[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

gdzie znajde przekaznik oswietlenia wewnetrznego

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

gdzie znajde przekaznik oswietlenia wewnetrznego

Post numer:#1  Postprzez venom » 7 lut 2010, o 15:33

Witam

Problem:

Lampki dzialaja tylko na zalaczenie na stale. po przelaczeniu ich na tryb "przy otwarciu drzwi" nie swieca wcale poza tylna (kombi ta w dachu) ktora raz swieci przy otwartych a raz przy zamknietych drzwiach

czy sa one w jakis sposob zalezne od centralnego zamka? (bo on jest w kolejce do naprawy)

pytam o przekaznik bo w audi to byla przyczyna
venom

Post numer:#2  Postprzez Edek » 7 lut 2010, o 16:13

Te lampki zaświecają się za sprawą krańcówek... takie plastikowe coś co się wciska przy zamykaniu drzwi... może jest to nie podłączone ale przyrdzewiały styki trochę, miałem taki przypadek w jednym aucie. Ale zaczął bym od wyjęcia każdej z osobna i zobaczeniu czy są wogóle podłączone, jak są to sprawdzić czy nie są zaśniedziałe.
Edek

Post numer:#3  Postprzez Michal M20B20 » 7 lut 2010, o 21:16

A przecież jest przekaźnik przy centralnym który odpowiada za opóźnione wygasanie oświetlenia w e30. Ale zacznij od sprawdzenia krańcówek.
Michal M20B20
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez venom » 18 lut 2010, o 20:39

update tematu

przekaznik odnaleziony (za glosnikiem)
przeczyszczony i zalozony
zaczałem sprawdzac czyscic krancowki
trzy sztuki drzwi dzialaja tzn otwieram swieci zamykam gasnie (od razu - tutaj pytanie czy tak ma byc skoro posiadam ten przekaznik za glosnikiem i czy byly jakies roznice miedzy tym z opoznionym gaszeniem)
natomiast drzwi od kierowcy nie dzialaja tzn otwieram i swiatla nie swieca to samo po zamknieciu
krancowka przeczyszczona i tu dziwna rzecz bo tam ida dwa kabelki (w innych tylko masa) masa i +12v po wcisnieciu krancowki "recznie" slychac tylko tykanie przekaznika i tyle.

dodatkowe pytanie
przekaznik od oswietlenia i od centralnego sa na podstawce - teraz jest ona zdemontowana i pytanie mam czy ta podstawka daje jakas mase na te przekazniki

Pozdrawiam
venom

Post numer:#5  Postprzez kemot324 » 20 lut 2010, o 23:59

Moduł centralnego zamka a czasówka oświetlenia to dwie różne bajki, rzadko które e30 miało czasówkę.
Przełącznik kierowcy ma dwa kabelki, jeden załącza lampki wew., a drugi przekaźnik, który pozwala otwierać i zamykać elektryczne szyby i szyberdach przy otwartych drzwiach, kupisz taki tylko w ASO.
kemot324

Post numer:#6  Postprzez venom » 22 lut 2010, o 23:05

dzieki kolego

swiatlo juz dziala ok za to szyby mi sie wlasnie stracily i to pewnie ten przekaznik (wczesniej go odlaczylem i szyby chodzily - zobaczymy) miesza. elektryka w tym aucie to utrapienie bo bylo malowane cale i jest spory problem z masa (chlopaki rozebrali auto do srubki i chwala im za to ale niestety nie zabezpieczyli mas auta) wiec robota polega najczesciej na żmudnym czyszceniu i robieniu nowej masy - po podlaczeniu czesto cos nie dziala a budzi sie np po paru dniach

Dzieki za podpowiedzi
pozdro
venom

Powrót do Elektryka & Oświetlenie