[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pomocy.Silnik gaśnie podczas jazdy.

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

Pomocy.Silnik gaśnie podczas jazdy.

Post numer:#1  Postprzez Slawek-CH » 23 sty 2010, o 20:11

Więc zaczęło się dziać przed wczoraj.Wracając do domu przygazowałem troszkę na 3 biegu prawie do odcinki.Auto szło jak powinno ale gdy puściłem pedał gazu i wrzuciłem na luz obroty gwałtownie spadły i silnik zgasł.Zapaliłem go ponownie ale po ponownym wrzuceniu na luz silnik ponownie zgasł.Po porannym odpaleniu było podobnie.Na zimnym silniku ok ale po chwili jak silnik się troszkę rozgrzał to dodałem trochę gazu tak do ok 2000tys obrotów i puściłem gaz auto zdechło.I jest tak teraz cały czas.Gdy tylko podczas jazdy puszczam gaz auto często zdycha.Auto po odpaleniu trzymało zawsze ok 900 obrotów teraz trzyma ok 1200.Czasami zafaluje i skacze od ok 700 do 1500 i jak spadnie niżej to zdycha.Podczas jazdy auto często szarpie tak jak by się dusiło.Przepływka i silnik krokowy są sprawdzone i są sprawne.Silnik 1.8 m40 e36 rok 92.Proszę o szybką pomoc.Pozdrawiam
Slawek-CH

Post numer:#2  Postprzez MrUw@ » 23 sty 2010, o 20:18

a ja jednak mimo wszystko wątpiłbym w krokowca i przepływomierz z tego co piszesz
Ostatnio edytowano 23 sty 2010, o 20:36 przez MrUw@, łącznie edytowano 1 raz
MrUw@

Post numer:#3  Postprzez szalwi » 23 sty 2010, o 20:33

A w jaki sposób sprawdzałeś przepływke??
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik:
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez karolli » 23 sty 2010, o 21:23

ja u siebie mialem to samo nawet dwa razy... okazało sie ze w gumie od przepływki od dolu była dziura i łapał lewe powietrze a drugim razem wystarczyło przeszyścic kopułke i palec
karolli
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez MrUw@ » 23 sty 2010, o 21:30

karolli napisał(a):kazało sie ze w gumie od przepływki od dolu była dziura i łapał lewe powietrze

jak najbardziej może to być wina tego...

kopółka i palec... jakby to była miałby problem też bez obciążenia raczje pomojemu ;)
MrUw@

Post numer:#6  Postprzez wiktor » 23 sty 2010, o 22:31

U mnie (co prawda w ISie) podobne rzeczy sie dzialy jak sonda padla.Plus podwyzszone spalanie.
Obrazek
BMW M///POWER KLUB KAMIONNA
wiktor
Stażysta

Moje BMW: 325ix
Silnik: m20b25

Post numer:#7  Postprzez Slawek-CH » 23 sty 2010, o 22:51

Odłączyłem przepływkę i zgasł.Sprawdzę dokładnie gumę od przepływki chociaż patrzałem na nią.
Slawek-CH

Post numer:#8  Postprzez mariusz_ek » 23 sty 2010, o 23:43

Slawek-CH obejrzyj dokładnie cały dolot! nie tylko gumę przepływomierza...bo masz objaw właśnie typowy dla lewego powietrza
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Silnik: M40B18
Kolejne BMW: e24
Silnik: M30B28

Post numer:#9  Postprzez oscar43 » 23 sty 2010, o 23:48

Ja mialem kiedys uszkodzona gume miedzy przeplywka a kolektorem .Sprawdzalem i nie znalazlem tego bo uszkodzenie bylo od spodu wiec nie bylo widac na pierwszy rzut oka.Dopiero po rozebraniu wszystkiego znalazlem pekniecie.
oscar43
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez pedzels » 24 sty 2010, o 00:18

kebaby tak czasami mają :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :cla: :cla: :cla: :cla: :cla: :cla:
pedzels
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez szalwi » 24 sty 2010, o 02:35

Dla mnie te objawy to tak nie zabardzo pasują do nieszczelnego dolotu. Kolega nie napisał jak mu auto chodzi na jałowym biegu (faluje czy są stałe obroty). Bo jeśli falują to albo przepływka albo krokowiec albo czujnik położenia przepustnicy lub nawet nieszczelny dolot ale o tym mowy niebyło. Odłączenie przpustnicy i nagłe zgaśnięcie silnika niekoniecznie może świadczyć o jej poprawności działania
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez dober » 24 sty 2010, o 12:43

zobacz jeszcze wezyk od odmy (to co laczy sie z pokrywa zaworow), jak ma duza dziurke, to moze spowodowac podobne objawy co piszesz...
dober

Post numer:#13  Postprzez neophyte » 24 sty 2010, o 12:51

więc trochę naprowadzę. obroty trzyma na jałowym biegu. po przegazowaniu obroty spadają do zera i kebab dechnie. krokowy po odłączeniu powoduje również zgaśnięcie auta. to samo przepływka. gumy nie oglądałem jakoś za bardzo bo :sni: jak cholera.
ja podejrzewałem filtr paliwa bo może jakiś syf zaciągnęła z baku.. sam nie wiem.
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#14  Postprzez Slawek-CH » 24 sty 2010, o 14:45

Pedzels jak by Twoja bunia była idealna....
Neophyte dzięki za pomoc przy sprawdzaniu auta.Przy takim mrozie wielki szacun.
Idę się ubrać i poszukać przyczyny w dolocie.Może coś znajdę przy takim słoneczku...

[ Dodano: 24-01-2010, 19:15 ]
Więc dziś patrzałem na dolot i nie znalazłem żadnej dziury pęknięcia czy czegoś podobnego.Ale gdy sprawdziłem stan oleju to się zdziwiłem że na bagnecie jest jakiś dziwny osad jakby śmietanka.Korek od oleju mogłem odkręcić dopiero po rozgrzaniu silnika i tam również się znalazła śmietanka.Spojrzałem również w chłodnice i było troszkę mniej płynu niż ostatnio.Ale nie zauważyłem żadnych pływających plam...No i dalej niestety się auto wyłącza.
Slawek-CH

Post numer:#15  Postprzez Wojto » 25 sty 2010, o 10:28

Slawek-CH jak będziesz miał możliwość to sprawdź kompreche na silniku. dziwne osady i naloty nie zawsze są to oznaki pękniętej uszczelki pod głowicą.
Wojto

Następna strona

Powrót do Techniczne