erp71 napisał(a):a mi się wydaje ze na gazie odpalać to niezbyt zdrowo
Robik, jakie zapowietrzanie ? jaki pęknięty przewód, układ chłodzenia bez wody a silnik i tak ma palić dobrze. Nie wiem kto Ci nasuną taka teorie ale zachowaj je dla siebie i swojej e30 nie wprowadzając innych w błąd.
moze i nie jest zdrowo dla parownika ale jak auto pali od strzala przy - 10 stopniach to znaczy ze wszystko okej.ja nawet latem pale na benzynie z tym ze prawie odrazu przelaczam na gaz a zima przejezdzam 1km tak zeby wskazowka wyszla na niebieskie pole i dopiero wtedy przelaczam na lpg
jak nie ma wodu w ukladzie silnik powinien odpalic ale nowsze silniki maja juz chyba zintegrowany czujnik temperatury cieczy z czujnikiem poziomu i umiesczony tak a nie inaczej ze widzi wtedy minimalny bezpieczny poziom plynu i jak niewidzi plynu to nie odpali
śmierci. Powodem u mnie było to, że jakiś palant zakładał gaz najprostszy na śrubkę i nie umiał wyregulować wolnych obrotów, więc wyrwał przewody z wtyczki przy krokowym i krokowy nie chodził. Po podłączeniu odpalanie niezależnie od ciepłoty silnika jest do dziś bezproblemowe. Wiem, że krokowy jest od wolnych obrotów i nie powinien wpływać na odpał silnika, ale u mnie akurat to rozwiązało problem.
....tylko czy to jest wada? Taki ich urok i tyle