[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[Halogeny] w?ska

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

[Halogeny] wąska

Post numer:#1  Postprzez Macias » 12 lut 2010, o 12:22

Zacznę od pochwalenia się ;) Zakupiłem 2 halogeny, z tym że jeden jest git, drugi w nieco gorszym stanie:

Obrazek

Teraz pytanko - chciałbym ten jeden rozebrać i wyczyścić/odnowić - ale ktoś na forum pisał, że one są nierozbieralne? W jaki sposób bezboleśnie go rozebrać(śrubek nie ma) tak aby później poskładać to do kupy?

I na koniec sposób dla szukających halogenów do wąskiej - ja zrobiłem tak: poszukałem na allegro kilka zatrupionych e30 w wąskiej z halogenami i dzwoniłem do gości czy odsprzedadzą mi halogeny za tyle i tyle... Na trzech do których telefonowałem dwóch się zgodziło, z tym że jeden kazał czekać do wiosny :jum: więc wziąłem te drugie, w ciut gorszym stanie...
Macias

Post numer:#2  Postprzez neophyte » 12 lut 2010, o 17:26

są nierozbieralne. trzeba by było za nie się zabrać w spośób taki jak przy przeróbce lamp na black, czyli piekarnik albo opalarka i ściąganie szkieł na ciepło. po przeczyszczeniu złożyć na klej do szkła.
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#3  Postprzez Killme » 12 lut 2010, o 18:36

ten gorszy wygląda jakby już był zgnity od środka :/ kaszana ze nie można kupić zamiennika. Jak kolega wyżej rękawice na ręce i grzać opalarką a póżniej cienki śrubokręcik i powoli podważać aż sie uda. Pamiętaj do lamp nowe szkła kupisz a do halogenów już nie bardzo.
Killme
Stażysta

Moje BMW: 325
Nadwozie: -------
Silnik: M50B25

Post numer:#4  Postprzez Macias » 12 lut 2010, o 19:19

wiem, że szkieł nie dostanę...na moje oko to jest nalot na szkle, ale jak tam wygląda odbłyśnik nie wiem, pewnie też nieciekawie... na razie mam zaślepki więc luz - tylko muszę pomyśleć co robić - szukać dalej, rozbierać tego lub założyć na razie tak jak jest
Macias

Post numer:#5  Postprzez Kamiill » 12 lut 2010, o 20:16

Macias napisał(a):..na moje oko to jest nalot na szkle

Miałem w rękach halogeny w wizualnie dużo lepszym stanie,po rozebraniu okazało się że odbłyśnik jest na śmietnik :roll:
Obrazek
Kamiill
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez Paul » 12 lut 2010, o 21:07

Macias, oczywiście możesz próbować rozklejać, to co jest na foto jest jeszcze nierozebrane - mam nadzieję że o tym wiesz, te ramki się zdejmuje (te z dziurami na śrubki)

Sprawdz dobrze odbłyśniki, czy nie są gdzieś zardzewiałe bo jak są to Ci się w rekach rozpadną.

Sam klej pomiędzy lustrem a szkłem jest tak mocny że próby poważenia u mnie skończyły się ukruszeniem szkła, nie wiem jak piekarniki i inne takie, osobiście bym nie ryzykował jeżeli nie ma konieczności - tzn nie masz nowych odbłyśników albo szkieł do wymiany.

Na halogenach do wąskiej zęby zjadłem i moja rada jest taka - wyczyść na ile możesz, wypoleruj dobrze szkło z nalotu żółtego, wypłucz w środku woda z mydłem i jakąś szczoteczką jak dojdziesz, ostrożnie się obchodź z odbłyśnikiem szczególnie jak ma ślady korozji na zewnątrz, jak to wszytko zrobisz to zobaczysz jak wyjdzie i będziesz sie zastanawiał co dalej.
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20

Post numer:#7  Postprzez Killme » 12 lut 2010, o 23:00

ja rozkleiłem swoje, ojciec tez swoje i dało rade :cool2: trzeba tylko troche czasu i spokoju 8)
Killme
Stażysta

Moje BMW: 325
Silnik: M50B25

Powrót do Elektryka & Oświetlenie