróg zimówek nie trzeba aż tak bardzo
tak jak napisał David 640zł i mamy komplet nowych opon nie byle jakich więc myślę że warto zainwestować i dbać o bezpieczeństwo
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#25  Postprzez rekin81 » 22 gru 2009, o 08:38

MAJSU napisał(a): Letnia opona w zimę na suchym czy mokrym asfalcie trzyma lepiej niż zimówka za to na
śniegu i jak robi się plucha to niema porównania..

to prawda, gdy założy się zimówki jak jest jeszcze w miarę ciepło to na mokrym trzeba uważać bo kiepsko trzymają...
Ja już dawno stwierdziłem że nie ma co żałować na zimówki, tym bardziej jeśli ma się auto z tylnym napędem.
Kumpel ostatnio doszedł do tego wniosku dopiero jak na ośnieżonej uliczce rozwalił betonowy murek pod płotem :mrgreen:

co do np Michelin Alpin to właśnie są bardzo mięciutkie i dlatego dobrze trzymają ale też się szybciej zużywają - coś za coś...
rekin81

Post numer:#26  Postprzez kubex » 22 gru 2009, o 19:58

wiadoma sprawa że na zime opony zimowe . Tylko dobre opony są drogie tym bardziej że mam 1 komplet felg i zawsze śmigam na 205/55r15---> ale coś za coś jak to się mawia
kubex

Post numer:#27  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 22 gru 2009, o 20:08

faraon20 napisał(a):Średnio co 5 lat zmieniam gumy bo nie wytrzymują wieć po co je konserwować i cudować?
To który raz je zmieniasz, jak zmieniasz co 5 lat a masz 20 ??? :duh:
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#28  Postprzez Leon » 22 gru 2009, o 20:55

To który raz je zmieniasz, jak zmieniasz co 5 lat a masz 20 ?

Dobre :jum: :jum:
Może pomagał tacie :cool2:
Leon
Profesor

Post numer:#29  Postprzez luzi » 22 gru 2009, o 21:00

ANDRZEJ-BIELAK napisał(a):
faraon20 napisał(a):Średnio co 5 lat zmieniam gumy bo nie wytrzymują wieć po co je konserwować i cudować?
To który raz je zmieniasz, jak zmieniasz co 5 lat a masz 20 ??? :duh:

ahhahhaahh :jum: :jum: :jum:
luzi
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#30  Postprzez NFS » 22 gru 2009, o 21:01

Myśle że ten obrazek wystarczy za komentarz:

Obrazek
NFS