mi piszczy a że walczę z wycieraczkami (ta prowadnica z oczkami padła trzeba new) to właśnie dmuchawę przesmaruję
pozdrawiam
Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.
Dodaj BMW-e30.PL do wyjątków w programie blokującym reklamy!
_sebcio_ napisał(a):dzięki wielkie Panowiemi piszczy a że walczę z wycieraczkami (ta prowadnica z oczkami padła trzeba new) to właśnie dmuchawę przesmaruję
![]()
pozdrawiam
wiec dwie roboty za jednym zamachem.

Zaaplikowałem kilka kropel z każdej strony.

LeonE30 napisał(a):Wymontowałem wentylatorek bo zaczynał już popiskiwać na 2 biegu.
W moim wentylatorku na łożyskowaniu nie było wcale luzy czy jakiejś rdzy.
Podczas kręcenie nie stawiał jakiegoś dużego oporu ale gdzies już tam był widocznie zabrudzony/przytarty.
Powietrzem w szpreju wydmuchałem syf z silniczka.
Zapsikałem miejsca łożyskowania WD40 i dokładnie umyłem.
Nastepnie podgrzałem olej z odrobiną smaru (akurat ATF był pod ręką) i wlałem go do strzykaweczki z igłą.
Kręcąc wiatraczkiem dozowałem igłą po kropelce oleju w miejsce łożyskowania ośki wentylatora. Widać było jak olej tam się przesączaZaaplikowałem kilka kropel z każdej strony.
Na koniec nałozyłem cieniutką warstwę białego smaru żeby zabezpieczyć łożyskowanie przed wilgocią.
Po tych zabiegach wentylaotrek kręci się bardzo lekko i bezszelestnie.
dziś odzywal się czasami a czasami przez wiele kilometrów była cisza. coż trzeba się będzie za to zabrać jak będzie trochę cieplej i pod garażem zniknie jezioro 
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości