[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

mało prądu w halogenach

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

mało prądu w halogenach

Post numer:#1  Postprzez kubol » 19 lut 2010, o 12:55

Witam!

Wiem, że jest sporo tematów o halogenach, ale wertując szukajkę nie znalazłem nic podobnego.
Mianowicie wczoraj korzystając z plusowej temparatury zabrałem się za naprawę halogenów, które od chwili zakupu nie świeciły. Tzn po wciśnięciu włącznika nie zapalały się, ani kontrolka się nie świeciła. Sprawdziłem przekaźnik okazał się ok. Zacząłem odkręcać prawy halogen i w tym momencie zapalił się lewy. :shock:
Doszedłem do tego, że po prostu zapala się z opóźnieniem (lewy wcale się nie zapala mimo sprawnej żarówki). Rozebrałem włącznik, sprawdzam prąd próbnikiem z żaróweczką i teraz tak:
- przy sprawdzaniu tylnego -światła włączone próbnik świeci ok, światła wyłączone próbnik nie świeci w ogóle czyl jak najbardziej ok :cool2:
- przy sprawdzaniu przednich - światła włączone próbnik świeci ledwo ledwo (gdyby nie to że noc nie zauważyłbym), światła wyłączone próbnik świeci tak samo ledwo ledwo a do tego halogen (jeden bo prawy wciąż nie działa) się zapala :duh:

Przyznam się, że z elektryki nie jestem najlepszy, ale jak na mój gust coś tu jest nakombinowane. Może ktoś kto się zna na tym lepiej coś wykmini? :not:
kubol

Post numer:#2  Postprzez tigre0070 » 19 lut 2010, o 13:22

kubol, prosta sprawa - idź po kablach , gdzieś jest coś nakombinowane.
tigre0070

Post numer:#3  Postprzez kubol » 19 lut 2010, o 13:30

tigre0070, dzięki tylko dla mnie to nie jest prosta sprawa :roll:
jak "pójdę po kablach" to po prostu zobaczę skąd dokąd idą, ale nie będę wiedział, że coś jest nakombinowane. Bardziej chodziło mi o sposób jak wypatrzyć co i gdzie jest poprzekręcane. :oops:
kubol

Post numer:#4  Postprzez tigre0070 » 19 lut 2010, o 13:36

kubol, Jak pójdziesz po kablach to zobaczysz czy wszystkie są całe. Znajdziesz przyczynę (najprawdopodobniej) nie świecącego halogena itp.

Bezpieczniki też sprawdź - to się robi najpierw.
Potem sprawdza się instalację i to czy wszystkie wtyczki/połączenia są sprawne.
Kup sobie coś takiego jak ISOL na przykład i spryskaj tym styki itp.

Od halogenów z przodu są bezpieczniki 29 (lewy) i 30 (prawy) - oba powinny być brązowe czyli 7,5A
tigre0070

Post numer:#5  Postprzez kubol » 19 lut 2010, o 13:47

tigre0070, ok dzięki. Bezpieczniki oczywiście najpierw sprawdziłem, teraz po nitce... :mad2:
kubol

Post numer:#6  Postprzez Boro320 » 19 lut 2010, o 16:32

U mnie w kierunkowskazach było tak ze styki zardzewiały (dosłownie) i trzeba bylo od nowa kable polutowac bo kierunek słabo swiecił. Moze u ciebie z halogenami jest podobnie ?? Sprawdz miernikiem czy dochodzi napiecie i jakiej jest wartosci?? Powinno byc w okolicach 12V. Rozumiem ze sprawdzales próbówką z taka zarówka w środku? wez teraz do reki miernik i podaj jakie wartosci napiecia wskazuje. U matki coprawda w seicento swiatła zaczeły swiecic na żółto i okazała sie kiepska masa. Wiec w tym kierunku bym kombinował.
Boro320

Post numer:#7  Postprzez kubol » 20 lut 2010, o 11:13

Boro320 napisał(a):U mnie w kierunkowskazach było tak ze styki zardzewiały (dosłownie) i trzeba bylo od nowa kable polutowac bo kierunek słabo swiecił. Moze u ciebie z halogenami jest podobnie ?? Sprawdz miernikiem czy dochodzi napiecie i jakiej jest wartosci?? Powinno byc w okolicach 12V. Rozumiem ze sprawdzales próbówką z taka zarówka w środku? wez teraz do reki miernik i podaj jakie wartosci napiecia wskazuje. U matki coprawda w seicento swiatła zaczeły swiecic na żółto i okazała sie kiepska masa. Wiec w tym kierunku bym kombinował.

