zrobie maly update
przeplywomierz rozebrany i wyczyszczony chodzi plynnie nie zacina sie - po podlaczeniu i odpaleniu wskaznik na plytce nie faluje trzyma rowno
silnik krokowy pracuje - po odlaczeniu nie da rady odpalic auta
waz na odmie sprawdzony - trzyma
po odlaczeniu przeplywki silnik reaguje prawidlowo - fale dunaju na obrotach
mysle ze jedyne co pozostaje to zaczac podmieniac czesci niestety
[ Dodano: 14-02-2010, 12:54 ]kolejny update
czujniki temperatury oba (niebieski i brazowy) wymienione
oczywiscie na zegarach nadal temp stoi kreske przed pionem (za latwo by było)
tutaj sprawa jest prosta bo w tygodniu odbiore drugie zegary i jak tam bedzie taki sam pomiar to termostat a jak nie to wskaznik temp do wywalenia (pytanie czy da sie go wymontowac i przelozyc z innych zegarow)
co do samych zegarow dzialaja ale czasem (coraz czesciej) potrafia sie wylaczyc (gdzies slaby styk) natomiast ekonomizer przy otwarciu przepustnicy jak i na wolnych obrotach wiesza sie (raz jest to 26l/100 raz 14l/100) i tu prawdopodobnie wybor pada na przeplywke. Rozebralem ja i na sciezce widac nieco zuzycia (ale nie jest przerwana)
zegary wylaczaja sie razem tzn i ekonmizer i obrotomierz pada rownoczesnie wiec to zaweza ilosc miejsc gdzie jest przerwa (chetnie poczytam opinie co to moze byc)
[ Dodano: 18-02-2010, 19:45 ]final sprawy
zegary rozebralem i wymienilem cala plyte glowna na nowszy model (ta z akumulatorkami) ta jest zabezpieczona na calej powierzchni czerwona substancja ktora zabezpiecza styki przed utlenieniem. DOdatkowo baterie sa innego typu (sa krotsze o polowe)
plyta naszczescie miala tez podstawke z diodami i po wyzerowaniu inspekcji wszystko dziala jak trzeba
Tutaj moze mnie ktos poprawi ale wydaje mi sie ze ta nowsza plyta glowna wystepuje w zegarach z niebieskim plastikiem z tylu zegarow.
Pasuje od kazdego modelu tylko trzeba przepiac swoją kostke z danymi znajdujaca sie z przodu zegarow w prawym dolnym rogu.
Polecam bo mozecie miec zegary ok a jakies zwarcie na plycie glownej psuje zabawe. Mnie kosztowalo to 16zl wylicytowalem zegary z zegarem zamiast obrotka za 1zl plus przesylka
po tych wszystkich zabiegach dodatkowo czyscilem ekonomizer i teraz nie wiesza sie i pokazuje wszystko jak trzeba.
mam nadzieje ze jak kogos szukajka tu wywali to cos wyniesie z tematu.
Pozdrawiam