[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Głośniki 6x9 tylna półka

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Post numer:#16  Postprzez KędziorCG » 2 lut 2010, o 01:12

ja mam elipsy na dystansach ale chce je wywalic i dac 13" zwykłe okragłe i to bedzie najlepsze rozwiazanie :)
Obrazek
KędziorCG
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#17  Postprzez tomciuu90 » 2 lut 2010, o 12:15

Panowie ale po co w ogóle glosniki w tylnej półce jak to ani dobrze nie gra ani nie wygląda?
tomciuu90

6x9 kontra 20cm

Post numer:#18  Postprzez pasiak » 23 lut 2010, o 17:31

Witam serdecznie wszystkich

Ja w w swojej mam założone dystanse zaraz za samymi zagłówkami. Z kabiny nie wiele widać. Sęk w tym że aby to wyglądało schludnie nie przypominając jednocześnie wsiowego tuningu musi to zostać wykonane perfekcyjnie a przede wszystkim z dbałością o szczegóły tak aby się nie rzucało w oczy. W przeciwnym wypadku folia na szyby lub roleta. U mnie niestety gebelsowi zabrakło rozumu a efekt jest taki że patrząc przez tylną szybę rzygać się chce. Na razie tego nie ruszam bo tu trzeba wymienić całą półkę a czekam na tapicera. Także dystanse są w tym momencie moim zdaniem sprawą do przemyślenia czy warto oszpecić samochód. Natomiast jeżeli już się ktoś zdecyduje na takowy montaż to polecam nie elipsy 6x9 tylko montaż głośników 2-u lub 3-y drożnych o średnicy 20cm. Ja z racji musu wmontowałem 20-tki Blaupunkt-a 3-y drożne i powiem szczerze że jak na głośniki za 100 pare PLN całkiem przyzwoicie grają. Radio jakie je napędza to również Blaupunkt San Diego MP27. Też tani towar. Natomiast przód to seria. W sumie do takiej codziennej jazdy jeżeli kogoś nie stać to to w zupełności wystarcza. I faktem jest to co napisał jeden z moich przed mówców iż głośnik w półce robi subwoofer w/z bagażnika. Wcześniej miałem skrzynie w bagażniku bez tych 20-ek i z tego co pamiętam efekt niskich częstotliwości był nie co gorszy. Po prostu mniej słyszalny. Masaż pleców oczywiście występował ale o tym już decydowała moc wzmacniacza. Ale sam masaż ma nie wiele wspólnego z odsłuchem. A wydaje mnie się że takie 20-tki ale jakieś jakościowe nie to co ja mam i dobry wzmacniacz wraz z odseparowanym przodem powinny dać zajebisty efekt bez konieczności używania skrzynki w bagażniku. No ale na to trzeba i dobrego fachowca z czasem i pieniędzy.

Pozdrawiam wszystkich
pasiak

Post numer:#19  Postprzez PIT3R » 3 mar 2010, o 22:23

Jeżeli tak jak piszesz chcesz zamontować głośniki z tyłu w półce to tylko na dystansach. Nie tnij blachy tak jak koledzy wspomnieli. Możesz zamówić dystanse z MDFu u stolarza to będziesz miał dobrze wycięte. Dodatkowo możesz wyłożyć tą blachę pod półką matą bitumiczną w celu wygłuszenia. No i całość powinna być solidnie zamocowana żeby głośniki się nie ruszały tylko sztywno siedziały na swoim miejscu.
PIT3R

Post numer:#20  Postprzez FrYzJeR » 4 mar 2010, o 10:30

KędziorCG, Kolega dobrze mówi... oryginał najlepiej wygląda... :cla: co najwyżej można kupić jakieś lepsze 13...:)
FrYzJeR
Student

Moje BMW: 316
Nadwozie: Sedan
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#21  Postprzez profesor » 4 mar 2010, o 15:08

zgadzam sie z innymi po co chcesz tam pchac teglosniki ,nie lepiej wrzucic cos podobnego do serii co bylo

dobra 13 i jak masz porzadny przod i suba wystarczy
profesor
Uczeń

Moje BMW: 540
Silnik: M60B40
Silnik: MxxBxx

Post numer:#22  Postprzez grabolek363 » 18 mar 2010, o 00:26

Powiem wam że ogólnie głośniki w półce mijają się z celem, bo tak na dobrą sprawę wsadzając nawet w Ori miejsca 13stki basu z nich nie uświadczymy( co innego 6,5cali tu jakiś kick jest pod warunkiem dobrej instalacji i nie koniecznie w półce ) a znowuż chcąc wzmocnić wyższe tony głośnikami iluś tam drożnymi w półce też nie ma sensu( wysokie tony są kierunkowe, po to stosuje się zestawy odseparowane tzn midbas gdzies w nogi a tzw syczek najlepiej w słupek na wysokości głowy. Dlatego uważam że trzeba trzymać się reguł czyli podstawowy dobry zestaw to dobre 13nastki w miejsce ori z przodu + syczek zamocowany na taśmę samoprzylepną gdzies najwyżej do tego jakiś dobry sub najlepiej z BR(obudowa wentylowana Bass-reflex policzona pod dany przetwornik program WINISD-polecam) bo wiadomo w bagażniku sedana/coupe gorzej się bass przebija. Do przodu polecam Helix serię Dark blue,(dobrze zagrają pod samym radiem) do tego jakiś dobry wzmak np. Caropower (od bidy 2kanałowy zmostkowany na sam sub. ) i jakaś skrzynka np z Hertzem 10cali ale to już sprawa indywidualna ile kasy itp ;)
grabolek363

Post numer:#23  Postprzez marcin320i » 21 kwi 2010, o 17:03

w polce mam 13 blaupunkt 2 drożne i z przodu też 13 tylko że z oddzielnymi sykami i jest dobrze bez zbędnego prucia blachy czy półki. nie szpeci to samochodu i pasuje tak jak ori
marcin320i
Uczeń

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20
Kolejne BMW: 520
Nadwozie: Touring
Silnik: M54B22

Poprzednia strona

Powrót do Car Audio & GPS