OK teraz już oba halogeny świecą, problem jednak nie w ich słabym świeceniu. Zastanawiam się dlaczego włączaja sie po czasie, tzn po minucie lub dwóch od wciśnięcia przycisku. Potem jak się rozruszając to nie mal od razu, jednak nastepnego dnia problem powraca.
kubol

Post numer:#8  Postprzez Boro320 » 20 lut 2010, o 13:27

Sprawdz jeszcze włacznik halogenów. Moze cos jest obluzowane albo zimne luty i moze niestykac, potrzesie troche budą łapie styk i zaczyna swiecic.
Boro320

Post numer:#9  Postprzez El Commandante » 20 lut 2010, o 16:40

wtyczki przy halogenach to będą pewnie bo u mnie to samo było z prawym halogenem , jak nie wtyczka przy halogenie to inne połączenie itd nie ma innej opcji , zreszta inni tak samo pisza to posprawdzaj te polaczenia i bedzie ok ;)
przy wlaczniku tez mozesz zoabczyc jak wygladaja styki itd
El Commandante
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#10  Postprzez kemot324 » 20 lut 2010, o 23:28

Podmień przekaźnik. Przełącznik załącza przekaźnik, który dopiero załącza halogeny. Pamiętaj że przekaźniki BMW maja inną numerację nóżek niż zwykłe przekaźniki, może ktoś założył nie taki jak trzeba?
kemot324

Post numer:#11  Postprzez pawels5 » 21 lut 2010, o 00:04

U mnie w dwóch przypadkach nie działał prawidłowo sam włącznik, coś tam śniedzieje. Sprawdź tak, że ściągnij włącznik z wtyczki, weź kawałek drutu i zmostkuj styki samej kostki. Jak zmostkować, to zobaczysz po wtyczce włącznika.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#12  Postprzez kubol » 21 lut 2010, o 13:21

Boro320, nie ma opcji żeby chodziło o obluzowanie, bo sprawdzane za każdym razem na postoju...

kemot324, czyżby przekażnik był odpowiedzialny za opóźnienie we włączaniu? Wszystkie przekaźniki z logo BMW :cool2:

Chyba wymienię tę kostkę za włącznikiem. :roll:
kubol

Post numer:#13  Postprzez kemot324 » 21 lut 2010, o 14:46

Przekaźnik może mieć nadpalony styk i dopiero po czasie coś zaczyna przewodzić. Podmień go na chwile np. z tym z długich świateł.
kemot324

podpowiedż

Post numer:#14  Postprzez pasiak » 25 lut 2010, o 19:26

Witam serdecznie wszystkich

Problem raczej na 95 procent tkwi w przekaźniku. Co gorsza nie wiem czy jest on oryginalny czy też nie. Jeżeli jest oryginalny to należy go wyjąć i sprawdzić gdzie znajdują się piny o numerach 30 i 87. Gdzie 30 to plus bezpośrednio z akumulatora natomiast 87 to bezpośrednie wyjście na halogeny poprzez bezpieczniki oczywiście. Jeżeli masz oryginalny to zwierasz te dwa piny jakimś kawałkiem drucika i włączasz zapłon ale nie odpalasz. Powinny się zaświecić. Jeżeli nie to problem już w samej instalacji lub też w przekaźniku K4 ewentualnie we włączniku świateł. Ale to już sprawa dla elektromechanika.

Pozdrawiam

pasiak
pasiak

Powrót do Elektryka & Oświetlenie