[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

branie oleju

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#16  Postprzez Makaveli » 3 paź 2007, o 00:21

Czyli jak to jest ?? Jesli bede jechal w trasie z satlymi predkosciami tak od 140 do 190 km/h to bedzie brac wiecej oleju niz zrobie ten 1000km po miescie tak ?? Ile przy trybie mieszanym ma prawo sobie lyknac naszego oleju :roll:
E30 Meeitng Poland
E30 Meeting Poland XIII.
https://petroholix.com/index.php
Odzież dla e30'stkowiczów i fanów klasycznego Motorsportu
Makaveli
Moderator

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20b25
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#17  Postprzez abrover » 3 paź 2007, o 17:55

Makaveli napisał(a):Czyli jak to jest ?? Jesli bede jechal w trasie z satlymi predkosciami tak od 140 do 190 km/h to bedzie brac wiecej oleju niz zrobie ten 1000km po miescie tak ?? Ile przy trybie mieszanym ma prawo sobie lyknac naszego oleju :roll:

Na krótkich codziennych odcinkach miejskich, zwłaszcza jak masz LPG, oleju wcale może Ci nie ubywać. Lecz jeśli właśnie będziesz jeździł w trasy i dasz mu wycisk tzn. będziesz utrzymywał wysokie prędkości takie jak podałeś to na 99% po 1000 km takiej trasy na Twoich oczach z bagnetu zniknie dobre kilka mm lub więcej oleju.
abrover

Post numer:#18  Postprzez Chalski » 4 paź 2007, o 09:23

Domyślać się moge że pierścienie olejowe już nie zbierają tak jak powinny, lata zrobiły swoje i tyle. Dopuki nie jest za tobą niebiesko i nadażasz dolewać olej - można jeździć. Tylko po co do tak podjechanego silnika Magnatec??
Wg mnie wystarczył by tani półsyntetyk.
Chalski

Post numer:#19  Postprzez Maniek » 4 paź 2007, o 11:19

a co do oleju magnatek to jest taki sam identyczny jak np platinum ta sama klasa lepkosci i magnatek to reklama i za to trzeba placic. podlam na swoim przykladzie ja u siebie mialem zalany magnatek i jezeli postoi 2 dni samochod nie ruszany przy odpaleniu slychac przez sek lub dwie walenie zaworow.... po zalaniu oleju platinum wystepuje ta sama opcja lecz sporadycznie wiec po co przeplacac....
a co do brania oleju to kazdy samochod wezmie bez wyjatku jeden bierze mnie a dsrugi wiecej zalezy od dopasowania czesci przy dotarciu i dalszemu exploatowaniu. nie mamy samochod od nowosci wiec nie wiemy jak ktos kiedys im jezdzil wiec musimy sie pogodzic ze bierze i dolewac kiedy brakinie. pozdrawiam
Maniek

Post numer:#20  Postprzez Chalski » 5 paź 2007, o 09:09

Lepiej dolać jeszcze zanim brakuje. :D
Chalski

Post numer:#21  Postprzez Iro » 5 paź 2007, o 15:46

M10 jak i teraźniejsze M20 dostawał w :cen: czasami, a oleju ile było tyle jest wg, bagnetu.
Ponoć w IS-ach z nisko jest zamontowany czujnik i jak się zapali kontrolka od oleju to już po kwiatkach- tak tylko mówił jeden z użytkowników motoru 1.8 16v. :P
Iro

Post numer:#22  Postprzez abrover » 5 paź 2007, o 23:19

Jak kiedyś mi z michy ciekło to dolewałem jak zeszło poniżej minimum ale często zdarzyło się że się zagapiłem i jechałem z poziomem poniżej minimum i nic się nie działo.

A kumpel w Audi 80 B4 dolewa dopiero jak się kontrolka oleju zapali i też silnik hula elegancko.
abrover

