[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Sonda lambda

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#16  Postprzez kaczoro » 13 paź 2009, o 21:55

Panowie, ma ktoś z was może fotkę jak dokładnie wygląda umiejscowienie sondy lambda w m20b25? :D
kaczoro

Post numer:#17  Postprzez tigre0070 » 13 paź 2009, o 21:57

kaczoro, z komory silnika ją widać , od strony kolektorów wydechowych
tigre0070

Post numer:#18  Postprzez Escobar » 13 paź 2009, o 22:24

kr318is napisał(a):Mieliście kiedyś taką sytuację: po podpięciu pod kompa pokazuje, że sonda daje stałe napięcie. Zużycie paliwa mam w normie, czyli poniżej 10 l./100km. Trochę jakby mało mocy na wyższych obrotach. Czyli ma objawy braku działania ale jak sonda pada to i spalanie rośnie. Może to jakiś kabelek nie kontaktuje?
lużny kabelek możesz wykluczyc skoro sonda podaje stały sygnał ,powinna podawac napięcie od 0,1V do 0,9V w tym przypadku stawiam na uszkodzoną sondę.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#19  Postprzez kr318is » 14 paź 2009, o 09:15

Taką mam nadzieję bo nowa sonda już zakupiona. Przy najbliższej okazji ją wymienię. Może ktoś jeszcze by powiedział czy wymiana jest trudna. Mam uniwersalną sondę Boscha. Trzeba wykręcić starą i wkręcić nową ale najgorzej może być z kabelkami. Trzeba je pewnie zlutować.
kr318is

Post numer:#20  Postprzez kaczoro » 14 paź 2009, o 16:49

tigre0070 napisał(a):kaczoro, z komory silnika ją widać , od strony kolektorów wydechowych

Ja wiem gdzie mniej więcej powinna być sonda :D tylko problem w tym, że mam u siebie nowy wydech z nierdzewki i "fachmany " zapomniały zrobić miejsce pod sądę... :duh:
Dlatego chciałbym zobaczyć jak to wygląda w oryginale żeby dorobić gwint pod lambdę :mrgreen:

Pozdrawiam.
kaczoro

Post numer:#21  Postprzez wiktor » 14 paź 2009, o 21:47

kr318is napisał(a):Taką mam nadzieję bo nowa sonda już zakupiona. Przy najbliższej okazji ją wymienię. Może ktoś jeszcze by powiedział czy wymiana jest trudna. Mam uniwersalną sondę Boscha. Trzeba wykręcić starą i wkręcić nową ale najgorzej może być z kabelkami. Trzeba je pewnie zlutować.

Wymiana to nic trudnego.Wykrecasz stara i wkrecasz nowa.Co do lutowania kabelkow to spotkalem sie pare razy z teza ze nie powinno sie ich lutowac bo sonda nie bedzie prawidlowo dzialac.Czy to prawda,nie wiem.Ja zalozylem konektorki(czy jak to sie tam nazywa) i jest ok.Trzeba tylko pamietac zeby tych przewodow nie pomylic.
Obrazek
BMW M///POWER KLUB KAMIONNA
wiktor
Stażysta

Moje BMW: 325ix
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#22  Postprzez Escobar » 15 paź 2009, o 01:02

wiktor napisał(a):Co do lutowania kabelkow to spotkalem sie pare razy z teza ze nie powinno sie ich lutowac bo sonda nie bedzie prawidlowo dzialac.Czy to prawda,nie wiem
nie jest to prawda rzecz w tym że te kabelki bardzo ciężko polutowac , dokładne skręcenie i zabezpieczenie rurką termokurczliwą wystarcza.Co do kolorów słusznie tyle że ciężko pomylic szary z czarnym, białe to grzałka sondy więc przy nich zamiana miejscami nie ma znaczenia .
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#23  Postprzez leonidas » 16 sty 2010, o 19:35

Odgrzewam kotleta mam pytanie odnosnie sondy...
Posiadam m20b25 i wydaje mi sie ze sonda nawala mam tez sonde od m50b25 ze e34 sprawna myslicie ze bedzie pasowac?
leonidas

Post numer:#24  Postprzez wiktor » 16 sty 2010, o 21:11

Zobacz jakie tam sa kolory kabli i ile ich jest.Jesli to samo to raczej powinno pasic.W ktorys silnikach byly chyba jakies wynalazki siemensa i one pewnie są inne.
Obrazek
BMW M///POWER KLUB KAMIONNA
wiktor
Stażysta

Moje BMW: 325ix

Post numer:#25  Postprzez Menl » 17 sty 2010, o 01:09

Jak sa te same kolory czyli dwa biale , szare i czarny to bedzie pasowac. Jak beda kolory zolty, czerwony itd, tzn ze jest to sonda od nowszych silnikow majaca wartosc do 5V a Tobie jest potrzebna do 1V.
Menl

Post numer:#26  Postprzez leonidas » 17 sty 2010, o 02:55

ok dzieki wiktor i menel za odpowiedz w najblizszym czasie sprawdze jakie ma kolory:)
leonidas

Post numer:#27  Postprzez algida » 17 sty 2010, o 14:56

Menel napisał(a):Jak sa te same kolory czyli dwa biale , szare i czarny to bedzie pasowac

czyli jeżeli są te same kolory, to moge wsadzić sonde od m40 do m50?
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców" C. McRae
algida
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#28  Postprzez tigre0070 » 17 sty 2010, o 15:28

algida napisał(a):Menel napisał/a:
Jak sa te same kolory czyli dwa biale , szare i czarny to bedzie pasowac

czyli jeżeli są te same kolory, to moge wsadzić sonde od m40 do m50?
no dokladnie to wynika z wypowiedzi...
tigre0070

Post numer:#29  Postprzez leonidas » 22 sty 2010, o 16:03

sa te same kolory wiec sonda niedlugo zawita.Tylko jest problem z odkreceniem starej oczywiscie bo zapiekla sie strasznie a gwint juz sie omyka...
leonidas

Post numer:#30  Postprzez Stammek » 22 sty 2010, o 19:01

sprobuj ja odkrecić jak wydech bedzie rozgrzany...
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie