[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Lampy soczewkowe a zwykle? jaka roznica?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#31  Postprzez Pietrek » 5 lut 2010, o 22:18

shagger napisał(a):IMIietek - a można w soczewkach wypucować samą soczekę na przykład nie wspominająć o odbłyśniku

Odbłysku nie czyść bo zetrzesz itak już spłowiały chrom, czy co to jest.
soczewke wyczyść, szkło od wewnątrz też jak dasz rade.

dodam jeszcze od siebie że wg mnie lampy BOSCH z soczewką świecą lepiej niż HELLA na soczewce

Bosch ma metalowy odbłysk który nie płowieje tak jak ten w lampach hella :)
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#32  Postprzez PR0ZAC » 5 lut 2010, o 22:29

Odwrotnie - Hella ma metalowy odbłyśnik przez co rdzewieje i powłoka chromowa odbłyśnika pęka. Dlatego boshe są trwalsze. Wszystkie lampy Helli które do tej pory przerabiałem miały pordzewiałe odbłyśniki za to łatwiej z Helli odkleić szkła... Co do czyszczenia to radzę nie dotykać niczym, nawet paluchem odbłyśników. Dotkniesz paluchem - zostawisz tłusty ślad, spróbujesz go zmyć szmatką - porysujesz i się wqurw :cen: isz. Jedyne czym można go dotykać to szmatka z miktofibry (taka do czyszczenia okularów) umoczona w rozpuszczalniku.
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

[center]SWAPY, Black Hella, polerowanie kloszy, regeneracja odbłyśników, chromowanie, cynkowanie. Zapraszam :)[/center]
PR0ZAC
Inżynier

Moje BMW: 328
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#33  Postprzez wojtaq » 5 lut 2010, o 23:56

PROZAC napisał(a):

Odwrotnie - Hella ma metalowy odbłyśnik przez co rdzewieje i powłoka chromowa odbłyśnika pęka. Dlatego boshe są trwalsze. Wszystkie lampy Helli które do tej pory przerabiałem miały pordzewiałe odbłyśniki za to łatwiej z Helli odkleić szkła... Co do czyszczenia to radzę nie dotykać niczym, nawet paluchem odbłyśników. Dotkniesz paluchem - zostawisz tłusty ślad, spróbujesz go zmyć szmatką - porysujesz i się wqurw :cen: isz. Jedyne czym można go dotykać to szmatka z miktofibry (taka do czyszczenia okularów) umoczona w rozpuszczalniku.

hella ma plastikowy odbłyśnik który się wypala a bosch ma metalowy !!!!!!
i nie spotkałem się z tym żeby bosch był zardzewiały lecz z tym że w helli był wypalony odbłyśnik koło żarówki
mówimy o lampach mijania
a co do szkieł to nie ma reguły że z tego lepiej lub gorzej :)
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#34  Postprzez Leon » 6 lut 2010, o 00:07

wojtaq napisał(a):hella ma plastikowy odbłyśnik który się wypala a bosch ma metalowy

Tak jest :cool2: Soczewki Helli mają odbłyśnik z tworzywa.
Moje Helenki nie dość, że miały wypłowiały odbłyśnik to jeszcze się powypalały prawie na wylot, zaraz koło żarówek.
Metalowy odbłyśnik miały reflektory drogowe - długie. Były bardzo skorodowane na zewnątrz a w jednym korozja wdałą się już od wewnętrznej strony odbłysnika.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20

Post numer:#35  Postprzez pawels5 » 6 lut 2010, o 03:09

A nie zauważyliście, że różnią się soczewki Bosch i Hella tzn. w Bosch-u są matowe, a w Hella są clary

Bosch
Obrazek
Hella
Obrazek
Obie soczewki czyszczone.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18

Post numer:#36  Postprzez Leon » 6 lut 2010, o 09:39

pawels5 napisał(a):A nie zauważyliście, że różnią się soczewki Bosch i Hella tzn. w Bosch-u są matowe, a w Hella są clary
Bosch

Tez się nad tym zastanawiałem dlaczego Bosch ma matową soczewke :roll:
Teoretycznie powinna dawać ona słabsze swiatło niż soczewka przezroczysta...teoretycznie :mrgreen:
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20

Post numer:#37  Postprzez kamil.k » 6 lut 2010, o 14:54

ja czysciłem normalnie swoje odblysniki.najpierw zrobiłem probe płynem do mycia szyb na starym gdzie juz miejscami sporo zeszlo i zobaczyłem że nic nie schodzi bardziej to umyłem tak te co byly w lepszym stanie i wreszcie cos zaczelo swiecic
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27

Post numer:#38  Postprzez PR0ZAC » 6 lut 2010, o 15:00

wojtaq napisał(a):hella ma plastikowy odbłyśnik który się wypala a bosch ma metalowy !!! !! !
i nie spotkałem się z tym żeby bosch był zardzewiały lecz z tym że w helli był wypalony odbłyśnik koło żarówki
mówimy o lampach mijania

Miałem na myśli lampy świateł drogowych...

wojtaq napisał(a):co do szkieł to nie ma reguły że z tego lepiej lub gorzej :)

Mi się jeszcze nie zdarzył wyjątek od reguły. Z helli praktycznie po przekręceniu lampy szkłem do dołu - to odpada. W boschach zawsze musiałem podważać śrubakiem póki co.

pawels5 napisał(a):A nie zauważyliście, że różnią się soczewki Bosch i Hella tzn. w Bosch-u są matowe, a w Hella są clary

Jasne że zauważyłem. Blaszka za soczewką też jest inna w helli i boschu. Bosch na pewno ma w tym swój cel robiąc chropowatą powierzchnię soczewki z tym przecięciem. Na mój rozum lepiej ona rozprasza światło od cleara. Co więcej w najnowszych VW są lampy boscha i sama soczewka jest identyczna jak w boschu z E30 (chropowata i z przecięciem) dlatego śmiem twierdzić że bosch ma lepszą technologię od helli, którą stosuje do dziś.
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

[center]SWAPY, Black Hella, polerowanie kloszy, regeneracja odbłyśników, chromowanie, cynkowanie. Zapraszam :)[/center]
PR0ZAC
Inżynier

Post numer:#39  Postprzez pawels5 » 6 lut 2010, o 15:11

PROZAC napisał(a):Z helli praktycznie po przekręceniu lampy szkłem do dołu - to odpada. W boschach zawsze musiałem podważać śrubakiem póki co.

PROZAC, powiedz mi jak zdejmujesz szkła od mijania, na gorąco? i czy warte są coś te szkiełka nowe po 20 zł, bo chętnie bym wymienił, ale słyszałem, że pękają przy gwałtownej zmianie temperatury (lato-deszcz itp)
pawels5
Inżynier

Post numer:#40  Postprzez wojtaq » 6 lut 2010, o 15:37

PROZAC,
Miałem na myśli lampy świateł drogowych...

drogowe każde są metalowe
PROZAC, powiedz mi jak zdejmujesz szkła od mijania, na gorąco? i czy warte są coś te szkiełka nowe po 20 zł, bo chętnie bym wymienił, ale słyszałem, że pękają przy gwałtownej zmianie temperatury (lato-deszcz itp)

szkła zawsze ściąga się na gorąco
na tych z allegro nie pisze ani hella ani bosch co mi się nie podoba:P
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#41  Postprzez PR0ZAC » 6 lut 2010, o 16:51

wojtaq napisał(a):drogowe każde są metalowe

To są moje bosche
http://img260.imageshack.us/img260/6605/112cw.jpg
nie mam zdjęcia helli dla porównania ale nie świecą się one tak jak bosche. A może to jakaś warstwa tworzywa tylko? Jeżeli tak to skutecznie zabezpiecza przed rdzą która wcina helgi.

pawels5 napisał(a):PROZAC, powiedz mi jak zdejmujesz szkła od mijania, na gorąco? i czy warte są coś te szkiełka nowe po 20 zł, bo chętnie bym wymienił, ale słyszałem, że pękają przy gwałtownej zmianie temperatury (lato-deszcz itp)

Czy to drogowe czy mijania wszystkie ściągam przy pomocy opalarki i jednego ostrego płaskiego śrubaka.

Ja mam szkła z allegro i nic się nie dzieje na mrozach itp.

wojtaq napisał(a):na tych z allegro nie pisze ani hella ani bosch co mi się nie podoba:P

A mnie to wali :P Ważne że mają lepszą przeźroczystość przez co światła i BH lepiej wyglądają no i świecą Obrazek
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

PR0ZAC
Inżynier

Post numer:#42  Postprzez luzi » 7 lut 2010, o 01:04

pawels5 napisał(a):
PROZAC napisał(a):Z helli praktycznie po przekręceniu lampy szkłem do dołu - to odpada. W boschach zawsze musiałem podważać śrubakiem póki co.

Ja mam na mijania dwa takie szkła za 20zł już ponad rok i nic
Renowacja Felg , prostowanie polerowanie lakierowanie
FelgenGarage Facebook
luzi
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#43  Postprzez pawels5 » 7 lut 2010, o 04:25

To powiedzcie mi jeszcze na jaki klej później wklejacie te szybki. Ten do szyb? czy jakaś mastyka do karoserii?
pawels5
Inżynier

Post numer:#44  Postprzez wojtaq » 7 lut 2010, o 12:31

czarny klej do szyb
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#45  Postprzez vmasher » 7 lut 2010, o 19:35

pawels5 napisał(a):To powiedzcie mi jeszcze na jaki klej później wklejacie te szybki. Ten do szyb? czy jakaś mastyka do karoserii?

ja kleję czarnym sylikonem technicznym z K2 :P
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie