[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dym z nawiewu- jak dosta? si? do wiatraka?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Dym z nawiewu- jak dostać się do wiatraka?

Post numer:#1  Postprzez ZTJ » 12 gru 2009, o 23:53

Dzisiaj miałem dosyć niebezpieczną przygodę. Odpaliłem auto po mroźnej nocy i wybrałem się do miasta na niezbyt długą przejażdżkę. Już po ok. dwóch minutach poczułem zapach rozgrzanego żelazka, który zaczął się nasilać. Stanąłem, otworzyłem maskę i niczego niepokojącego pod nią nie zaobserwowałem. Wsiadłem więc z powrotem do auta i zacząłem lokalizować źródło tego smrodu. Szybko je znalazłem- były to nawiewy. Po przekręceniu pokrętła wiatraka z 1 na 4 buchnęło z nich czarnym, śmierdzącym dymkiem :shock:. Dymek wydobył się też z wlotu powietrza przy lewej wycieraczce. Najprawdopodobniej wiatrak stanął i się bardzo mocno zagrzał- dobrze, że się nie zapalił. Po tej przygodzie wiatrak działa, choć bałem się testować jego działanie na dłuższą metę. Chciałbym się do niego dostać i go oblukać.
Mam w związku z całą sytuacją dwa pytania:
1. Jak dostać się do wentylatora?
2. Miał ktoś z Was taką przygodę?
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez kavka » 12 gru 2009, o 23:58

Musisz odkręcić tą sciane grodziową za wiązką na podszybiu (4 srubki) , później sciągasz "ślimaki" i ukazuje się wentylator :) żeby go odbezpieczyć musisz sciągnąć blaszke która go trzyma tylko ostrożnie bo ząbek który trzyma blaszke jest plastikowy i może sie urwać .

Pozdrawiam
Obrazek
kavka
Stażysta

Moje BMW: 335i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M30B35
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez kubex » 22 gru 2009, o 19:50

podpinam się pod temat mam podobny problem chyba łożyska mi dogorywaja na wentylatorzee grzeje itd ale piszczy i momentami silnik się zatrzymuje. Chciałem wyjąć silnik ale sobie nie poradziłem bo silnik jest osłonięty plastikowymi osłonami których nie mogłem zdemontować czy ktoś może powiedzieć coś na ten temat?
kubex

Post numer:#4  Postprzez kavka » 22 gru 2009, o 21:27

Osłony ściągasz zdecydowanym pociągnięciem ich w góre są na dwóch zaczepach . Często sie łamią więc ostrożnie :wink:
Obrazek
kavka
Stażysta

Post numer:#5  Postprzez kubex » 22 gru 2009, o 22:32

no właśnie pogrzebie jak się zrobi cieplej :)
kubex

Post numer:#6  Postprzez Wojto » 26 gru 2009, o 11:46

Witam :) nie ukrywam że mam podobny problemik i przydało by się jakaś foteczka:)
Wojto

Post numer:#7  Postprzez kavka » 26 gru 2009, o 14:13

ściągasz osłonę nr.1 ze ściany grodziowej :

http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/2 ... ing_panel/

Twoim oczom ukazują się "ślimaki" czyli elementy : 3,4,5,6 z tego schematu :

http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/2 ... _blower-2/

Ściągasz je i masz dmuchawę na wierzchu , którą trzyma opaska . Musisz ją odbezpieczyć w dół , odłączyć przewody zasilające i wyciągasz :) Miejsca co prawda niewiele i dużo krwi sie zawsze leje od poprzecinanych paluchów ale dasz rade :mrgreen:

Po świętach bede robił to samo u mnie to mogę zrobić jakiegoś manuala z wymiany z fotkami i opisem to wszystko bedzie jasne :wink:
Obrazek
kavka
Stażysta

Post numer:#8  Postprzez venom » 26 gru 2009, o 22:32

kavka napisał(a):ściągasz osłonę nr.1 ze ściany grodziowej :

http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/2 ... ing_panel/

Twoim oczom ukazują się "ślimaki" czyli elementy : 3,4,5,6 z tego schematu :

http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/2 ... _blower-2/

Ściągasz je i masz dmuchawę na wierzchu , którą trzyma opaska . Musisz ją odbezpieczyć w dół , odłączyć przewody zasilające i wyciągasz :) Miejsca co prawda niewiele i dużo krwi sie zawsze leje od poprzecinanych paluchów ale dasz rade :mrgreen:

Po świętach bede robił to samo u mnie to mogę zrobić jakiegoś manuala z wymiany z fotkami i opisem to wszystko bedzie jasne :wink:

taki manual i foty sa w kasizce "sam naprawiam"
polecam zajrzec czy to online czy poprostu kupic. Jest wszystko opisane i zilustrowane. Silnik dmuchawy najlepiej wymienic bo po takich przygodach jak jakies samospalenie czy zatarcie lozysk juz bym z nim nie eksperymentował.
venom

Post numer:#9  Postprzez Wojto » 27 gru 2009, o 12:28

Teraz już wiem jak to ugryść :D bo już mnie krew zalewa :mad2: DZIĘKI WIELKIE!!!!!!!!!!
Wojto

Post numer:#10  Postprzez debauched » 27 gru 2009, o 17:48

poleca sprawdzic kable czy nie sa przyjarane, szkoda spalic auto :)
debauched

Post numer:#11  Postprzez ZTJ » 28 gru 2009, o 01:25

Właśnie jestem po wymianie dmuchawy. Stara się nadjarała i zapiekła. Nie było większych problemów z wymianą.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Elektryka & Oświetlenie