Post numer:#23  Postprzez wrona » 5 paź 2007, o 23:38

jako ciewakostke dodam ze w m40 przy uszkodzeniu miski (nieduzym ale wystarczajacym zeby przez 15 km ubylo 2 litry oleju :twisted: ) nie zapalila sie kontrolka oleju :mad2: :mad2: w konsekwencji zatarty silnik..............................................................
kontrolka na 100 % sprawna zapalila sie po zgaszeniu motoru i juz nie zgasla
natomiast podczas jazdy nawet nie mrygnęla zatrzymalem auto bo mi silnik juz stawal :evil:

wniosek : po kazdym uderzeniu w spod samochodu sprawdzic czy nie ma wyciekow ( tak tak tez to zrobilem to zrobilem ) po przejechaniu kilku max 3-4 km sprawdzic jeszcze raz (tego juz nie zrobilem) poprostu aluminium rozszerzylo sie pod wplywem temp. i max szybko zacząlem gubic oliwę w konsekwencji zupelnie nieswiadomie zatarlem silnik. Fakt po wymianie miski i oleju spokojnie zrobilem jeszcze okolo 500 km ale w pewnym momencie skonczyla sie jazda i powrot do domu na "sznurku"

pozdro dla dolewaczy oleju przy zapalonej kontrolce :evil:

powodzenia zyczę wrona
angole angole angole ...... only bmw !!!!!
Obrazek
nie stac mnie na lpg ........:D
wrona
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#24  Postprzez Maniek » 6 paź 2007, o 18:17

a tak apropo czy ta kontrolka nie jest id cisnienia a nie poziomu??? oleju jest malo ale cisnienie trzyma choc zbyt malo na nasmarownie czesci.. nie myle sie?
Maniek

Post numer:#25  Postprzez Chalski » 8 paź 2007, o 09:04

jeśli cisnienie jest ok to olej powinien dochodzić wszędzie w silniku.
Kontrolki poziomu oleju zdarzają się - np w autach MB szczegłonie z lat 90 - tych ale jest do tego odsdzielna kontrolka.

WRONA
u ciebie to dziwny przypadek - kontrolka powinna się zapalić sporo wcześniej.
Po wymianie silnika - sprawdzałeś zatarty - gdzie się zatarł? Czy na dole czy na górze?
Chalski

Post numer:#26  Postprzez Iro » 8 paź 2007, o 09:11

Ponoć jest tak że jeżeli nie ma ciśnienia to zapala się kontrolka na zagarach, jeżeli nie ma oleju to pali się motoroil na cheku. Natomiast w M40 powinno sie zapalić wobu przypadkach na desce.
Iro

Post numer:#27  Postprzez eater » 8 paź 2007, o 09:36

Tak jak mówi Iro.

Jeśli masz Checka to zapala się Motorol jesli masz niski poziom oleju - u mnie poniżej połowy miarki na bagnecie.

Brak cisnienia to już stan gdzie pompa nie jest w stanie zaciągnąć oleju z michy, albo gdzieś padła magistrala.

Powodów braku ciśnienia oleju jest masakrycznie dużo...
eater

Post numer:#28  Postprzez wrona » 8 paź 2007, o 12:29

Chalski napisał(a):jeśli cisnienie jest ok to olej powinien dochodzić wszędzie w silniku.
Kontrolki poziomu oleju zdarzają się - np w autach MB szczegłonie z lat 90 - tych ale jest do tego odsdzielna kontrolka.

WRONA
u ciebie to dziwny przypadek - kontrolka powinna się zapalić sporo wcześniej.
Po wymianie silnika - sprawdzałeś zatarty - gdzie się zatarł? Czy na dole czy na górze?

zatarty na panewce, podczas holowania pracowal caly czas (slaby aku a potrzebowalem swiatel) i jeszcze na wymiane silnika o wlasnych silach wjechal do garazu :twisted:
co do kontrolki to wiem ze powinna sie zapalic bo to nie moja pierwsza rozwalona miska :twisted: w momencie kiedy silnik zacząl stawac bylo w nim jeszcze jakies 2,5 litra oleju ........

pozdrawiam wrona
angole angole angole ...... only bmw !!!!!
Obrazek
nie stac mnie na lpg ........:D
wrona
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#29  Postprzez Chalski » 8 paź 2007, o 13:03

Możliwe że podczas tego holowania się dojechał, a kontrolki, mierniki itd ... jak to z elektroniką - nie zawsze zabangla i d...
Ja między innymi dlatego nawet nie myśle o glebieniu samochodu.
Chalski

Post numer:#30  Postprzez rekin81 » 1 mar 2008, o 23:31

moje 2.0 jak się mocno rozgrzeje tzn. jazda po mieście cały czas do odcinki, zaczyna kopcić na niebiesko. Podejrzewam pierścienie. Orientuje się ktoś ile kosztują pierścienie do m20b20?
rekin81

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części