[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

D?awi?ce si? m40b16

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Dławiące się m40b16

Post numer:#1  Postprzez MrUw@ » 31 sie 2009, o 19:14

Jak w temacie... jednak jest to taki dziwny objaw...

auto wsumie bardziej jest to odczuwalne gdy zimne (na ciepłym czesto jest ok) PO WCIŚNIENIU MOCNIEJ GAZU ALBO DO OPORU najpierw dławi sie (strzeli sobie jak na gazie a jest na BP) i dopiero wkreci sie na obroty... jak gas wciska sie stopniowo do konca jest ok... tylko wlasnie przy mocnym depnięciu jakby dostawała złą mieszanke czy cus? Przerbiał ktoś temat ??

Wymienione zostały filtry itp (pierdułki exploatacyjne) ostatnio, dziś świeczki i kable profilaktycznie ale zero zmian... :mad2: niewiem co mam juz kumplowi doradzić :/
MrUw@

Post numer:#2  Postprzez Cychu71 » 31 sie 2009, o 19:18

Ja bym sprawdził przepływomierz. Jak miałem walniętą przepływkę to gaz trzeba było wciskać powoli bo mocniesze wciśnięcie równało się dławieniem silnika.
Cychu71

Post numer:#3  Postprzez MrUw@ » 31 sie 2009, o 19:26

no właśnie dzisiaj nasuwał mi sie ten pomysł ale niemam nikogo na podmianke... a z m42 by pasował do tego ?? wtyk jest taki sam jak mi sie wydaje ale bedzie to dobry odnośnik ?
MrUw@

Post numer:#4  Postprzez Cychu71 » 31 sie 2009, o 19:36

Wydaje mi się że może to nic nie dać gdyż jednak m42 to troche inny silnik i komputer może dostawać złe informacje i źle dobierać mieszanke. Ale jak masz taką możliwość to możesz spróbwać nie zaszkodzi.
Cychu71

Post numer:#5  Postprzez KędziorCG » 3 wrz 2009, o 14:59

może kopułke wymień i palec tez miałem tak ale w innym autku i kupowałem kable WN swiece itp i nic a jak kupiłem kopułke i palec chodziło idealnie wiec polecam sprawdzić !
Obrazek
KędziorCG
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez Belavius » 27 paź 2009, o 02:16

i co to bylo? bo mam identyczne objawy poza strzelaniem, po wymianie sondy juz jestem...
Obrazek
Belavius
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez MrUw@ » 27 paź 2009, o 09:47

niedoszliśmy co to było wsumie wszystko poza sondą i przepływką jest nowe ale kumpel narazie olał sprawe z braku funduszy jeździ jak ma... ale jak tylko sie zdecyduje dziłać powiemieniamy reszte i dam znac jak ustalimy ;)

mi sie ciągle wydaje że przepływka...
MrUw@

Post numer:#8  Postprzez mandark » 27 paź 2009, o 15:28

Proponuje przeczytać ten wątek http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=12054
Może coś da.
mandark

Post numer:#9  Postprzez Belavius » 27 paź 2009, o 20:06

u mnie dzieje sie to tylko na zimnym silniku i w "wilgotne poranki" tzn, kiedy jest rosa i blachy sa pokryte woda, rozumiecie. zaczynam podejrzewac kable wn albo cos obok nich, ale nie wiem sam. jak bedzie sie to juz dzialo to zaczne odlaczac wszystko po koleji i moze wyklucze/potwierdze przynajmniej przeplywke.
zdropo
Obrazek
Belavius
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez mandark » 27 paź 2009, o 20:56

Ja bym obstawiał przepływomierz. Miałem ostatnio kilka napraw, które wyeliminowały mi część problemów ale pozostał mi podobny do Twojego. Jeśli nie zależy Ci za bardzo na Twoim przepływomierzu to proponuje Ci zdjąć plastikową osłonę przepływomierza następnie (na zimnym silniku) w momencie gdy będzie się dławił - palcem przekręć lekko wskaźnik trzymając srebrną część, w kierunku otwarcia. W ten sposób sprawdzisz czy uszkodzony jest przepływomierz. Silnik powinien dostać większą dawkę powietrza. Raczej nie powinieneś w ten sposób uszkodzić przepływomierza.
Zawsze można podkręcić - ale wtedy może być lepiej lub gorzej. Nie każdy przepływomierz jest na tyle sprawny by móc go lekko podregulować.
mandark

Post numer:#11  Postprzez bugaobugao » 13 sty 2010, o 17:38

mam podobny problem. moje m40 stało tylko dwa dni i zaczęła się dławić :mad2: na zimnym silniku wszystko wydaje się być w porządku ale jak się zagrzeje to robi się dramat, co jakiś czas dość często tak szarpie że aż żabkę robię.jak jadę stałą prędkością. Przy wkręcaniu raczej wydaje mi się ok ale jednak czasem coś szarpnie na jałowym zaś podobnie jak zimna to trzyma sobie obroty a jak ciepła to się huśta a razem z obrotami rusza się ekonomizer i wskaźnik temp. Czasem nawet tak się zahuśta że aż zgaśnie co to może być?? Świeczki i kable zmieniałem nie dawno, jak się odepnie wtyczkę od przepływki to silnik jak by przygasa ale nie gaśnie po odpięci krokowca raczej zachowuję się tak samo czyli też faluje z tym że tak jak by na trochę innych obrotach. Pomocy :)

Teraz już się dławi nawet jak zimna i wszystkie objawy się nasiliły do tego stopnia że jak jade to praktycznie co chwile się zamula. Już nerwów nie mam postaram się wstawić filmik żeby to jakoś zobrazować Błagam pomocy :cry:
bugaobugao
Student

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#12  Postprzez MrUw@ » 13 sty 2010, o 22:44

sprawdź filtry... kopółke palec...
MrUw@

Post numer:#13  Postprzez bugaobugao » 14 sty 2010, o 15:26

http://www.youtube.com/watch?v=NSbcSX-Su_w a tak to wygląda na biegu jałowym
bugaobugao
Student

Post numer:#14  Postprzez MrUw@ » 14 sty 2010, o 16:12

skaczący obrotomierz niewiele mowi o pracy silnika :duh: ja nawet dźwieku nieslysze jak to chodzi :/
MrUw@

Post numer:#15  Postprzez bugaobugao » 14 sty 2010, o 19:19

no tak bo tylko telefon miałem pod ręką na dniach dorwe jakiś aparat i nagram coś z pod machy ale czy mógłby to być np silniczek krokowy?? podkreślam że podczas jazdy dzieje się podobnie czy jest tak że krokowiec odpowiada tylko za obroty na biegu jałowym??
bugaobugao
Student

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie