[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

VISCO

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#46  Postprzez eater » 6 paź 2007, o 13:16

Wydaje mi się, że problem leży w termostacie... dobry termostat przy -15 st. zimą i przy 120 km/h zamyka duży obieg i masz mieć optymalną temperaturę.

Tym visco się nie przejmuj, musi być ok.

Termostat wymień na Wahler.
eater

Post numer:#47  Postprzez MoRdAcK » 6 paź 2007, o 13:26

oba termostaty są Wahler'a, one się otwierają.. bo sprawdziłem we wrzątku, a pozniej wyciągnąłem termostat na gorącym silniku.. i tez był otwarty..
nie moge jej dobrze odpowietrzyc.. tzn. waz idacy od pompy wody do termostatu mimo iz na zimnym wyczuje ze cos w nim jest.. to jak silnik chodzi po jakims czasie zaczyna sie robic goracy, a plyn jest ledwo co wyczuwalny.. w tym od termostatu do chłodnicy to samo..

jak silnik nabierze juz wysokiej temperatury i jesli mam zbiorniczek otwarty to plyn zaczyna w pewnym momencie "kipiec" falami.. raz leci.. a po chwili... sie cofa.. zeby za chwile znow kipiało :/
MoRdAcK

Post numer:#48  Postprzez eater » 6 paź 2007, o 15:03

No dobra...

1. odpowietrzyć ją musisz. Rozgrzej gadzinę, włącz na max ogrzewanie, odkręć wlew (ostrożnie) płynu, odpal silnik. Jak będzie pracować odkręć śrubkę odpowietrzającą na obudowie termostatu lekko. Ma polecieć płyn z pęcherzykami powietrza, troszkę podgazuj silnikiem, ponaciskaj węże.

Zakręć odpowietrznik, daj jej popracować parę minut, powtórz.

Pamiętaj o dolewaniu płynu do zbiorniczka.

2. Musisz mieć pewność, że caly układ jest drożny i szczelny. Jeśli masz podejrzenie, że jest zanieczyszczony lub zakamieniony - zlej płyn, wlej wodę destylowaną z litrem octu 10%. Pojeździj tak 2-3 dni, spuść to, wlej wody destylowanej, pojeździj jeden dzień - ma się wypłukać, a potem zlej to i nalej płynu, odpowietrz układ.

Małą bzdurą jest to, że w M20 nie trzeba odpowietrzać układu - po co jest w takim razie śruba na termostacie? Niemcy są tak oszczędni, że nie byłoby jej tam gdyby była zbędna. W manualu też powtarzają, że musi być odpowietrzony.

3. Visco.. jesli jest sprawne i załącza się tylko, gdy silnik jest gorący to nie powinno mieć wpływu na takie wariacje.

4. Elektryczny wentylator jest jakimś rozwiązaniem, ale z punktu widzenia termodynamiki silnika dużo korzsytniejsze jest Visco. Dużo stabilniej utrzymuje temperaturę.

Jeśli jakoś mogę Ci jeszcze pomóc to dawaj... ale tak naprawdę w układzie chłodzenia trudno coś zepsuć.

Jeśli notorycznie będzie zapowietrzać to jest kilka możliwości:
- nieszczelny układ (albo węże, albo pompa, nagrzewnica, chłodnica)
- może być przytkany
- w najgorszym wypadku - pęknięta głowica lub padnięta uszczelka (nie masz oleju w płynie, ani płynu w oleju? czysty jest korek wlewu oleju do silnika?)

[ Dodano: 06-10-2007, 21:53 ]
jak silnik nabierze juz wysokiej temperatury i jesli mam zbiorniczek otwarty to plyn zaczyna w pewnym momencie "kipiec" falami.. raz leci.. a po chwili... sie cofa.. zeby za chwile znow kipiało :/

To zalatuje jednak uszczalką pod głowicą...
eater

Post numer:#49  Postprzez evil » 7 paź 2007, o 09:42

uuu... to na 100% zalatuje uszczeką. gejzer w zbiorniczku? cóż inego to może być! szykuje się chyba robota.
evil

Post numer:#50  Postprzez MoRdAcK » 7 paź 2007, o 14:03

uu.. to mnie Panowie zmartwiliscie, jaki to mniej wiecej koszt? orientujecie sie moze? co przy okazji warto "wymienic" podczas tego zabiegu?
MoRdAcK

Post numer:#51  Postprzez eater » 7 paź 2007, o 16:51

Koszty.. zależy od mechanika. Musisz kupić uszczelkę, splanować głowicę, najlepiej wymień pasek rozrządu przy okazji i rolkę napinacza.
eater

Post numer:#52  Postprzez Makaveli » 7 paź 2007, o 23:21

naprawa no sadze ze od 1000zl w gore jesli ma byc dobrze zrobione :mrgreen:
E30 Meeitng Poland
E30 Meeting Poland XIII.
https://petroholix.com/index.php
Odzież dla e30'stkowiczów i fanów klasycznego Motorsportu
Makaveli
Moderator

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20b25
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#53  Postprzez Chalski » 8 paź 2007, o 08:15

evil napisał(a):najlepiej wywalićwisco i założyć elektryczny wiatrak. doda to kilka koni, bo jednak wiatrak z wiskozą stanowi obciążenie dla silnika.

I tak dobrze że nie kilkanaście KM, wtedy może i producent wpadł by na pomysl zastosowania elektrycznego wentylatora.

[ Dodano: 08-10-2007, 08:23 ]
MoRdAcK napisał(a):uu.. to mnie Panowie zmartwiliscie, jaki to mniej wiecej koszt? orientujecie sie moze? co przy okazji warto "wymienic" podczas tego zabiegu?

Najpierw jednak sprawdził bym zapowietrzenie układu chłodzenia i to czy po zakręceniu zbiorniczka węże nie stają się twarde jak kamień - jeśli tak to prawdopodobieństwo tego że to uszczelka/głowica drastycznie wzrasta.
Objaw jaki opisujesz - że temp spada po lekkim dodaniu gazu wskazuje na słabą kondycje pompy wody.

1. odpowietrzyć.
2. sprawdzić czy nie ma wody w oleju, oleju w wodzie, czy nie ma białego dymu z wydechu (kłęby vel zasłona dymna) - jeśli ta te 3 pytania odpowiesz nie - to nie uszczelka.
3. zdjąc pasek z pompy wody i zerknąć czy nie ma luzów - jeśli luz jest dobrze wyczuwalny wymienić pompe.

Jeśli chodzi o termostaty - napewno założyłeś właściwe (o właściwej temp otwarcia)
Chłodnica czysta czy cała zapchana robalami?
Chalski

Post numer:#54  Postprzez MoRdAcK » 9 paź 2007, o 15:12

1. odpowietrzyć.

nie moge jej dobrze odpowietrzyc caly czas czuje powietrze w wezu od pompy do termostatu..

2. sprawdzić czy nie ma wody w oleju, oleju w wodzie, czy nie ma białego dymu z wydechu (kłęby vel zasłona dymna) - jeśli ta te 3 pytania odpowiesz nie - to nie uszczelka.

no szczerze mowiac.. nie wiem.. dym jest biały ale zasłony dymnej nie zostawiam :) wody w oleju nie widzialem..

3. zdjąc pasek z pompy wody i zerknąć czy nie ma luzów - jeśli luz jest dobrze wyczuwalny wymienić pompe.

pasek chyba faktycznie mam luzny - samochod chodzi dość smiesznie - słychać taki jakby systematyczny gwizd..

termostaty - zalozylem takie jakie dal mi pan w sklepie z czesciami do bmw dedykowane do M20B20..
Chłodnica wyglada na przyzwoitą.. ale swoje pewno tez ma za sobą ;)
sprawdze z tymi wezami jak to wyglada dzisiaj po powrocie z pracy..

[ Dodano: 09-10-2007, 18:35 ]
wlasnie jestem po godzinie ogledzin ;)
mam pytanko..
jezeli dol chlodnicy i waz od chlodnicy do termostatu jest zimny podczas pracy oznacza ze teoretycznie termostat sie nie otwiera.. ok - odkrecam srubke do odpowietrzania i leci mi zimna woda - zrozumiale.. ale jezeli zaczynam "pompowac" wlasnie ten waz.. to po chwili zaczyna leciec goraca woda, waz sie robi goracy i dol chlodnicy robi sie goracy.. co to moze oznaczac? :)

2) oleju w wodzie, i wody w oleju tez nie widze.. a kopci to raczej tak normalnie jak na e30 :)
3) pasek jest dosc luzny.. - musialbym go na pewno naciagnac, ale nie mam pojecia jak to sie robi :mad2:
MoRdAcK

Post numer:#55  Postprzez eater » 10 paź 2007, o 08:15

Może całi pic polega na luźnym pasku pompy?
Jeśli nie przepompowuje płynu to ma prawo się zagotować w pewnych miejscach układu chłodzenia zostawiając chłodną chłodnicę...
eater

Post numer:#56  Postprzez Chalski » 10 paź 2007, o 08:54

Chłodna chłodnica w pewnych miejscach świadczy raczej o nie drożności lub ew o bardzo małej skuteczności pompy wody.

Co do bulgotania w zbiorniczku - odpowietrzać do bulu z tym że do zbiorniczka pewnie wpada taka cienka struga wody z przelewu, ale generalnie nie powinno nigdzie bulgotać. można treż podczas pracy silnika pościskać węże wymuszając ruch cieczy.

Zazwyczaj pasek naciąga się albo rolką prowadzącą albo alternatorem który zamocowany jest tak że można go obkręcać wokół jednej z 2 śrub na które jest przykręcony.
Jeśeli na pompie wodnej będzie luz to mocne naciągnięcie paska tylko przyspieszy agonie pompy.
Chalski

Post numer:#57  Postprzez eater » 11 paź 2007, o 08:00

Pytanie - czy ktoś może mi dokładnie wytłumaczyć gdzie w M20B20 jest śruba spustowa płynu z bloku silnika? Foto mi widziane.

Da się ją odkręcić bez kanału?
eater

Post numer:#58  Postprzez Chalski » 11 paź 2007, o 10:28

Nie mam pojęcia ale z doświadczenia wiem że w bloku jest bardzo mało płynu. Jeśli chodzi o wymiane to wystarczy spuścić to co jest w środku, ew przepłukać wodą destylowaną i zalać roztworem koncentratu (zrobić troszke mocniejszy).
Chalski

Post numer:#59  Postprzez Adrian » 11 paź 2007, o 16:57

eater napisał(a):Pytanie - czy ktoś może mi dokładnie wytłumaczyć gdzie w M20B20 jest śruba spustowa płynu z bloku silnika? Foto mi widziane.

Da się ją odkręcić bez kanału?

Śruba jest gdzieś pod kolektorem wydechowym jak dobrze pamiętam ale czy da się ją odkręcić bez kanału to nie wiem, nigdy tego nie robiłem.
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#60  Postprzez eater » 14 paź 2007, o 23:13

Śruba jest, za dwururką, potrzebne lusterko żeby znaleźć, da się odkręcić, ale najlepiej na zimnym silniku, można łapki poparzyć od wydechu...
eater

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części