[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

e36 M50B20 Kręci tylko rozrusznik - POMOCY !!!

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

e36 M50B20 Kręci tylko rozrusznik - POMOCY !!!

Post numer:#1  Postprzez Majkel82 » 8 sty 2010, o 21:24

Sprawa wygląda tak, dziś w południe wsiadam do auta i zapalam jakby nic ale niestety nie zaskoczył za pierwszym razem (dodam, że miałem słaby aku, nie wiem czemu ale gdy postoi ok. 2 dni to już ledwo co kręci ale nie w tym rzecz), więc kręce znowu i nic. Słychać sam rozrusznik nic więcej. Po kilku próbach aku padł. Poszedłem go podładowałem kręcę znowu i dalej to samo. Bezpieczniki sprawdzone, paliwo jest, dodam, że wczoraj rano jeździłem i nic się nie działo a dziś takie jazdy. Trochę się boje bo wygląda to jakby strzelił rozrząd ale to raczej mało prawdopodobne.
Kręci jedynie sam rozrusznik i to bardzo lekko (tak jaby nie miał żadnego oporu), przygasają lekko wskaźniki, przy wrzuconym biegu auto na rozruszniku "jedzie", wygląda tak jaby dół silnika nie był połączony z górą, bo bendix to raczej też nie będzie. Czy mogło coś przymarznąć?
Spróbuje jeszcze doładować aku na maxa i spróbować.
Czy miał ktoś taki przypadek, co to może być ????
Ostatnio edytowano 26 sty 2010, o 22:35 przez Majkel82, łącznie edytowano 1 raz
Majkel82

Post numer:#2  Postprzez MrUw@ » 8 sty 2010, o 21:33

Majkel82 napisał(a):przy wrzuconym biegu auto na rozruszniku "jedzie

no więc niejest to wina rozrusznika bendixa...

hmm mowisz że kręci bez oporu (fajnie jakbyś film wrzucił było łatwiej cos ocenić)
raczej niema opcji żeby dół oczepił sie od góry w silniku... objaw takiego kręcenia to po mojemu albo zerwany rozrząd, albo brak kompresji... takie lekkie szybkie krecenie i brak zaskoku...
MrUw@

Post numer:#3  Postprzez Majkel82 » 8 sty 2010, o 21:42

No właśnie obawiam się pęknietego łańcucha, ale nie było wcześniej żadnych objawów, że coś mu dolega. Po prostu dziś rano tak się stało (nic nawet nie było słychać żeby coś strzeliło). Spróbuje jutro nagrać filmik :cry:
Majkel82

Post numer:#4  Postprzez ///ESIU » 8 sty 2010, o 22:39

bendix padł, nie zazebia o koło zamachowe
///ESIU

Post numer:#5  Postprzez Majkel82 » 8 sty 2010, o 22:42

///ESIU, bendix nie wydaje mi się, wtedy jest inny charakterystyczny dźwięk.
Czy to może być czujnik położenia wału lub wałka rozrządu, co jest bardziej prawdopodobne?
Majkel82

Post numer:#6  Postprzez KędziorCG » 9 sty 2010, o 02:13

a moze zamach ?? u mnie tak było jak mi wieniec od zamachu odpadł
Obrazek
KędziorCG
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez MrUw@ » 9 sty 2010, o 03:00

///ESIU napisał(a):bendix padł, nie zazebia o koło zamachowe

w takim razie dlaczego AUTO "Jedzie" na rozruszniku ?? Słucham jak silnik sie odpycha ? :duh:
KędziorCG napisał(a):a moze zamach

to samo... kolega napisal ze na rozruszniku auto sie toczy.... tylko zapalić niechce...

Majkel82 napisał(a):No właśnie obawiam się pęknietego łańcucha

rozbierz obudowy, zobacz... jak probowałeś na rozruszniku a rozrzad był strzelony to nieciekawie :/
ale watpie kurde w życiu niewidzialem łańcucha który sam z siebie sie zerwał :roll:
MrUw@

Post numer:#8  Postprzez Majkel82 » 9 sty 2010, o 11:05

Znając moje szczęście wszystko jest możliwe :mad2:
Ale raczej obstawiam czujnik położenia wału, cóż musze przewieść auto do mechanika, bo ja nie mam możliwości aby zrobić cokolwiek zwłaszcza przy tej pogodzie.
Co myślicie na temat czujnika?
Majkel82

Post numer:#9  Postprzez MrUw@ » 9 sty 2010, o 12:04

Majkel82 napisał(a):Co myślicie na temat czujnika?

czujnik spowoduje ci to ze auto niezapali... ale pisałeś że kręci jakos "lekko" szybko czy cos tam a to niejest wina czujnika raczej...
MrUw@

Post numer:#10  Postprzez ///ESIU » 9 sty 2010, o 12:27

MrUw@ napisał(a):w takim razie dlaczego AUTO "Jedzie" na rozruszniku ?? Słucham jak silnik sie odpycha ? :duh:

ah nie doczytałem

skoro silnik sie lekko kreci to pierwsze co zrób to dekiel zdejmij i kręć ręcznie wałem korbowym zobaczysz co się będzie działo
///ESIU

Post numer:#11  Postprzez Majkel82 » 10 sty 2010, o 14:53

Dobra Panowie prostuje, że jednak rozrusznik kręci normalnie, tylko po prostu nic więcej się nie dzieje. Czyli co najważniejsze to nie rozrząd.
Obstawiam czujnik albo nie wiem może zamarzło gdzieś paliwo?
Ale czy mozliwe żebu czujnik posypał się tak nagle, wcześniej nie miałem klopotów z odpalaniem, jedyne co to sporo za dużo palił, bo ok. 16l LPG.
Musze go zacholować do mechaniora ale jak widze jaka jest warstwa lodu na szybie to chyba trzeba będzie skuwać młotkiem :mad2:
Aha dziś jak próbowałem zapalić to słychać była przy dodawaniu gazu takie cichutkie "pierdnięcia" tylko nie z tłumika tylko raczej gdzieś z przodu.
Aha gdzie w m50 znajduje się ten czujnik wału z góry pewnie się do niego nie dostanę?
Majkel82

Post numer:#12  Postprzez czerwonastrzala » 10 sty 2010, o 15:19

czujnik masz z przodu silnika nad kolem pasowym walu korbowego mozesz sam go sprawdzic zapomoca omomierza lub tez odepnij kostke i sciagnij ta gumke z kabla przy kostce zobacz czy izolator niepekl i kable nie dotykaja siebie nawzajem to taki standart w tych czujnikach
czerwonastrzala

Post numer:#13  Postprzez Majkel82 » 14 sty 2010, o 19:39

Dziś auto było u mechanika i elektryka i jest zagadka.
Okazuje się, że czujniki są ok, pompa działa, paliwo podaje, iskra na świecach jest, kompresja też jest a nie zapala, wogóle nawet na pół sekundy nie załapuje.
Zalewa świece od razu, i tyle.
Teraz będę jechał na komputer.
Ma ktoś jakiś pomysł, wszystko niby jest ok, a nie chce nawet załapać, zapłon mógł się przestawić, czy sterownik silnika padł?
Majkel82

Post numer:#14  Postprzez bartezz » 14 sty 2010, o 23:45

mialem takie cos,dziwna sprawa ale odpalil z popychu,z rozrusznika niechcial,wyczyscilem mu wszystki styki i jakos sie to ustabilizowało...
bartezz

Post numer:#15  Postprzez MrUw@ » 15 sty 2010, o 15:22

sproboj odpalić z jazdy na lince moze zaga ;D

...
a swoja drogą skoro iskra na świecach jest a je zalewa to cos nie tak... albo iskra jest w nieodpowiednim momecie albo jest za słaba?
MrUw@

Następna strona

Powrót do Techniczne